Látogatók - térkép

Friss topikok

  • Jucek: Lehet,hogy a még ebben rejlö források is kiaknázatlanok? Már gondolk arra, h. egy "Egészségesen iv... (2018.04.26. 13:02) Konstruktív álom
  • α Ursae Minoris: @Csodabogár: Nagyon szépen köszönöm ezeket a kedves és bíztató szavakat! :-) (2018.04.17. 10:06) Egy új nap hajnala
  • Csodabogár: Nekem nagy szerencsém volt a KTH eltöltött 6 évem után, majdnem könnyes szemmel búcsuztak a törzst... (2018.04.16. 18:25) Egy kicsit szomorkás
  • α Ursae Minoris: @arom: Remélem, nem. Igyekszem magamat adni - ugyanakkor ennek az "önmagamnak" most már valószínül... (2018.03.20. 07:17) Keresztény Élet Közössége
  • α Ursae Minoris: @Mormogi Papa: @Bartush: Így utólag be kell látnom, hogy annak idején tévedtem (vagyis felültem a ... (2018.02.03. 16:26) Nyugodj békében, Hyon Song-wol !

Naptár

április 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (34) alvás (1) Anglia (1) Anna (18) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (6) címerek (4) családom (4) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (14) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (14) erotika (12) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (9) Etiópia (1) feladvány (2) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (26) filozófia (2) Finnország (1) Franciaország (1) gasztroblog (3) geocaching (31) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) halál (25) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (5) höri (2) időjárás (1) imvns (1) India (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (38) Juli (5) k-pop (12) kaland (6) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (7) katonaság (1) kémia (1) képek (22) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (12) kommunizmus (1) könyvek (32) Korea (25) közösség (1) kvantumfizika (1) lányaim (11) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (7) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (5) Mauritius (1) mese (1) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (48) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (1) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (1) Polaris (1) politika (4) Pollyanna (1) prostitúció (8) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (5) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (38) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) Star Wars (2) Stockholm (48) svéd (5) Svédország (23) svenska (4) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (1) szorongás (1) tánc (3) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (10) vallás (15) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (26) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2018.04.22. 09:17 α Ursae Minoris

Konstruktív álom

Címkék: politika álmok ADHD

EU-s vezetőket győztem meg egy projektről.
A meggyőzés nagyon könnyen ment, egyetértettek velem, és vita nélkül elfogadták a javaslataimat, az egyetlen kérdés csak az volt, hogy dönthetnek-e erről saját hatáskörben, vagy szükség van-e valamelyik országban népszavazás kiírására. Kiderült, hogy erre nincs szükség, a jelenlévők jogosultak a döntés meghozatalára.

A terv az volt, hogy egy bentlakásos iskolát kellene létrehozni ADHD-s és Aspregeres gyerekeknek. Az iskola az egész EU-t szolgálná, a tanárok az EU-tól kapnák a „nyugati” szintű fizetésüket. Ezért azt javasoltam, hogy legyen az iskola Kelet-Európában, mert így a nyugati fizetés vásárlóerőben különösen sokat ér, és így könnyű lesz tanárokat találni az iskolába. Először Lengyelországra gondoltam, de aztán arra gondoltam, legyen melegebb és vonzóbb helyen. Bulgáriában, vagy még inkább Magyarországon, a Balaton partján.
Ez azért is lenne jó, mert ott idényen kívül eléggé meghal az élet, a környékbeliek is örülnének, hogy van egy kis mozgás, egy állandó intézmény a közelben éven át.
Ráadásul nyáron, amikor nincs tanítás, az iskola épületét ki lehetne adni turistáknak, amivel még egy kis plusz bevételre is szert tenne az intézmény.

Ez a terv felébredés után is egy teljesen jó, megvalósítandó ötletnek tűnik.
Az egyetlen gond, hogy az EU-s vezetők meggyőzése valószínűleg nem menne olyan könnyen, mint az álomban...

sheldon.jpg

5 komment

2018.04.12. 14:27 α Ursae Minoris

Egy új nap hajnala

Címkék: élet munka

Vegyes érzések maradtak bennem a tegnapi posztom után.
Egyrészt jól esett sokak támogató visszajelzése (bár még jobban esett volna, ha a „Milyen hülyék ezek a svédek” helyett a „De mi szeretünk téged, Oszkár!” lett volna az elsődleges  fókusz), másrészt az is jogos észrevétel volt, hogy magam is tehetek a dologról, én magam hangsúlyoztam azt a rendelőben, hogy hamarosan talán vissza is térek, nem kell engem búcsúztatni.

Aztán meg meg utólag belegondolva bánom a posztot belengő önsajnáltatást is.

Éjjel rosszul aludtam, és a hajnal előtti, a svédek által a „farkasok órájának” nevezett időben (amikor különösen nagy a sötétség ereje) végképp elkapott a csüggedés.

De ezután egy szép, napos hajnalra ébredtem, a szívemben is lelkesedéssel és tettvággyal.

Nem embereknek dolgozom és emberektől várok jutalmat, hanem Istennek dolgozom, anélkül hogy jutalmat várnék érte Istentől.
(Ez annyira fennkölten hangzik, hogy joggal kételkedhettek benne, hogy ez tényleg így van-e; amire azt válaszolnám, hogy igazatok van, de legalábbis erre törekszem.)

Liljeholmen immár a tegnap, köddé vész, mint az éjjeli álmok.
Mától új kalandok várnak rám Huddingében.
(Jó, már hónapok óta járok Huddingébe heti egy-két alkalommal, de mától teljesen ott tudok lenni, nemcsak tűzoltásra, hanem hosszútávú tervezésre is lesz lehetőségem. És OK, nem olyan igazán nagy kalandok várnak rám itt sem, csak amolyan rám méretezett kalandok.)

Alapvetően kedves, jóindulatú személyzet vár rám (köztük három fiatal doktornő), akik örülnek az új főorvosnak; lehetőségem lesz arra, hogy befolyásoljam a rendelő munkájának további irányát.
A korábbi helyen nem nagyon ültem ki a nővérekkel kávézgatni, mert igencsak untattak a hosszú beszélgetések a semmiről – másrészt ha nem veszek részt abban, amit a svédek a „szociális élet” fogalma alatt értenek, akkor nem csoda, hogy kivülálló maradok. Ha akarom, itt most majd játszhatom máshogy a játékot.

Ma reggel elcipeltem (busszal) a virágaimat is az új rendelőmbe, úgyhogy ezzel hivatalosan is magamévá tettem a helyet.
A virágaimon kívül még egy érdekes képet megosztok veletek a rendelőről. Az alsó szinten helyezkedik el ez a kapcsolószekrény.
Nehezen tudom eldönteni, hogy ez tényleg egy használatban lévő dolog-e (ha igen, akkor a rejtélyes feliratokból következtetve innen irányíthatják a környező háztömbök vízellátását és talán a szellőzését is), vagy inkább csak valami ipartörténéti érdekességként borítják ezek a kapcsolók és mérők az egész falat.

viragok.jpg

kapcsolok.jpg

5 komment

2018.04.11. 19:13 α Ursae Minoris

Egy kicsit szomorkás

Címkék: élet munka depresszió

Ma volt az utolsó napom a liljeholmeni rendelőben.

A főnővér két napja megkérdezte, hogy akarok-e tortát, búcsúztatást.
Az már eleve beszédes volt, hogy ez így egyáltalán felmerült. Annak idején, ha egy-egy nővér elment tőlünk, akkor hetekkel korábban elkezdtünk már gyűjteni ajándékra, és ha egy pár hónapig nálunk dolgozó rezidens fejezte be nálunk a munkát, akkor volt szokás egy egyszerűbb (közpénzből vett) tortával búcsúzni.

A magam részéről nem vagyok nagy rajongója az ünneplésnek, így azt válaszoltam (a valóságnak megfelelően), hogy nem kell búcsúztatás, különben is lehet, hogy pár hónap múlva visszatérek ide (ha megvalósul a rendelő őszre tervezett bővítése).

Nos, hát így is lett: valóban nem volt semmi búcsúztatás, de még annyi búcsúzás sem, mint amikor valaki elmegy szabadságra. Volt, aki elköszönt tőlem a munkából hazamenet, volt aki nem.
Roger volt az, aki adott egy kisebb ajándékot, egy Indonéziából származó dobozt – ő egyrészt rendes ember, másrészt joggal lehet nekem hálás, mert sokszor támogattam őt és a szexfüggő-projektjét, amit a klinika felsőbb vezetése néha szkeptikusan figyelt.

Noha én magam mondtam, hogy nem kell búcsúztatás, mégis rosszul esik, hogy ezt ennyire szó szerint vették – mégiscsak 12 éve, a rendelő alapításától dolgozom itt, eleinte mint a rendelő egyetlen orvosa, később, mint vezető főorvosa, többé-kevésbé én alakítottam ki irányt, hogy miként dolgozzunk.

Szóval legalábbis antiklimax.

