Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2012.06.04. 08:00 α Ursae Minoris

Prometheus

Címkék: pisi filmek sci fi

Szombaton nagyon pocsék idő volt – négy fok hideg és eső, ami így június elején még itt Svédországban is túlzás – úgyhogy azt gondoltuk Jucussal, hogy szabadtéri program helyett inkább moziba megyünk.
Jucus a Hófehérkét túl durvának találta a trailer alapján, így a Prometheust választottuk – ez a (Magyarországon „A nyolcadik utas: a Halál” címen ismert) Alien-filmek előzménye akar lenni (vagy legalábbis abban az „univerziumban” játszódik).
 
 
A filmet 3D-ben néztük meg, és a látvánnyal nagyon meg voltam elégdve. Igen, így kell, hogy egy sci-fi kinézzen 2012-ben! A cselekmény is igen pörgős volt. Kábé a film felétől nagyon kellett pisilnem, de nem mertem kimenni, mert végig attól tartottam, hogy valami fontosról maradok le – és tényleg nem igazán volt a filmben sehol sem 3-4 percnyi kihagyható rész.
Szóval izgalmas, érdekes volt a történetvezetés is.
Az én ízlésem számára fölöslegesnek tűnt pár horrorosabb jellegű rész, de hát erre lehetett számítani, és végül is nem volt annyira zavaró.
 
Viszont ahogy így utólag elkezdtem gondolkodni jobban azon, hogy miről is szólt a film, illetve Jucus is föltett pár releváns kérdést, kezdek rájönni, hogy valahogy logikailag nem igazán áll össze az egész.
 
Az itt következő gondolataim spoilert tartalmaznak, ezért láthatatlan tintával írom őket, kijelöléssel tekinthetőek meg:
 
1. Hogy illik bele az első jelenet a filmbe? Az esetleg egy lehetséges magyarázat lenne, hogy a Mérnökök tulajdonképpen szolgái, nem pedig urai az Alieneknek, ezért áldozza fel magát az egyikük – de erre aztán nem sokminden utal a folytatásban.
2. Ahogy a szétdarabolódó DNS-t mutatják, akkor olyan vízbuborékokat is látunk, amelyek akkorák, vagy kisebbek, mint a két spirál közötti távolság. Ez nyilvánvaló fizikai képtelenség.
3. Ha a Mérnökök DNS-e gyakorlatilag megegyezik az emberi DNS-sel, abból pont nem az következik, hogy ők hoztak létre minket, inkább, hogy az ő utódaik vagyunk, vagy a Föld egyszerűen egy (elvadult?) Mérnök-telep.
4. Ha a cselekmény színhelyeként szereplő bolygó tényleg egy katonai bázis, fegyverraktár, akkor miért adják meg a konstellációját az (állítólag éppen elpusztítani kívánt) emberi kultúráknak? (Ha viszont az előző pontban feltevett ötletem igaz, akkor ennek még akár lehetne is értelme, bár akkor meg inkább az anyabolygó és nem a bázis konstellációját kéne látnunk a domborműveken.)
5. Ha eddig jegelve volt a támadás, akkor most így, sokezer év után miért lett hirtelen annyira sürgős megint?
6. Ebben az univerzumban szemlátomást nem léteztek az Alien filmek (gyanútlanul, aggodalom nélkül tapicskolnak a szereplők mindenféle idegen ragacsban), de valószínűleg a Thing-filmek viszont igen, mert az első gyanús jelre lángszóróval égetik el egymást. Néha viszont nem...
7. Az rendben van, hogy David a protoindoeurópai, mezopotámiai és egyéb nyelvek alapján rekonstruálja a Mérnökök nyelvét. De úgy tűnik, hogy ezen túl is igen képben van, hogy mi micsoda a Mérnök bázison, mi hogy működik. Ezt így hogy? Felmerült bennem, hogy David esetleg a Mérnökök valamiféle alvó ügynöke a Földön. De erre nem sokminden utal a továbbiakban, sőt a felébredő Mérnök első dolga Davidet lefejezni.
8. Apropó lefejezés: Az még OK, hogy a levágott fej „életben” marad. De a törzs nélkül elvileg nincs levegőáramlás a hangképző szervekben, így beszélni akkor sem tudhatna.
9. A nyitó jelenetben az Alien-spóra pár perc alatt végez az áldozattal. Holloway viszont azután is még legalább órákat él, hogy az Alien már kukacokat képzett a testében. Shaw pedig teljesen tiszta lesz az Alien kioperálása után, noha Holloway számára már a mikroszkópikus mennyiséggel való érintkezés is végzetes volt.
10. Mitől nőtt olyan nagyra a szörny a mentőkabin orvosi szobájában? Elvileg nem volt mit ennie.
11.  Nagyon hangsúlyozzák, hogy Dr. Shaw hívő. Viszont végül nem igazán derül ki, hogy miben is áll a hite (túl azon, hogy kellett neki valami vígasztalás a szülei korai halála miatt), sőt végül tulajdonképpen különösebb jelentősége sem lesz ennek a ténynek.
 
Namost, lehet, hogy ezek egyike-másika olyan dolog, amit érteni lehetne, ha jobban figyeltem volna, vagy nagyobb fantáziám lenne. De nem valószínű, mert általában nem szokott különösebb gondom lenni a sci-fik értelmezésével.
Az is lehet, hogy pár dolog a folytatásban válik majd érthetővé. De ezt sem tartom valószínűnek, az efféle folytatásokkal rosszak a tapasztalataim, általában inkább azt is össze szokták kavarni, ami addig érthető volt.
Ezzel együtt érdekes, látványos film, megnézésre ajánlott, de kritikus szemmel fogyasztandó.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr634562838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2012.06.04. 20:20:47

Ez a láthatlan tintás megoldás nagyon tetszik :-)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.06.05. 08:31:23

@skandikamera: Köszönöm. :-)
Végülis csak annyi, hogy fehérre állítod be a karakterszínt.

