Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2015.12.01. 20:57 α Ursae Minoris

Művészet a lakásban 3. – Sundelin

Címkék: festészet Jucus Skarpnäck

Nagyon régen írtam már blogomra.
Tartok tőle, hogy mostanra már a legkitartóbb olvasóim is elpártoltak tőlem.

A hallgatásnak több oka is van, de egy elég jó, átfogó magyarázat lehet a lakásunk felújítása.
Közvetlenül Anna elutazását követően vágtunk bele.

Először a barátaink segítségével raktárba szállítottuk a könyveink, bútoraink, egyéb ingóságaink zömét, majd megkezdődött a festés, parkettázás.
Mi pedig (Leával és Jucussal hármasban) mindeközben a lakás éppen szabadon álló szobáiban próbáltuk meghúzni magunkat kicsit nomád körülmények között.
Mindez jópár hétig zajlott; és bár nem volt annyira szörnyű a dolog, mint amennyire tartottam tőle, de azért nem voltam teljesen tettrekész sem ezekben a hetekben.
Meg történtek közben egyéb – szomorú, vagy egyszerűen csak nehéz – dolgok is, amik eléggé elszívták az energiámat.

Aztán a visszaköltözés, majd a dobozokból való kipakolás, villanyszerelés, valamint annak a konstatálása, hogy a préselt fűrészporből készült könyvespolc vélhetőleg nem sokáig fogja bírni, ha ismét könyveket rakunk rá – nyilván nem ilyen súlyra méretezték.

De ez már többé-kevésbé a múlté, mostanra nagyjából visszarendezkedtünk a lakásba.
Nagyjából ugyanúgy, ahogy a felújítás előtt voltunk, de pár bútort azért áthelyeztünk.
A felújítás alatt Jucus pár képet bekereteztetett, így most ezeket is fel tudtuk tenni a falra.

Ezért arra gondoltam, hogy most folytatom a korábban elkezdett sorozatot a lakásunkban lévő képekről.

skarpn_ck.jpg


Egy korábbi posztban már megénekeltem ezt a Skarpnäck nevű külvárost, ahol lakunk.
Van itt egy pizzéria (úgy is mint „sarki kocsma”, ugyanakkor pár igen színvonalas svéd meg török étel is szerepel a kínálatukban).
Ennek a falait Skarpnäcket ábrázoló festmények díszítik, melyek különösen megnyerték Jucus tetszését.
A pizzéria tulajdonosai elmondták, hogy a festő, Per Sundelin (egy kedves, öreg bácsika) itt lakik Skarpnäckben, méghozzá közvetlenül az étteremmel szemben.

Így aztán az egyik évben Jucus azt kapta születésnapi ajándékként tőlünk (mind a hármunktól), hogy választhat egy képet a bácsitól.
Előzetesen megbeszéltünk a festővel egy tárlatvezetést, Jucust pedig meglepetésként odavezettük. A bácsi megmutatta a pincéjében őrzött képeit, melyekből Jucus ezt a skarpnäcki idillt választotta ki magának.

Kicsit megkésve ugyan, de most végre a falunkra is felkerült.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr708131240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.12.02. 09:36:32

Dehogy el pártoló - amúgy ez az ikrek mamája/papája lehet :-)))

Örülök, hogy kikeveredtetek a bizonytalanságból, ámbár a gyakorlatban (ne legyen igazam, a svéd mesteremberek talán becsületesebben dolgoznak) ez azt is jelentheti, hogy az utólag felbukkanó hibák még előttetek vannak.

Legalább a családban így volt ez - meg segédkeztem is a felső szomszédnál, mivel Ő nincsen itthon, viszont a gázvezetékét haladéktalanul ki kellett cserélni. Az augusztus 13-án (omen? :-P)kikapcsolt gázt már november közepén sikerült visszakapcsoltatni... éppen a hidegebb napok előtt.

Bartush 2015.12.02. 21:15:39

Röviden: tetszik a festmény.

Bővebben: én sem pártoltam el természetesen. A legutóbbi írásod óta többször eszembe jut valami. Már korábban is felvetődött bennem, de emiatt (Anna külföldön) és egy kolléganőm fia (ő is külföldön) miatt most ismét foglalkoztat a téma. Amikor kicsi a gyerek, megpórbáljuk leválasztani (valamennyire), beszoktatni bölcsibe/oviba... aztán felnő és már magától leválik, elmegy. Hogy viseli el az ember? Olyan kettősség, és egyik rosszabb mint a másik és mindkettő szükséges. Persze a mi lányunk még kicsi, az első nem volt gond egy percig sem, a második még messze van, de nagyon az az érzésem, hogy ez nagy gond lesz. Nekem...

Csodabogár 2015.12.12. 22:59:52

Hűséges vagyok mint egy kutya. A kép tetszik, jók a szinek.
Valódi svédek csinálták a felújítást? Gondolom azért tartott ennyi ideig. Az én időmben ha nem magunk ügyködtünk, akkor magyarokat hívtunk, mindig voltak olyanok akik lényegesen olcsóbban és gyorsabban megcsinálták az ilyesmit.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2015.12.13. 15:47:45

@Mormogi Papa: @Bartush: @Csodabogár:
Köszönöm szépen a hűségeteket, a kitartásotokat. :-)
És örülök neki, hogy tetszik nektek a kép. Szerintem nagyon jól elkapja ennek a mi kis városrészünknek a hangulatát.

A lányok (vagy általában a gyerekek) leválásáról. Nem tudom, nekem ez igazából nem volt gond. Természetesnek tartottam, sőt kifejezetten örültem neki, hogy egyre önállóbbak lesznek a gyerekek; valóban, az első lépes az, amikor otthagyom az oviban, az utolsó előtti lépes az, amikor egy évre külföldre költözik, aztán majd egyszer eljön az is, amikor saját lakásuk, saját családjuk lesz.
De ez a búcsúzás természetes fájdalmán kívül nem okoz nekem szomorúságot. Örülök neki, hogy egyre önállóbbak. Örülök neki, hogy Anna annyira jól érzi magát Koreában, meg annak, hogy Lea annyira lelkesen vesz részt a műszaki egyetem diákéletében, hogy többet van az iskolában, mint itthon.

Igen, „igazi” svédek voltak a kivitelezők. Illetve valami Finn akármi volt a cég neve, de a munkások neve inkább tűnt svédnek, mint finnek.
Lassúak voltak, de korrektek. Sőt.
Először mondtak egy árat. OK. Ebben meg is állapodtunk.
Aztán kérdezték, hogy lemázolják-e a radiátorokat, a szegélyléceket, az ajtó- és ablakkereteket is. Mondom, hogy persze. De akkor többe fog kerülni. Mondom OK.
Erre, amikor kész lett minden, akkor kaptam egy számlát, ami kisebb volt, mint az első összeg.
Kérdeztem is tőlük, hogy ez most így biztos? Mert hogy először többről van szó.
Igen, igen, peresze. Sőt a végén még észrevettek valami túlszámlásást, és még ennél is kisebb lett az összeg.
Az idővel is úgy volt, hogy egy héttel hamarabb kész lett a munka, mint amit ígértek (ami mondjuk azt jelenti, hogy hat hét helyett öt hét lett, de akkor is).
Szóval ez kellemes élmény volt.

A villanyszerelést magyarokkal csináltattuk, az is szépen ment. Ők mondjuk tényleg gyorsan is dolgoztak, két fiatal erdélyi srác volt, aranyosak voltak.
Szóval mindennel meg voltunk elégedve.
süti beállítások módosítása