A (szintén magyar) utódom a rendelőben velem volt ma, hogy átadjak neki mindent. Ő így fogalmazott a fentiek kapcsán: Ezek köcsögök.
Én pedig ezt fogalmaztam meg magamban: Újra rá kell jönnöm, hogy jóval kevésbé vagyok fontos másoknak, mint gondolom.

anticlimax.png

6 komment

2018.03.10. 14:52 α Ursae Minoris

Keresztény Élet Közössége

Címkék: közösség kereszténység katolicizmus

Jó régen volt már, amikor legutóbb írtam valamit a blogomra.

Két magyarázatot is fel tudok hozni. Az egyik, talán kevésbé lényeges, a munkával kapcsolatos. A legutóbbi posztban is említett huddingei rendelő mind több energiámat követeli. Több mint tíz éve vezetek egy addiktológiai rendelőt a Liljeholmen nevű kerületben. Konkrétan azóta, hogy megnyitottuk, úgyhogy ott mostanra nagyjából az én elképzeléseimnek megfelelően működnek a dolgok (már ugye amennyire Svédországban egy főorvos beleszólhat a saját rendelőjének a munkájába...). Jól ismerem a betegeket; a munka olajozottan folyik, de emiatt egy kicsit már unalmas is.
Különféle okokból úgy alakult, hogy április közepétől egy másik (szintén magyar, de nálam jóval fiatalabb) pszichiáter veszi át tőlem ezt a rendelőt, én pedig a Huddinge nevű külvárosban már át is vettem egy hasonló ambulanciát. Tehát pár hónapja már felelős vagyok Huddingéért, de ugyanakkor még Liljeholmenért is – ráadásul történetesen ez a két legnagyobb rendelő a szekciónkban. Vannak beosztott orvosaim itt is, ott is, de azért van munkám rendesen. Most már az ügyeletekkel is felhagytam, hogy kíméljem magam, de még így is eléggé leköti a munka az energiámat.
Részben tehát ezért sem volt olyan sok szabad időm (napközben meg főleg nem – pedig a régi szép időkben még simán megírtam egy-egy posztot munkaidőben).

Van viszont egy másik, talán fontosabb oka annak, hogy háttérbe szorult a blogolás.
Itt az ideje, hogy meséljek nektek arról, ami mostanra meghatározó fontosságú dolog lett az életemben, sokminden mást (még a geocachinget és a pokémonokat is) háttérbe szorítva.

A vallás, a különféle katolikus közösségek kisebb-nagyobb mértékben korábban is fontosak voltak az életemben. Több posztban is megemlékeztem a Nyolc Boldogság kolostorában töltött ifjonti éveimről.
Arról azonban eddig még nem meséltem, hogy az utóbbi másfél-két évben a Keresztény Élet Közösségébe járok.
Igazából még Szent Ignác alapította ezt a közösséget a XVI. században, a jezsuita renddel párhuzamosan. A „Mária kongregáció” név talán ismerős lehet a történelemből – ez ugyanaz a közösség, csak 1967-ben valamiért megváltoztatták a nevét.

A Szent Ignác-féle lelkiség, az általa kidolgozott gyakorlatok képezik a közösség alapját. A cél megtalálni a hétköznapokban Isten akaratát; keresni, hogy mikor mire hív minket.

jesuit_emblem.png

Minden nap végén egy negyedórás elmélkedés, ima, az úgynevezett „Examen” segít visszatekinteni, hogy miért lehetek hálás Istennek, hogy szólt hozzám Isten a nap folyamán, végiggondolni, hogy hogy reagáltam a hívására, az irgalmát kérni a hibáimért, és előre tekinteni, hogy hogy lehet jobb a holnapi nap.

A közösség tagjai kéthetente találkoznak.
Az összejövetelek elsősorban arról szólnak, hogy meghallgassuk egymást, hogy ki hogy találkozott Istennel az elmúlt hetekben. Úgyhogy ez elsősorban nem egy imacsoport vagy Biblia-tanulmányozó közösség, hanem egy meghallgató közösség.
Először van egy kör, ami alatt mindenki szabadon beszélhet a rá eső időben, a többiek nem szólnak közbe, nem kérdeznek, nem ítélkeznek. Elmondjuk, mi történt velünk, milyen volt az Istennel való kapcsolatunk az elmúlt két hétben.
Aztán jön egy második kör, amiben mindenki elmondja, hogy mit hallott, mi érintette meg az előző körben.
Aztán egy harmadik kör, amiben egy-egy szóval, gondolattal megfogalmazzuk, hogy mit viszünk magunkkal a találkozásról.

Más katolikus közösségekben jellemző volt, hogy mindenki igyekezett egy szebb, szentebb arcát mutatni a többiek felé. Így aztán egyre nehezebb lett egy idő után, hogy a saját küszködéseidről beszélj, mert azt gondoltad, hogy biztos csak te vagy ilyen szerencsétlen és aberrált, hiszen a többiek szemlátomást mind milyen normális, rendes keresztények...
Ebben az közösségben az tetszik nekem, hogy itt mindenki őszintén beszélhet, és beszél is a küzdelmeiről, kísértéseiről, kudarcairól (meg arról, hogy Isten hogy segít mindezek között).
Felszabadító érzés hallani, hogy mások is küzdenek, ugyanakkor mégis van remény.
Tanulságos volt arra is rájönni, hogy mindenki mással küzd.
Ami a számomra állandó nehézség, a másik számára talán semmi problémát nem jelent, viszont amivel ő küzd, azt én viszonylag könnyen tudom kezelni a magam életében.
Sok erőt ad egy-egy közösségi alkalom.

4 komment

2017.10.11. 17:02 α Ursae Minoris

Tömegközlekedési álmok

Címkék: erotika álmok Stockholm

Tegnapra virradó éjjel azt álmodtam, hogy rendszeresen jártam valahova busszal (talán valakivel együtt), de nem igazán figyeltem meg, hogy melyik járattal. Egyik reggel egyedül indulok az útnak. A megállóban nincs kiírva semmi, én meg nem tudom a busz számát. Nem baj, felszállok egy buszra. Nem tudom, hogy hívják a megállót, ahova menni kell, de azt gondolom, hogy felismerem majd a környéket. Pár megálló után rájövök, hogy nem erre kellett volna mennem. Így leszállok a buszról, és úgy döntök, hogy a legjobb lesz, ha visszamegyek oda, ahonnan indultam.

Ébredés után elindultam a buszhoz. Ezúttal (kivételesen, de messze nem először az életemben) Huddingébe kellett mennem. Tőlünk a 172-es busz visz oda, amely ténnyel teljesen tisztában is vagyok. Kimentem a megállóba, hogy elérjem a 07.10-kor induló járatot.
Oda is értem időben. Megérkezett egy busz 07.10-kor, 172-es. Elengedtem. Kicsit később jött egy 173-as, arra viszont felszálltam. Még gondolkodtam is rajta halványan, hogy vajon jó buszon ülök-e, de elhessegettem magamtól a gondolatot. Csak amikor kereszteztük a HÉV vonalát, akkor jöttem rá, hogy ez bizony nem az a busz, amire szükségem lett volna, mert a huddingei busz nem jár erre. Szerencsére a kiindulási pontra nem kellett visszamennem, a HÉV segítségével folytathattam az utat.

172.jpg
Mára virradó éjjel azt álmodtam, hogy egy illatszereket áruló lány jön oda hozzám a metrón (nagyjából abban a stílusban, ahogy az itt népszerű romániai cigány koldusok szokták), és elkezd ajánlgatni valami parfümöt. Rá se nézek, de folytatja. A könyvembe bújok, de az arcom és a könyvem közé dugja a kis fiolát, így nem tudok olvasni. Azután már én tartom a pici kis gömbölyded végű fiolát, és nyomogatom az ő orra közelébe. Először csak a közelébe, utána már ki-be dugdosom az orrába. Ennek a szexuális áthallásaival már ott az álomban is tisztában vagyok, de nem is sokat kell várni, mert a következő pillanatban már megcsókol a lány.

Na, ez bezzeg nem történt meg velem a valóságban.
Illetve azt történt reggel, munkába menet, hogy a metrón két leszbikus lány ült le mellém, és lelkesen simogatták meg puszilgatták egymást.

Close enough...

 

8 komment

2017.10.01. 06:00 α Ursae Minoris

Kedvenc zászlóim 18. – Katalónia

Címkék: zászlók Katalónia

Már fiatalabb koromban is lelkesedtem új országok születéséért – ezek érdekes új zászlókkal is kecsegtettek, meg elképzeltem a lelkes munkát, ahogy megalkotják az új állam minden feltételét – pénzt, közigazgatást, hadsereget, nagykövetségeket.
Aztán a Szovjetunió és Jugoszlávia szétesése kapcsán valóban létre is jött jópár új ország, néha kemény harcok árán.

Némi csalódást okozott viszont, hogy Québec és Skócia népe nem kért az önállóságból, amikor pedig az csak egy népszavazásnyira állt tőlük.

Most viszont van rá esély, hogy ma egy új ország megszületésének nyitányát láthatjuk.

