Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2017.06.20. 20:12 α Ursae Minoris

Skam

Címkék: homoszexualitás iszlám filmek Norvégia

Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about.

Be kind. Always.

Már bizonyára hallottatok a norvég Skam (Szégyen) című tinisorozatról.
Egy gimis baráti társaságot követhetünk benne.
Minden szezon egy-egy gimnáziumi félévhez kötődik, úgy, hogy minden évadban a csapat más-más tagja a főszereplő. Méghozzá annyira főszereplő, hogy akkor minden rész minden jelenete az adott szereplő körül zajlik – így a korábbi szezon vezéralakja és fő cselekményszála hirtelenen mellékessé válik.

Mindenféle problémát felvet a sorozat: szerelem, szex, bizalom, kommunikációs nehézségek, drogok, zaklatás, anorexia, pszichés zavarok, vallás, mobbing stb.
Ezzel együtt korántsem sötét hangulatú a sztori, sőt, majdhogynem egy idealizált világot látunk.
Ugyanis – ami nekem nagyon tetszik a sorozatban, mégha a valóságban sajnos nem ennyire egyértelmű a dolog – végső soron a feltétel nélküli barátságról szól az egész.
Sokminden történik a sorozatban szereplő fiatalokkal, mindenki hordozza a maga terhét – de a barátokra mindig számíthatnak, és ha nem is tudják megoldani minden problémájukat, de a többiek segítségével legalább könnyebb a küzdelem.

Érdekes jelleget ad a sorozatnak, hogy jelen időben játszódik, pont akkor, amikor adják az egyes epizódokat.
Olyannyira, hogy ha egy jelenet pénteken este 21.43-kor játszódik, akkor azt pénteken este 21.43-kor rakják fel a norvég televízió honlapjára. Aztán szombatonként fűzik össze a napi jeleneteket egy-egy epizóddá.
Sőt! A szereplőknek saját oldalaik vannak a Facebookon és Instagramon, amit folyamatosan frissítenek, és persze ezek a frissítések kapcsolódnak ahhoz, ahol éppen tart a történet.

Világszerte népszerű a sorozat, de a svédek számára külön élmény a norvég nyelv. Mivel elég közel áll a svédhez, elég jól meg lehet érteni a szöveget, ugyanakkor a norvég a maga dallamosságával, felcsapott mondathangsúlyával kifejezetten viccesnek, vidámnak hangzik a svédek számára. Ehhez még vegyünk hozzá pár érdekesen hangzó szót, képes kifejezést: például ha valaki seggfej, akkor a norvégok azt mondják rá, hogy drittsekk (azaz szarzsák), amit a svédek igen mókásnak találnak. A megfelelő svéd kifejezés egyébként ugyanerre a skitstövel (szarcsizma) lenne, amit mondjuk én a magam részéről még viccesebbnek találok.

Szóval a svéd  fiatalok lelkesen nézik a sorozatot, hallgatják a beszédet, és a norvég szavak kezdenek utat találni az itteni szlengbe.

Erről írtam is egy kis verset, ami svédül tökéletesen rímel:

Skam

Nu har norrmän
Blivit normen.

Magyarul sajnos nem ugyanilyen ütős:

Szégyen

Most a norvégok
Lettek a viszonyítási alap.

A lányaim hatására kezdtem el nézni a sorozatot, jelentős késéssel, csaknem két szezonnal elmaradva a „valós” időtől.
De a mostani, negyedik szezon kedvéért belehúztam a dologba, végre utolértem a sztorit, így most lelkesen (valóban lelkesen, mert tényleg megkedveltem a sorozatot) naponta nézem, hogy kijött-e egy újabb pár perces aznapi jelenet.

Spoiler a kép után!

skam_erotic.jpg

Spoiler alert!!