Ennek tiszteletére nézzük meg közelebbről a katalán zászlót, illetve ennek változatait.
 Az Aragón Korona címerére nyúlik vissza a Senyera (maga a szó katalánul egyszerűen azt jelenti, hogy zászló), ami sárga alapon négy piros csík (egyenlő arányokkal).Ez Katalónia (mint Spanyolországon belüli autonóm tartomány) hivatlos zászlaja jelenleg is.
A Senyera adja az alapját különféle változtatásokkal további három szomszédos autonóm tartomány zászlójának is (ebből a Baleár-szigeteken szintén a katalán a domináns nyelv, míg Aragonban és Valenciában nem).
Ezen kívül még pár további kisebb spanyol (katalán...) területi egység (megye, város, akármi) főterén is egy-egy, szintén a Senyerára alapuló zászló loboghat.
Külön érdekesség, hogy az (egyébként Olaszországhoz tartozó) Szardínia szigetén is van egy katalán nyelvű város (Alghero), aminek egy az egyben a Senyera a zászlaja.
A Senyera jelen van Spanyolország, valamint Andorra (mely utóbbinak egyébként a katalán az egyedüli hivatalos nyelve) címerében is, mindkettőben jobbra-alul (úgy értem, címertani jobb, vagyis „igazából” a bal oldalon...).
Na, meg természetesen az FC Barcelona címerében is. :-)
ket_katalan_zaszlo.JPG
A katalán függetlenség hívei Kuba függetlenné válását inspirálónak tartották (ez nem éppen mostanában volt, de a katalán függetlenségi gondolat sem tegnap született), így a kubai zászló mintájára egy háromszögben lévő  csillaggal bővítették a zászlót, ezzel fejezvén ki a szabadságvágyukat.
Ez a csillagozott (katalánul: Estelada) zászló lett a katalán függetlenség jelképe.
Érdekesség, hogy a háromszög és a csillag színe változhat.
A leggyakrabban látott változatnál kék háromszögben fehér csillagot látunk, de gyakori a sárga háromszög és piros csillag változat is. Nekem személy szerint izgalmasabbnak és szebbnek tűnik a négy, mint a két színt felhasználó zászló.

De aztán vannak még fehér alapon piros, piros alapon alapon sárga csillagot tartalmazó (marxista), fekete alapon piros és nyolcágú csillagot tartalmazó (anarchista), kék alapon sárgával szegélyezett piros csillagot tartalmazó, meg még további változatok is.

Már többször el szerettem volna jutni Barcelonába, de valahogy sosem jött össze.
De ha most valóra válik a katalán függetlenség, akkor végre tényleg elmegyek, hogy ezzel is támogassam a fiatal államot (és persze azért is, hogy megnézzem saját szememmel a Sagrada Família-t).

3 komment

2017.09.29. 18:25 α Ursae Minoris

Nosztalgia

Címkék: élet munka pszichiátria

Egy addiktológiai rendelőben dolgozom.
A minap érkezett egy beutaló egy alkoholfüggő beteg kapcsán, aki (jelenleg éppen) a pszichiátrián fekszik.
A dologgal csak az a gond, hogy mikorra adjak neki időpontot? Előre nem igazán tudni pontosan, hogy mikor fogják kiírni az osztályról. Ha meg van pár napnyi rés a kiírás és a rendelőnkbe érkezés között, akkor fennáll a veszélye, hogy a beteg menet közben visszaesik. (Mondjuk, ha nincs rés, akkor is...)

Most egy kicsit nyugalmasabb napjaim voltak, így ráértem, és felhívtam az osztályt.
És mivel viszonylag ritkásan voltam beírva betegekkel, aranyosan azt is bevállaltam, hogy másnap elmegyek a kórházba, és ott a helyszínen találkozom a pácienssel, még amíg ott fekszik.
Lelkesedett is az orvos, hogy milyen nagylelkű ajánlat ez a részemről.

Úgyhogy elutaztam Huddingébe.
Az osztályra érve a először odavezettek valakihez, akiről nem tudtam eldönteni, hogy férfi-e vagy nő. A bemutatkozáskor nem mondott nevet, csak azt, hogy „Én vagyok itt a főorvos” (lásd még: I’m the Doctor!), így az illető nemi hovatartozása (vagy éppen annak hiánya) rejtély maradt a számomra.
Innentől Főorvos kísérgetett az osztályon, hogy megkeressük a beteget, meg a kezelőorvosát.
Közben arra figyeltem fel, hogy az osztályt almáspite finom illata lengi be. De nem csak úgy, mint ahol éppen pitét szolgálnak fel uzsonnára, inkább úgy, mint ahol megannyi nagymama kalákában süti a pitét egy tábornyi gyereknek.
Szemlátomást Főorvos számára is szokatlan volt ez az élmény, mert ő is szóba hozta, hogy milyen finom illat van. Ha jobban belegondolok, mást nem is nagyon mondott nekem a rövid sétánk során.

Aztán megtaláltuk a spanyolos nevű (és ennek megfelelő akcentussal beszélő) fiatal orvosnőt, az egyik „beszélgetős szobában”, amint éppen a beteggel foglalatoskodott.
Olyan laza, kedélyes hangulatúnak tűnt nekem az osztály meg az emberek, és elkapott egy sóvárgás, hogy újra osztályon dolgozzam.
Annak idején Magyarországon szinte végig kórházban dolgoztam, itt Svédországban is osztályon kezdtem, de az utóbbi kb. 13 évben végig rendelőben voltam (ebből 11 évig konkrétan a jelenlegi helyemen) – kivéve az ügyeleteket, meg a bérorvosi kalandokat.
Ó, milyen jó is bennfekvő betegekkel dolgozni!
Vizitek! Kollégák! Kórházi étkező! Fehér ruhás nővérek!

kill_bill.jpg

3 komment

2017.09.06. 18:29 α Ursae Minoris

Rejtélyes betűk

Címkék: nosztalgia kereszténység ruhák

Ma reggel felfigyeltem valamire.
Éppen a pizsmámat hajtogattam össze, amikor felfigyeltem rá, hogy a felsőrész nyakánál egy GV jelzés látható.
Az első gondolatom persze az volt, hogy valamiféle párhuzamos valóságban vagyok, mint egy Philip K. Dick könyvben, vagy egy olyan filmben, mint mondjuk a The Island.


gv.jpg
Ezt aztán hamar elvetettem, és eljutottam egy sokkal hétköznapibb, ámde mégis hihetetlen megoldáshoz.
Korábban említettem (például ebben a posztban), hogy egykor egy kolostorban, egy katolikus életközösségben éltünk.
Ott úgy működött a dolog, hogy leraktad a szennyes ruháidat egy bizonyos helyre, aztán a mosodás meg a vasalós testvér a gondoskodott mindenről, és pár nap múlva ott figyeltek a ruháid tisztán, összehajtogatva a polcodon.
Egy időben sokat jártam a vasalószobába – hogy a vasalós lánnyal beszélgessek...
Ennek a rendszernek a működéséhez valahogy azonosítani kellett a ruhákat, erre szolgált a ruha megfelelő helyére kimoshatatlan filccel ráírt (igényesebbeknél: rávarrt) monogram.
A közösségből való eltávolításunkat követően az O betűvel ellátott ruháim még jó ideig emlékeztettek egy másféle élet immár elveszett lehetőségére.

Úgyhogy arra jutottam, hogy ez lehet a racionális magyarázat a jelenségre.
A dolog azonban, ahogy említettem, mégiscsak meglepő, két okból is.
Az egyik, hogy több mint húsz éve jöttünk el a közösségből. Lehetséges, hogy én már húsz éve hordom ezt a pizsamát?
A másik pedig az, hogy akkor miért nem O betű van a pizsamámban? Ki az a GV?

De Jucus biztosított róla, hogy ez a pizsama valóban megvan már több mint húsz éve, a GV meg egy Grégoire Vidal nevű testvér volt a közösségben (akinek ezek szerint lenyúltam a pizsamáját).

vidal.jpg

Szóval ilyen érdekes dolgokra lehet rájönni, ha az ember alaposabban megnézi a saját ruháját...

3 komment

2017.09.04. 19:22 α Ursae Minoris

Svéd zászló – másképp

Címkék: zászlók Svédország Stockholm

Állítólag nagy vitát váltott ki az a műalkotás, amit nemrég a stockholmi Kulturhuset előtt állítottak fel.
A vitáról nem tudok beszámolni, mert nem olvastam a kérdéses újságcikkeket.

Saját fantáziámból úgy képzelném, hogy az egyik oldal a nemzeti jelképek megcsúfolásáról, a másik oldal pedig a művészeti szabasdágról és a normakritikáról (ez egy divatos fogalom errefelé) írna lelkesen.

Ami az én számomra azért furcsa (már ha persze egyáltalán így van, mert mint írtam, csak elképzelem a vitát), mert a számomra éppen ellentételes jelentéssel bír a mű.

Szerintem azt jelenti ez az alkotás, hogy a svédek jelenleg egy töketlen népség (ez a kifejezés nagyjából ugyanígy a svédben is megvan*: har ingen stake); és itt lenne az ideje, hogy Svédország felálljon, hogy a svédek felemeljék a fejüket.

ingen_stake_1.JPG
___________________
* Apropó „megvan” – azt figyeltem meg, főleg blogokon, de egyéb helyeken is, hogy szinte senki sem tudja helyesen leírni ezt a szót és a ragozott formáit.
Megvan – egy sima igekötős ige, és ennek megfelelően egybeírandó, ha az igekötő közvetlenül az ige előtt áll.
„Nekem is megvolt ez a könyv annak idején.”
„Na, ezzel is megvagyunk.”
„Holnapra meglesz.”
...és így tovább.
De szinte mindenütt külön írják. Fel nem tudom fogni, hogy ilyenkor a „meg” milyen szófaj szerepét tölti be a szerző képzeletében.

Na, mindegy, ez most csak úgy kijött belőlem, mert ezen már sokszor bosszankodtam.

9 komment

2017.07.13. 21:39 α Ursae Minoris

Sound of music

Címkék: zene kaland geocaching

Az utóbbi egy év során a pokémonok sajnálatos módon háttérbe szorították a geocachinget az életemben, ami egyértelműen meg is látszik a statisztikámon:

geocaching_statisztika.jpg
Az utóbbi két hétben viszont szabadságon voltam, és most újra keményen belehúztam a ládák keresésébe.

Az egyik nap egy bizonyos kihívás keretében egy minél régebben kihelyezett ládát akartam megkeresni, így célba vettem a „Silence of the guns” nevű (2001 májusából származó) cache-t egy stockholm környéki erdőben, egy elhagyott lőtéren.

A terep egy kicsit meredekebb volt, mint amire számítottam, de különösebb gond nélkül megérkeztem a helyszínre.
Viszont a láda keresgélése közben – a cache nevével szöges ellentétben – közeli löveseket hallottam.
Ez elgondolkodtatott – lehet, hogy a lőtér mégsem teljesen elhagyatott? Vagy ugyan hivatalosan már nem működik, de valakik hobbiból azért kijárnak ide lövöldözni? Vagy a hangok nem is a lőtérhez kapcsolódnak, hanem vadászok vannak a közelben?
Arra jutottam, hogy valami módon jó lenne jelezni a fegyvereseknek, hogy itt vagyok, és hogy nem vagyok őz.
Némi töprengés után azt a megoldást találtam ki, hogy a telefonom hangerejét a maximumra állítom, és bekapcsolom a Despacito-t. Biztos voltam benne, hogy ez eléggé feltűnő, és az őzek sem szokták ezt a számot nyomatni.
Kicsit ugyan voltak fenntartásaim az ötletemmel kapcsolatban, mert gyerekkoromban belém nevelték, hogy az erdőben tisztelettel, csöndben kell viselkedni (mint egyfajta templomban), és az eseteleges vadászok sem vennék jó néven, hogy elriasztom a vadat – de arra jutottam, hogy itt most életmentésről van szó, ami felülírja ezeket az elveket.
Úgyhogy zengjen a Despacito!!

Ez aztán végül működött is, a láda is meglett, és én is túléltem a kalandot.
Ismét bebizonyosodott tehát, hogy a muzsika a barátunk.

4 komment

2017.07.03. 19:23 α Ursae Minoris

Új kalandok

Címkék: vitorlázás Jucus Roger

Egyszer régen írtam egy posztot Határaink átlépése címmel, ahol a takarítás (számomra) új élménye és a kikötözős szex között vontam párhuzamot.
Azóta aztán sajnos sem a takarítás, sem a BDSM világában nem mélyedtem el jobban; most hétvégén viszont sikerült sokkal nagyobb mértékben átlépnem a határaimat, egészen újfajta tapasztalatokra téve szert.

Egy kis háttértörténet:
A blogom régi, hűséges olvasói emlékezhetnek Rogerre, a versenyvitorlázó világbajnok kollégámra. Nagyon lelkes, gyakran mesél a régi vagy a tervezett útjairól.
Tavaly Tihanyban nyaraltunk a családdal, és úgy adódott, hogy a Kékszalag is pont arra az időre esett, amikor ott voltunk, így láthattuk a startot meg a győztes célba érését is.
Hazaérve Stockholmba említettem ezt Rogernek, aki még csak nem is hallott a Kékszalagról korábban, de ahogy elmeséltem neki, nagyon megtetszett neki a dolog, és azt mondta, hogy jövőre megcsinálhatnánk együtt ezt a túrát, ha szerzek hajót.
Magamban azt gondoltam, hogy ez teljesen ki van zárva, hogy én hajózzak; viszont eszembe jutott, hogy az egykori budapesti főorvosom lelkes vitorlázó, és annak idején a Kékszalagot is rendszeresen megcsinálta.
Megpróbáltam őket összehozni, a tervem az volt, hogy majd ők (meg esetleg még páran) megcsinálják a kihívást, én meg a partról drukkolok neki.
Közben mindenki, minden oldaról győzködött, hogy ha Roger ezt ilyen kedvesen felajnálotta, akkor nehogy már nemet mondjak a kalandra.
Bennem viszont egyre inkább érlelődött a dolog, hogy nem fogok vízre szállni.
Amikor télen a Kanári-szigeteken voltunk (erről sajnos elmulasztottam blogposztot írni), akkor a háromnegyed órás hajóút az egyik szigetről a másikra is teljesen kikészített, pedig az nagy hajó volt, és csak annyi volt a dolgom, hogy egy helyben üljek, és kibírjam valahogy az utat.
Mondtam is Jucusnak ezt követően, hogy most már biztos, hogy én fel nem szállok egy vitorlásra.
Roger és a volt főorvosom (illetve az ő egyik vitorlás ismerőse) felvették ugyan egymással a kapcsolatot, de aztán valahogy elakadt a kommunikáció, amit én egyáltalán nem is bántam – így legalább megoldódott a probléma, ugyanakkor senki sem mondhatja, hogy az én hibámból maradt el a hajókázás.

Történt viszont, hogy nemrég születésnapomra Jucustól egy vitorlás tanfolyamot kaptam ajándékba.
Először egy kicsit lesápadtam, mert mint említettem, nem igazán tudtam magamat elképzelni egy hajón, főleg nem úgy, hogy én ott még aktívan csináljak is valamit – de ha már megkaptam ezt az ajándékot, akkor elfogadtam a kihívást.
Bejelentkeztem a tanfolyamra az első lehetséges időpontban – ha már meg kell történnie, essünk túl rajta minél előbb.
Kétnapos tanfolyam volt (szombat-vasárnap), elmélet és gyakorlat, de azért inkább a gyakorlaton volt a hangsúly.
Gyönyörű helyen, a stockholmi szigetvilág kapujában.
A tanfolyam többi résztvevője azért jelentkezett, mert hamarosan vitorlást szeretnének venni, és előtte egy kicsit fel akarták turbózni az ismereteiket. Én meg jobb híján azt mondtam, hogy azért vagyok itt, hogy valami újat próbáljak ki...
Kicsit túlöltöztem a többieket, egy sárga esőkabát és hozzá tartozó szintén sárga esőnadrág volt rajtam. Amikor rajtam volt a mentőmellény, meg a kezemben volt egy csáklya, úgy néztem ki, mint egy bálnavadász. Míg az oktatóink rövidnadrágban és pólóban voltak...

kieler.JPG

Főleg ezen a hajón gyakoroltunk

Egy csomó új szót, speciális szakkifejezést is meg kellett tanulnom – ez tetszett.
Most a poszt kedvéért kicsit ránéztem a magyar vitorlás szakkifejezésekre, és látom, hogy azok nagyrészt a német szavakon alapulnak, aminek köszönhetően egyúttal egybeesnek a svéd szavakkal is, amiket tanultam. Íme egy kis ízelítő, előbb a „magyar”, aztán a svéd szó:
achterliek – akterlik
backbord és steuerbord – babord och styrbord
bum – bom
lee és luv oldal – lä och lovart sida
unterlieck – underlik
és így tovább.

Nos, a lényeg az, hogy a tanfolyam minden szempontból a várakozásaimon felül sikerült.
Az elmélet érdekes és érthető volt, egy kicsit összeállt bennem a kép, hogy hogy is működik egy vitorlás.
A gyakorlat során mentünk jolléval és tőkesúlyos hajóval (magyarul alighanem kieler-nek hívják az ilyet), kezeltem a kormánylapátot és a schott-ot (ez egy kötél, amivel a vitorlát lehet tartani és irányítani), navigáltam a hajót kikötőből kifelé és befelé, végeztünk fordulást széllel és szél ellen; minden viszonylag jól ment; sőt, kifejezetten élvezetes is volt mindezeket csinálni, érezni, megérteni azt, hogy mindez mire is való.