Ennek kapcsán pedig most teszek egy merész jóslatot:
Most a negyedik szezon zajlik, ami az ígéret szerint egyben az utolsó lesz.
Tehát egy nagy lezárás várható a mostani, utolsó részben, ami erre a szombatra áll össze.
Ennek az évadnak a főszereplője Sana, a fejkendős muszlim lány. A korábbi szezonokban ő volt a higgadt, bölcs mellékszereplő; most, hogy közelről láthatjuk őt, kiderülnek a hibái, gyengeségei, hitbeli ingadozásai is.
A végé felé valami olyasmire jutott, hogy az a feladata, hogy ne haraggal reagáljon a környezet értetlenségére, hanem mutassa meg az iszlám szépségét.

Erre most, a legutolsó részben (amiből tehát már egy-két jelenet kijött a héten) hirtelen megtörik az eddigi hagyomány: most nem látjuk Sanát, hanem a többi szereplőnek van egy-egy rövid saját jelenete.
A cselekmény pedig most akörül forog, hogy Sana meghívta a többieket (és nem csak a barátait, de mellékes ismerőseit, sőt a haragosait is) szombatra egy (a Ramadánt lezáró) Íd al-fitr bulira, ahova a többiek mind el is akarnak menni, sőt szeretnék valamilyen kedves gesztussal meg is lepni Sanát.
Szóval az én tippem az, hogy itt most végképp össze fog érni a fikció és a valóság, és ha az egyik jelenetben (ezeket a naponta kirakott részeket folyamatosan figyelik a rajongók) el fog hangzani, hogy szombaton egy konkrét helyen és időpontban találkozzanak, akkor le fog esni a nézőknek, hogy akkor tényleg ott lesznek fizikai valójukban is a szereplők mind egy szálig, és ott, élőben fog lezárulni a sorozat.
Erre vélhetőleg a rengeteg rajongó mind a helyszínre szalad, és ott lesz egy nagy boldog, közös finálé, marokkói tánc és nagy általános egymás nyakába borulás.

Szóval ha azt halljátok, hogy szombaton tízezer norvég fiatal ünnepelte együtt Osloban a Ramadán lezárását, akkor jusson eszetekbe, hogy én előre megmondtam. :-)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr1112609717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.06.21. 08:45:21

"lesz egy nagy boldog, közös finálé, marokkói tánc és nagy általános egymás nyakába borulás"

Lelki füleimben felcsendül a dal:

Fel, fel, ti rabjai a filmnek,
fel, fel, te éhes muzulmán!
A grillezés napjai jönnek,
a ramadánnak vége már.

:-)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.06.21. 10:17:06

@Hobbiszakács: Ez nagyon jó. :-)
Egyszerűen zseniális!
Gratulálok az szerzeményhez, és egyben köszönöm. :-)

Csodabogár 2017.06.24. 10:59:41

Hobbiszakács a költőzseni!

Azért az ünneplést megnézném, különös tekintettel arra, hogy a muzulmánok állítólag nem isznak alkoholt.
Egyébként direkt midsommarra tették a dolgot, vagy csak így jött ki?

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.06.25. 16:48:20

Nos, nem jött be a tippem, nem történt meg a Negyedik fal radikális áttörése, nem lett nagy közös buli a nézőkkel.

A záró jelenet azonban valóban a nagy közös Ramadán-záró buli körül zajlott.

@Csodabogár: Most, ebben az évben nagyjából egybeesett ez az ünnep a nyárközéppel (Midsommar), de ez csak véletlen. A Ramadán mozgó ünnep, mégpedig nem csak úgy, mint a zsidó ünnepek, amik a mi naptárunkhoz képest pár hetet csúszkálnak ide-oda, hanem ez éppúgy eshet télre, mint nyárra (ezáltal jelentősen befolyásolva azt is, hogy éppen mekkora erőfeszítést kíván a feladat, hogy napkelte és napnyugta között ne egyen és igyon az ember).
Azt hiszem, a norvégok egyébként sem ünneplik a Midsommar ugyanazzal a lelkesedéssel, mint a svédek.
Nekik ott van helyette a május 17.
süti beállítások módosítása