Szóval ezek után – ha jövőre tényleg sikerül megszervezni – már tényleg nagyon szívesen beülnék egy hajóba, hogy Rogerrel és a volt főorvosommal együtt megcsináljuk a Kékszalagot.
Jucusnak pedig köszönöm ezt a kicsit másféle szülinapi ajándékot, ami valóban segített abban, hogy átlépjem a határaimat!

8 komment

2017.06.20. 20:12 α Ursae Minoris

Skam

Címkék: homoszexualitás iszlám filmek Norvégia

Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about.

Be kind. Always.

Már bizonyára hallottatok a norvég Skam (Szégyen) című tinisorozatról.
Egy gimis baráti társaságot követhetünk benne.
Minden szezon egy-egy gimnáziumi félévhez kötődik, úgy, hogy minden évadban a csapat más-más tagja a főszereplő. Méghozzá annyira főszereplő, hogy akkor minden rész minden jelenete az adott szereplő körül zajlik – így a korábbi szezon vezéralakja és fő cselekményszála hirtelenen mellékessé válik.

Mindenféle problémát felvet a sorozat: szerelem, szex, bizalom, kommunikációs nehézségek, drogok, zaklatás, anorexia, pszichés zavarok, vallás, mobbing stb.
Ezzel együtt korántsem sötét hangulatú a sztori, sőt, majdhogynem egy idealizált világot látunk.
Ugyanis – ami nekem nagyon tetszik a sorozatban, mégha a valóságban sajnos nem ennyire egyértelmű a dolog – végső soron a feltétel nélküli barátságról szól az egész.
Sokminden történik a sorozatban szereplő fiatalokkal, mindenki hordozza a maga terhét – de a barátokra mindig számíthatnak, és ha nem is tudják megoldani minden problémájukat, de a többiek segítségével legalább könnyebb a küzdelem.

Érdekes jelleget ad a sorozatnak, hogy jelen időben játszódik, pont akkor, amikor adják az egyes epizódokat.
Olyannyira, hogy ha egy jelenet pénteken este 21.43-kor játszódik, akkor azt pénteken este 21.43-kor rakják fel a norvég televízió honlapjára. Aztán szombatonként fűzik össze a napi jeleneteket egy-egy epizóddá.
Sőt! A szereplőknek saját oldalaik vannak a Facebookon és Instagramon, amit folyamatosan frissítenek, és persze ezek a frissítések kapcsolódnak ahhoz, ahol éppen tart a történet.

Világszerte népszerű a sorozat, de a svédek számára külön élmény a norvég nyelv. Mivel elég közel áll a svédhez, elég jól meg lehet érteni a szöveget, ugyanakkor a norvég a maga dallamosságával, felcsapott mondathangsúlyával kifejezetten viccesnek, vidámnak hangzik a svédek számára. Ehhez még vegyünk hozzá pár érdekesen hangzó szót, képes kifejezést: például ha valaki seggfej, akkor a norvégok azt mondják rá, hogy drittsekk (azaz szarzsák), amit a svédek igen mókásnak találnak. A megfelelő svéd kifejezés egyébként ugyanerre a skitstövel (szarcsizma) lenne, amit mondjuk én a magam részéről még viccesebbnek találok.

Szóval a svéd  fiatalok lelkesen nézik a sorozatot, hallgatják a beszédet, és a norvég szavak kezdenek utat találni az itteni szlengbe.

Erről írtam is egy kis verset, ami svédül tökéletesen rímel:

Skam

Nu har norrmän
Blivit normen.

Magyarul sajnos nem ugyanilyen ütős:

Szégyen

Most a norvégok
Lettek a viszonyítási alap.

A lányaim hatására kezdtem el nézni a sorozatot, jelentős késéssel, csaknem két szezonnal elmaradva a „valós” időtől.
De a mostani, negyedik szezon kedvéért belehúztam a dologba, végre utolértem a sztorit, így most lelkesen (valóban lelkesen, mert tényleg megkedveltem a sorozatot) naponta nézem, hogy kijött-e egy újabb pár perces aznapi jelenet.

Spoiler a kép után!

skam_erotic.jpg

Spoiler alert!!

Ennek kapcsán pedig most teszek egy merész jóslatot:
Most a negyedik szezon zajlik, ami az ígéret szerint egyben az utolsó lesz.
Tehát egy nagy lezárás várható a mostani, utolsó részben, ami erre a szombatra áll össze.
Ennek az évadnak a főszereplője Sana, a fejkendős muszlim lány. A korábbi szezonokban ő volt a higgadt, bölcs mellékszereplő; most, hogy közelről láthatjuk őt, kiderülnek a hibái, gyengeségei, hitbeli ingadozásai is.
A végé felé valami olyasmire jutott, hogy az a feladata, hogy ne haraggal reagáljon a környezet értetlenségére, hanem mutassa meg az iszlám szépségét.

Erre most, a legutolsó részben (amiből tehát már egy-két jelenet kijött a héten) hirtelen megtörik az eddigi hagyomány: most nem látjuk Sanát, hanem a többi szereplőnek van egy-egy rövid saját jelenete.
A cselekmény pedig most akörül forog, hogy Sana meghívta a többieket (és nem csak a barátait, de mellékes ismerőseit, sőt a haragosait is) szombatra egy (a Ramadánt lezáró) Íd al-fitr bulira, ahova a többiek mind el is akarnak menni, sőt szeretnék valamilyen kedves gesztussal meg is lepni Sanát.
Szóval az én tippem az, hogy itt most végképp össze fog érni a fikció és a valóság, és ha az egyik jelenetben (ezeket a naponta kirakott részeket folyamatosan figyelik a rajongók) el fog hangzani, hogy szombaton egy konkrét helyen és időpontban találkozzanak, akkor le fog esni a nézőknek, hogy akkor tényleg ott lesznek fizikai valójukban is a szereplők mind egy szálig, és ott, élőben fog lezárulni a sorozat.
Erre vélhetőleg a rengeteg rajongó mind a helyszínre szalad, és ott lesz egy nagy boldog, közös finálé, marokkói tánc és nagy általános egymás nyakába borulás.

Szóval ha azt halljátok, hogy szombaton tízezer norvég fiatal ünnepelte együtt Osloban a Ramadán lezárását, akkor jusson eszetekbe, hogy én előre megmondtam. :-)

4 komment

2017.05.26. 12:47 α Ursae Minoris

Szorongásos álmok

Címkék: szorongás álmok szabadkőművesség

Tegnap, Krisztus mennybemenetelére való tekintettel munkaszüneti nap volt Svédországban.
A pihenőnapot sikerült olyan jól betábláznom elvégzendő programokkal (négy lecke hibátlan elvégzése a gépírás-gyakorló programból; két rész megtekintése a Skam-ból; egy novella elolvasása a Galaktikából; plusz bizonyos spirituális gyakorlatok és imák elvégzése) hogy a végén stresszesebb voltam, mint egy sima munkanapon. A túl sok program mellé túl sok kávé, túl sok kaja – nem csoda, hogy szorongással feküdtem le, ami aztán meg is látszott az álmaimon.

Egy nagyon nagy belmagasságú teremben alszunk. Valaki mellettem felmegy egy emeletes ágyra. Ahogy felnézek, látom hogy a fa lábakon álló ágy tényleges fekvő része olyan 8-10 méter magasban van, oda ment fel az illető. Arra gondolok, hogy én nem mernék ebben az ágyban aludni. Nemcsak attól félnék, hogy esetleg legurulok, hanem attól is, hogy éjjel összeomlik alattam az ágy, és én lezuhanok és meghalok.

Egy sütőtálat mosogattam el, azzal tartok egy szabadkőműves műhelybe, ahol valami dolgom van a tállal. Arra számítok, hogy még nem lesz ott senki, és nyugodtan elhelyezhetem az edényt. Ezzel szemben azt látom, hogy a terem tele van, már mindenki a helyén ül.
Ez azért kínos, mert én vagyok a titkár, úgyhogy viszonylag elöl kell ülnöm. Megpróbálok oldalt elvonulni, minél kevesebb feltűnést keltve, de hülyén érzem magamat az edényemmel.

Busszal akarok hazautazni. A Google Maps meg is mutatja, hogy hol kellene felszállnom, de valahogy mégsem a megfelelő buszt (vagy a megfelelő megállót) választom. Megyek egy másik busszal, a következő megállónál le tudnék szállni, és ott bevárni egy másik buszt. Ez nem lenne ugyanolyan ideális, de azért még úgy is jó lenne.
De nem szállok le ennél a megállónál sem.
Majd talán a következőnél.

masonic_dream.jpg

7 komment

2017.05.10. 20:13 α Ursae Minoris

Országok

Címkék: térkép Magyarország Törökország

A minap rá kellett keresnem, hogy hol lehet egy bizonyos (nem igazán „evidence based”) természetgyógyászati készítményt beszerezni.
Az oldalukon azt vettem észre, hogy lehet országot is választani, ráadásul Magyarországot az a külön megtiszteltetés éri, hogy saját nyitókép tartozik hozzá. Ez a kiemelt bánásmód nem jár minden országnak az oldalukon, úgyhogy igazán kedves gesztusról van szó.
Így néz ki a kép:

laminine.jpg

Nem tudom, hogy jött ki nekik a dolog.
Talán rémlett nekik, hogy Magyarország, az valahol ott lenn van messze délen és keleten, valami európai ország, vagy talán mégis inkább ázsiai...?

Vagy pedig az a vicc jutott eszükbe, miszerint:
– Are you Hungary? Do you want some more Turkey?
– Norway! I´m Finnish!

3 komment

2017.04.30. 15:13 α Ursae Minoris

SMS Életmentők

Címkék: munka halál kaland

Elvileg évente kellene újraélesztés-gyakorlatra mennem – egyrészt felfrissíteni a rutint, másrészt időről időre változnak egy kicsit az előírások (például a jelen helyzet szerint nem kell a pulzust ellenőrizni, csak a légzést; a szívmasszázs az elsődleges, ha nincs lehetőség a mesterséges légzésre; ha van lehetőség mind a kettőre, akkor 30:2 arányban kell alkalmazni ezt a két momentumot).
A valóságban már talán 2-3 éve is volt, hogy a rendelőnkkel legutóbb egy ilyen tanfolyamon voltunk.
Most a héten végre megszerveztük a dolgot, egyik délután én is szépen megcsináltam a tanolyamot, gyakorlattal, babával, szituációs gyakorlattal, defibrillátorral, ahogy kell.
A tanfolyam után emlékezettek arra, hogy van egy telefonra telepíthető app SMS Életmentők (SMS Livräddare) néven, ami egyrészt mutatja a defibrillátorokat a térképen, másrészt és főleg az az érdekes és hasznos benne, hogy riaszt, ha a közelben valakinek újraélesztésre lenne szüksége.
Jó ötletnek, nemes gondolatnak tűnt, így telepítettem a telefonomra ezt az app-et, de azt gondoltam, hogy aligha kerül valaha is sor arra, hogy ténylegesen riasszanak.

hlr.jpg

Erre ma délelőtt már jelez a telefonom, hogy felételezett szívleállás van a közelben.
Még szerencse, hogy észrevettem, mert le volt kapcsolva a hang.
Izgalmas dolog, kicsit olyan geocaching meg Pokémon Go érzés – az app a térképen szépen megadja a célpontot és berajzolja az útvonalat.
Iziben magamra kaptam a kabátomat, és elindultam.
Azt hittem, hogy ez valamiféle gyakorlat – tesztelik a jelentkezőt, hogy komolyan gondolta-e a vállalását.
Azért persze szedtem a lábamat, de nem futottam – ha kifulladva érek a helyszínre, akkor senkinek sem vagyok hasznára.
De siettem rendesen, még a Pokémon Go-t sem kapcsoltam be.

A helyszínhez közeledve gondolkodtam azon, hogy jutok majd be a társasházba.
A nyitott kapuban síró nő egyrészt erre a kérdésre is választ adott, másrészt azt is valószínűsítette, hogy mégsem gyakorlat, hanem éles helyzet van.
Kérdeztem a nőtől, hányadik emelet, de ilyen bonyolultságú kérdéshez nem volt elegendő szegénynek a svédtudása, így az ujjaimmal mutattam: 1? 2? 3? 4?
Felszaladtam a mutatott emeletre (az volt bennem, hogy nem szabad a liftet használni – utóbb jöttem rá, hogy ez a szabály tűz esetére van).
OK, ott voltam az adott emeletem, egy csomó zárt ajtó.
Itt egy kicsit elbizonytalanodtam, elkiáltottam magam a folyosón: Szívleállás? – de nem jött válasz.
Most mit tegyek?
Eddigre szerencsére éppen megérkeztek a nálam egy kicsit talpraesettebb tűzoltók is.
Határozott mozdulattal megpróbáltak benyitni minden ajtón, három zárva volt, a negyedik nyitva, oda bementünk.
Odabenn állt pár tanácstalan ember, intettek, hogy melyik szobába menjünk.
Bementünk.
Ott találtuk az illetőt, akit aztán a tűzoltókkal együtt lefektettünk a földre (az újraélesztéshez kemény alap kell). Közben megállapítottuk, hogy szegény már teljesen hideg és merev. Kicsit olyan halott-szag is volt a szobában.
Így aztán konstatáltuk, hogy nincs semmi értelme újraélesztéssel próbálkozni.
Lementem, hogy bevárjam a mentőket, akik (akárcsak a rendőrök) pár percen belül megérkeztek.
A lenn sírdogáló nőről kiderül, hogy nem hozzátartozó, hanem takarítónő. Itt Svédországban a rászorulóknak jár efféle segítség, az önkormányzat pénzén – nem tudom, Magyarországon van-e hasonló rendszer.
Szegény takarítónőnek elég traumatikus lehetett az élmény – megpróbáltam belépni a pszichiáter-szerepbe (hogy már valami hasznom is legyen a helyszínen), és támogatni, bátorítani akartam a nőt, de a nyelvi akadályok miatt nem sok mindenre jutottam.

Arra is gondoltam, hogy ha ez az app így működik, hogy minden komolyabb mentőriasztásra bejelez, akkor a továbbiakban lesz még részem kalandokban.

A történet azért adott egy adrenalin-löketet, egy kicsit a hatása alatt maradtam pár óráig.
A halottszag meg valahogy megmaradtam az orromban – ki is nyitottam az ablakot a szobámban, hátha segít.

7 komment

2017.04.14. 16:02 α Ursae Minoris

Ett enat Stockholm

Címkék: élet szeretet Stockholm

sergels_torg.JPGrendorauto.JPGgyerekek.JPGoroszlan1.JPGoroszlan2.JPGfal.JPGpost_it_2.JPG

2 komment

2017.04.08. 21:26 α Ursae Minoris

Anna's story

Címkék: élet kereszténység Anna

anna.jpg

When reading about the shootings in the bar Pulse in Orlando, I found many stories of people contacting their loved ones in their last moments of life in fear. “We are just hiding”, they had said. “I just wanted to tell you I love you one last time.” Such a situation seemed so far off from my current situation. Never did I believe that I would ever find myself in a situation even remotely close to one like that. That is, until I actually did, on the afternoon of April 7th, 2017 in Stockholm.

My name is Anna Péter, and many of you may know me as the daughter of Oszkár, the writer of this blog. I will now take my time to tell you about my experience of the terror attack in Stockholm; in hopes of processing what happened or even contribute with whatever knowledge I gained from it. 

I found myself at T-centralen at around 3 pm, entering Åhléns for shopping, as a small treat for myself after surviving two intense weeks of work and school. Little did I know, that had I gone for my honestly speaking irrelevant shopping just one hour later, I may have not been as OK as I am now. When I had paid for my things, I went to a café further down on Drottinggatan to study as I waited for my boyfriend to arrive with his train from Uppsala. As I was reading my articles, I received a call from him, just checking up on me. The call started out like any other, cheesy call. However, it would take a big turn as he suddenly heard silence from my side of the line. The reason for this, is because I suddenly looked out the window. Outside, I saw people running all in one direction; running for their lives. I did not understand what was going on, but people around me were telling me we all needed to hide. With the situation being so bizarre, I just froze in my seat for a few seconds. I told my boyfriend, “They… They are telling me to hide”. Stupid as it may seem, I needed an actual reminder from him, that well… Then it might be a good idea to actually hide. 

We were hurried into the kitchen of the café where people were visibly in shock and did not know what was going on. As I stood, completely frozen with Robert still on the line telling me to breathe as he looked up what was happening, I realized that I was in that situation. People were saying someone was outside with a gun (Thankfully, this was not confirmed later on). I did not know when I was getting out, or if I was. We soon were led to another room further down underground with safer doors. Here, a lot of other people from other stores had gathered as well. Many of us, me included, were already crying. But as I stepped into that room, I was instantaneously met with love and compassion. One girl saw I was scared and offered me a seat, even though we were maybe 40 people in a small room with only 4 chairs. The same girl later went around offering people who did not have any reception to call their loved ones from her phone, which did have reception. She also came up to me and asked me if I needed a hug, where after we hugged each other in silence for maybe 3 minutes. 

This went on for maybe one hour, when we after a call to the police were told we were getting led out by a police officer from underground. Though scared, we went up and were met with interviewers and paparazzi, which once again felt extremely bizarre. Since traffic was not working at all, and I did not know anyone, I stayed with a group of women who also were by themselves. We decided we would go by foot toward Södermalm. This plan, however, would only take me as far as Stadshuset. Here, I suddenly heard a voice calling my name. Turning around, I saw an old friend who had been a very close friend during high school, and who I had not seen in a long while. Just seeing a familiar face in the midst of all the chaos led us both to the same reaction; just hugging each other and sobbing. We didn’t have to say a word because we knew we were both going through it all. The other women kept going, seeing as I had found a friend. 

Having stayed in contact with my best friend, Amanda, she soon told me I could walk to her house since I could not go home. So I left my friend, who had others to take care of, and started my walk toward Amanda. This walk was filled with so much emotion. Every single soul I passed by seemed to be emotionally drained, but at the same time I felt so connected to everyone. Because we were all going through the same feelings, fears. During my walk in the innocent April sunset, I could finally see the beauty of humanity and community. 

Arriving at Amanda’s place, I was met with so much love. They took care of me physically and prayed with and for me. When traffic started again, they even drove me home. 

I have had some time processing what happened on April 7th, 2017. What I can see, is that my problems of what colour lipstick I should buy are so stupid and irrelevant. I can see that humans can be so brutal, cruel and inhumane. But what I also can see is that my country is the strongest at its weakest point because people come together and help each other in ways I had never, ever witnessed before. And lastly, I am once again reminded that I am so protected by my faith in God, as he led me away from the wrong place and wrong time. 

To conclude, I would like to insert my post from yesterday in my book of thankfulness that I write in every day.

Today, I am thankful to be alive.

I am thankful that God has a watching eye over me, leading me to safe places. 

I am thankful for the helpfulness of people to each other when most needed.

And I am thankful for the beautiful lives of the souls that were taken today, that he will welcome them in his home with love and give comfort to their families.

Thank you for taking your time to read my story, and keep meeting each other with kindness.

/Anna 

6 komment

2017.04.07. 16:33 α Ursae Minoris

I´m OK

Címkék: élet halál Stockholm

Ha netán valaki aggódna értem az iménti terrortámadás kapcsán:
Köszönöm, rendben vagyok, és a családom tagjai is épségben vannak.

És egyelőre inkább bennmaradok a munkahelyemen, mert úgysem jutnék egykönnyen haza.

imok.jpg

 

12 komment

2017.03.05. 08:00 α Ursae Minoris

Kolostorbéli víg napjaim 4. – További bölcs mondások

Címkék: bölcsesség kolostor

Miután Jucus megosztotta a múltkori posztomat a Facebookon, annak ott egyrészt jó nagy sikere lett, másrészt reagáltak is rá páran, akik annak idején szintén ott voltak a kolostorban, és ők is leírtak egy-két történetet erről a befogadott fiúról, amik így most előkerültek a múlt és az emlékezet mély kútjából.

Úgyhogy most itt van tőle/róla még néhány további mondás és sztori.

– Olcsó ajándéknak ne nézd a lófogát!

– Nem vagyunk egyformák, Gabi. Én sem vagyok egyforma, te sem vagy egyforma.

– Zúgva szállsz, mint a pengős malac.

Egyszer a srác vasalót lóbálva ment a folyosón. Valaki megkérdezte, hogy hova megy, mit csinál. Azt mondta: „Megyek zoknit vasalni!”

A srác tudott írni-olvasni, de nem volt túl pontos a részleteket illetően. A szobája ajtajára ki akarta írni, hogy „Idegenekenk bejönni tilos!” – de a gyakorlatban ezt írta az ajtóra: „Idegbenyő!”
Ez az „idegbenyő” aztán szállóigévé vált a kolostorban, sőt – mint az említett Facebook beszélgetésből kiderült, pár egykori kolostorlakó azóta is használja ezt a szót.

bolond-lacika.jpg

7 komment

2017.02.25. 18:56 α Ursae Minoris

Vendégposztok

Címkék: gasztroblog Jucus

Valószínűleg a legtöbb olvasóm követi Hobbiszakács blogját is; de arra az esetre, ha netán mégis lenne olyan, aki eddig nem tette ezt, most szeretném jelezni, hogy azon az addig is remek blogon megjelent egy vendégposzt tőlem; sőt – ami még sokkal érdekesebb – Jucus is megjelent ott egy poszttal; noha többször meséltem már a feleségemről itt a blogomon, az ő saját irodalmi tehetségével eddig még nem ismerkedhettünk meg.

Úgyhogy most itt az alkalom, látogassatok el erre a baráti blogra, és olvassatok a gasztronómiai kalandjainkról.
A bloggazdának pedig köszönjük a megjelenési lehetőséget!

vendeg.jpg

7 komment

2017.02.12. 15:34 α Ursae Minoris

Kolostorbéli víg napjaim 3. – Bölcs mondások

Címkék: vallás bölcsesség kolostor

A kolostorban velünk lakott befogadottként egy kedves értelmi fogyatékos fiú is.
Volt neki egy-két aranyköpése, melyek azonban talán mélyebb értelmet hordoznak, mint elsőre hinnénk:

– Ember tervez, Isten végez vele.

– Istennek semmi sem lehetséges.

– Mert tied az ország, ha akarom; minden oké, ámen.

szfvar_varoskepek_ori_toth_187.jpg

1 komment

2017.02.09. 21:00 α Ursae Minoris

Lea Koreában 1. – Egy újabb kaland

Címkék: egyetem Korea Lea

Volt már szó ezen a blogon a lányaim utazásairól.

2011-ben Lea ment ki Amerikába tanulni, még gimnazistaként.
2012-ben Anna nem ment el Afganisztánba békefenntartónak (pedig milyen jó poén lett volna...),
viszont 2015-ben elment Szöulba, hogy egy ottani egyetemen tanuljon meg koreaiul.

Úgy tűnik, most ismét Leán a sor.
A stockholmi műszaki egyetemen tanul. Korábban nagyon aktív volt volt abban, hogy a hozzájuk érkező cserediákok fogadását meg egyéb programjaikat szervezze, most pedig ő is jelentkezett egy külföldi csereévre. Egyéb érdekes helyszínek (Portugália, Szingapúr...) mellett természetesen Korea is szerepelt a listáján, és végül itt sikerült is elnyernie a helyet (noha nagy volt a konkurencia).
Jövőre fog indulni – és mivel valószínűleg őt is meg akarjuk majd látogatni a távolléte során, így a számunkra is érlelődik egy újabb koreai út.
Nem Szöulba fog menni, ez a mi szempontunkból jó, mert így egy újabb arcát ismerhetjük majd meg ennek az országnak.

Úgyhogy kalandra fel!

yeoeuido.jpg

Szólj hozzá!

2017.02.02. 22:10 α Ursae Minoris

Nárcizmus

Címkék: munka alkohol

Felkértek rá, hogy tartsak a klinikánkhoz tartozó rezidenseknek (szakorvosjelöltek, svédül: ST-läkare) egy előadást az addiktológiai járóbetegellátásról. Vagyis arról, amit nap mint nap csinálok, az alkoholisták és a drogfüggők kezeléséről a rendelőnkben.

Nincs is ezzel semmi probléma, gond nélkül tartok én előadást a legkülönfélébb témákról, ha úgy adódik; tudok, sőt szeretek emberek előtt beszélni.
A feladatban az volt egy kicsit elgondolkodtató, hogy ezek az fiatal orvosok mind a mi (addiktológiai) klinikánkon dolgoznak, és a „forgó rendszer” keretében a túlnyomó többségünk már volt a járóbetegellátásban is. Úgyhogy kicsit attól tartottam, hogy mindazt, amit mondhatnék, ők már rég tudják, és nem fogok semmi újjal sem szolgálni.
De nem baj, egy kis ismétlés, rendszerezés talán akkor is jól jön nekik.

Megtartottam az előadást, majd utána tudásfelmérő tesztet is csináltattam velük.
Egy internetes szavazórendszer segítségével válaszolhatták meg névtelenül a feleletválasztós kérdéseimet. Hat kérdés volt, részben konkrét tényekre vonatkozóak, részben esetismertetések, afféle „mit tennél ezzel a beteggel?” jelleggel.

A hetedik kérdés pedig így hangzott:

És végül, teljesen anomím módon: Mit gondolsz az előadóról?

 

A. Csúcs volt! Remélem, hogy majd az ő rendelőjeben dolgozhatok, amikor kész vagyok a szakorvosképzéssel.

B. OK volt. Egy értelmes előadás, releváns információkkal.

C. Hmm... Kicsit közönyös volt. Az előadás nem szolgált semmi újdonsággal.

D. Teljesen pocsék volt. Két órát elpazaroltam az életemből.

E. Egyik sem a fentiek közül. Majd később, más formában közlöm a véleményemet.

Összesen 15 ember válaszol a tetsztkérdésekre – nem az összes résztvevő, mert nem volt kötelező, meg a válaszadáshoz némi technikai ügyeskedésre is szükség volt a mobiltelefonnal.

A hetedik kérdésre tízen válaszoltak A-val, négyen pedig B-vel. Tulajdonképpen egész jó eredmény, nem is tudom mihez kezdenék hirtelen tíz új szakorvossal a rendelőmben.
Egyvalaki viszont C-vel válaszolt. Érdekes egyébként, hogy míg a legtöbben csaknem hibátlan választ adtak a tudásfelmérő kérdésekre, addig pont ez az egy versenyző a hatból négy hibás választ adott (lásd itt alant – értelemszerűen a zöld szín jelzi a helyes válaszokat). Szóval elvileg pont neki még szolgálhatott is volna újdonsággal az előadás (ha figyel...).

valaszok.jpg

Másnap egyébként egy másik fellépésem is volt.
Az itteni magyar Katolikus Kör kért fel, hogy tartsak nekik egy előadást. Valamiről.
Cserébe meghívnak egy jó magyaros vacsorára (kolbászos fasírozott, savanyú uborkával).
Itt egyszerűbb dolgom volt, könnyebben tudtam újdonsággal, érdekességgel szolgálni. Az alkohol- és drogfüggőségről beszéltem általánosságban. Igyekeztem úgy tartani az előadást, hogy adott esetben elgondolkozhassak a saját függőségükön is. Kiosztottam egy alkoholprobléma-felmérő tesztet is közöttük (AUDIT).
Kedves, aranyos társaság volt (jobbára nyugdíjasok), és utólag is pozitív visszajelzéseket kaptam tőlük.

Szóval minden egész jól sikerült.

De az azért csak bosszant egy kicsit, hogy a rezidensek közül miért szavazott egy ember C-vel... :-)

13 komment

2017.01.19. 13:48 α Ursae Minoris

Kolostorbéli víg napjaim 2. – Nyelvi félreértések

Címkék: nyelv kolostor Olaszország

Mivel sikeres volt a múltkori posztom az egykori kolostori kalandjaimról, így azt gondoltam, még folytatom egy kicsit ezt a témát.

Az előző posztban említett „szobalany esztendo” félrefordításnak fordított irányban is akadt párja.
A kolostorunk többek között méhészkedéssel is foglalkozott (vagyis hát az egyik testvér foglalkozott vele, mi pedig, ahogy tudtunk, segítettünk), a méz volt az egyik fő piaci termékünk (a továbbiak – gyertyák, ikonok és vallásos könyvek – elég szűk vevőkört szólítottak meg).
Egyszer valahogy úgy adódott, hogy Olaszországban akadt megrendelő egy nagyobb adag mézre. Készítettünk ennek tiszteletére külön olasz nyelvű címkét, amit egy ügyes testvér rajzolt meg szépen, kézzel, majd azt sokszorosítottunk.
A felirat a közösségünk (akkori) nevét volt hivatva felidézni – Leone di Giuda, azaz Júda Oroszlánja. A rajzolásnál azonban egy apró, szinte észrevehetetlen hiba csúszott a szövegbe, így a méz a még az eredetinél misztikusabban csengő Leone di Guida, vagyis „Az idegenvezető oroszlánja” néven került forgalomba.

leone-di-guida.jpg

Szintén Olaszországhoz kötődik a másik nyelvi félreértéses történet.
A korábban említett zarándoklat során a közösség római házában szálltunk meg. Pontosabban Róma mellett, Monte Compatriban. Ha nyomtok egy képkeresést a Monte Compatri névre, meglátjátok a kolostort is, ahol laktunk.
Akkoriban az a kolostor be volt állványozva, valami felújítás zajlott.
Egyik nap megkérdezte tőlem egy testvér, hogy szeretnék-e vele sétálgatni az állványzaton.
Persze, hogy igent mondtam, milyen nagy poén lehet már egy ilyen építkezési állványon mászkálni!
Aztán vagy az ő angol kiejtése nem volt tökéletes, vagy én nem figyeltem eléggé, de a helyszínre érve szembesülnöm kellett vele, hogy a meghívás a jelek szerint nem a „walk” hanem a „work” igét tartalmazta...

Szintén építési állványzathoz kapcsolódik (ilyen idők voltak ezek...) a következő történet is. Itt már Franciaországban laktam, és már tudtam franciául, de a jelek szerint nem eléggé.
Én fenn dolgoztam az állványon, egy francia srác meg lenn, a szerszámokat fel-le kellett adogatni, mindig hajolgattam lefelé. Aztán a srác elmagyarázta, hogy nem kell lehajolni, hanem dobhatom is a cuccokat, és ha egyenesen a szemébe nézek, amikor dobom, akkor ő pont el fogja tudni kapni. Ezt sajnos egy kicsit félreértelmeztem, úgyhogy a következő lépésnél a vésőt egyenesen a szeme közé célozva hajítottam... Szerencsére egy „Tu es fou!!” kiáltással el tudott ugrani – ellenkező esetben vélhetőleg a francia börtönöket is megismertem volna a francia kolostorok mellett.

Zárásképpen jöjjön egy jóval szolidabb félreértés.
Az egyik ének, amit gyakran használtunk a kolostorban, úgy kezdődött, hogy
„Ubi caritas...” (Ahol szeretet van....)
A kolostorban velünk lakó gyerekek (mert ahogy említettem, családok is laktak a közösségben) pedig lelkesen énekelték velünk:

Ubikarikák!

6 komment

2017.01.11. 19:24 α Ursae Minoris

Kolostorbéli víg napjaim

Címkék: kereszténység fiatalság kolostor


Egyszer, nagyon-nagyon régen, olyan régen, hogy az már szinte nem is én voltam, de egy időben bizony pár évig egy kolostorban laktam. Főleg Magyarországon, Esztergom közelében, de fél évig a közösség franciaországi házaiban is éltem, ott tanultam meg franciául.

Kedves, kedélyes kolostor volt ez (mármint a magyarországi), csupa fiatal lakott ott, fiúk és lányok, szerzetesek és családosok vegyesen.
De attól még teljesen komoly kolostor volt ám, elzárva a világtól, napjainkat az imának szentelve éltünk ott.

De most inkább egy-két viccesebb emlékemet gondoltam megosztani veletek, csak így, mozaikszerűen.

A kolostor szomszédságában egy fogház volt (az egykori zarándokházat államosították, és építették át erre a nemes célra – itt még a kommunizmus éveiben járunk). Valami enyhébb ügyben elítéltek ülhettek ott, csak egy egyszerű kerítés vette körül az épületet. Úgyhogy egyszer, amikor a mi részünkről egy lány kínlódott a kert kaszálásával, akkor odáát egy őr megsajnált minket, és átcsoportosított hozzánk egy rabot, hogy kaszálja le ő az udvarunkat.
Egy másik nap reggelén (talán a börtön szomszédságától nem teljesen függetlenül) egy ismeretlen, idegen férfit találtunk az egyik szobában, amint ott alszik a padlón. A kolostor szobái amúgy mindenféle szentekről voltak elnevezve (mert az ugye mennyire jól hangzik, hogy mondjuk „Menj a Szent Józsefbe!”), de ezt a szobát innentől kezdve csakis „a betörő szobája” néven emlegettük.

A kolostorban hétvégénként mindig sok vendég fordult meg, nagyobb ünnepeken, lelkigyakorlatokon és hasonlókon meg különösen.
Így volt ez az egyik szilveszteren is. Felbukkant vendégként egy érdekes francia srác is. Nagyon érdekes, laza, szent csavargó volt. Azt mesélte, hogy nyolc lelkivezetője van.
Ez a srác szilveszter éjjelén kedves kis szentképeket osztott ki nekünk, amikre saját fordítású magyar szöveget írt. Akkoriban még Google Translate nem létezett, de a hagyományos szótárakkal is lehet érdekes eredményeket leírni. A képecskéken ugyanis ez szerepelt: „1991: Szobalany esztendo” – ez így kellemesen fel is dobta a szilveszteri buli hangulatát.

Egyik télen (lehet, hogy ugyanazon a télen) hóember/hószobor építő versenyt rendeztünk. Az én pályaműveim a hósüni (hógombócba szúrt ágacskák), valamint egy meglehetősen kisméretű hóvár (a tornyon zászló gyanánt egy fakanállal) voltak. Arra már nem emlékszem, hogy ezekkel milyen helyezést értem el.
Nagy sikerünk volt viszont a táncversenyen, amikor egy apácával egy igen érdekes pas de deux-t adtunk elő. A tánc zárómomentuma az volt, amikor a menet közben a kezünkbe kapott kalapács és sarló felhasználásával amolyan Moszfilm-felállásba rendeződtünk.

moszfilm.jpg

Erről jut eszembe az a történet, amikor egyszer az egész közösség zarándoklatra indult Rómába. Az út az autóval hosszú volt, és egy kicsit unalmas. A rózsafüzérezésbe beleunva egy idő után vallási énekeket kezdtünk énekelni. Ezekből kifogyva magyar népdalokkal folytattuk. Majd amikor ezekből is kifogytunk (az út nagyon hosszú volt), akkor onnantól munkásmozgalmi énekekkel szórakoztattuk magunkat.

Ugyanezen a zarándokúton történt, hogy a hazaúton, Veronában egy baráti közösségnél szálltunk meg. Amikor másnap reggel elbúcsúztunk tőlük, a kapuban megkérdezték tőlünk, hogy van-e elegendő pénzünk a tankolásra az úton.
A figyelmességüktől meghatódva bevallottuk nekik, hogy bizony nincs.
Mire a kedves olasz testvérek azt mondták:
– Akkor imádkozunk értetek, hogy hazajussatok.

 

Ó, micsoda vidám és kalandos évek voltak ezek!

5 komment