Vogel Zs 2012.06.06. 18:17:12

Sajat velemeny!

Ova intek mindenkit attol, hogy ez alapjan a kritika alapjan dontse el, hogy elmegy-e moziba vagy nem!! Es a cikk irojanak TELJESEN IGAZA van!!! :)

Hogy az hogy lehet? Meg kell nezni a filmet es mindenki megerti sztm! :)

En is ugyan azt erzem. Kijottem a mozibol, es azota csak agyalok, es probalom osszerakni a mozaikokat. Tobb kevesebb sikerrel. De nem all ossze a kep. Ami nem biztos, hogy rossza, abban az esetben, ha lesz egy legalabb ilyen jo folytatasa a filmnek (vagy elozmenye az elozmenynek) amiben magyarazatot kaphatunk sokmindenre.

En pld a legeslegveget nem ertettem igazan, mert ahogy a filnek vege lett ugy nem kezdodhet az Alien. De a sok agyalas kozben az asszonnyal csak kiotlottunk egy megoldast a dologra. Es az egesz film ilyen!!!!!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.29. 09:46:58

egy rendező intellektuális színvonalát az is megmutatja, milyen szereplők vannak a filmjében, hogy viselkednek az adott helyzethez képest, milyen egyéniségeket, jellemeket válogat be a filmjébe.
minek raktak bele egy sárgát? ez a polkorrekt etnikai válogatás elcsépelt (ráadásul ez a sárga teljesen úgy néz ki mint egy idegen lény).
és nem szeretem az olyan filmeket sem, ahol csak fiatalok a szereplők, mert az olyan tinifilm-szerű, és nem vehető komolyan se
a néger kapitány jelleme olyan, mint egy kamionsofőrnek, de könyörgöm, ez egy űrhajó, miért nem vizsgálta meg ridley scott a nagy tengerjáró hajók kapitányainak jellemét? az utasszállító repülőgépek kapitányainak vagy a vadászpilóták jellemét? nevetséges, hogy egy ilyen buta néger legyen egy expedíciós komoly tudományos munkát végző űrhajó kapitánya.
nem volt az expedíció előtt amúgy pszichikai, pszichológia vizsgálat? akkor a geológus, kinek fizimiskája és viselkedése szintúgy pocsék és a retardált amerikai benyomását kelti, miért őrjöng, mikor lát egy holtestet?
amúgy ezek úgy mennek el 4-5 évre valahová, hogy a szerződés aláírása előtt és után fogalmuk sincs az utazás céljáról? ezek civilek, nem katonák, akkor miért tartanak előadást nekik az űrhajón? hogy a nézők is képbe legyenek, értem, de nem életszerű. az egyik főszereplő a jenson button-hasonmás viselkedése is rendkívül idióta. ez doktor? akkor miért olyan primitív? akkor miért nem viselkedik úgy mint egy értelmes ember? életében nem fogott ez 1000 oldalnál többet a kezében. ez már nem az alien vs predator színvonalú film (-nek kéne lennie), könyörgöm. ezt maga ridley scott rendezte, aki az első, klasszikus 1979-es Alient is. vagy az évek során ő is degenerált amerikai lett, akinek egy hiteles szereplőt sem sikerül a vászonra vinnie? kivétel persze az android, David, aki nagyon jól játszik és hiteles, csak kár hogy folyton utalgatnak á, hogy ő nem ember. értem, rágd a számba, köszi.
leveszik a sisakot idegen bolygón, értem, tehát ilyen felelőtlenek a tudományos tisztek.
charlize theron meg úgy viselkedik mint egy szappanoperában, olyan egysejtű a karaktere, mintha ő lenne egy primitív napi sorozatban az intrikus, + egy feketével van (mellesleg charlize is túljátssza a szerepét), egy újabb menő polkorrektség, de egyszerűen irritálóak ezek az ostoba szereplők. mint az alien vs. pred-ben, csak ott azért elment, ezt meg klasszikus sci-fikén reklámozzák
a történet tényleg eléggé ostobácska, lesz második része is, mert nem derült ki, miért akarták megölni az emberiséget.
azt hittem nagy szellemi erőfeszítést igényel megérteni a filmet, tévedtem. buta történet
nem értem miért nem rakták a filmbe a TED-es részt.
www.youtube.com/watch?v=3GXYGTHl9pI&feature=related

futószalagon gyártott szemét, ez a prométeusz, szégyen a barbár ridley scottra
mersze a malacok megeszik a tápot, amit eléjük raknak; a malacok, és azok akik soha nem ettek még tápot
még csak azt se tudjuk, valójában ők az emberek teremtői, egyezik a géntérpékünk. na és? rokon nem lehet, miért következik ebből egyből hogy ők alkottak minket? mert régen is volt úrhajójuk és idejöttek a földre? nem az angolok hozták létre az indiánokat se.
a filmbéli szánalmas tudósoknak se volt erre bizonyítéka, meg is mondták, csak hitték.
futószalagon gyártott szemét, ez a prométeusz, szégyen a barbár ridley scottra
de vannak jó bemutatók is:
www.youtube.com/watch?v=DOOJl5lWNfM

kimaradt egy félóra a filmből, ez az a félóra ami nélkülözhetetlen egy épkézláb alkotáshoz. de nincs itt egy apró ellentét?
"A Space Jockeyk elvileg ilyen elet teremto lenyek, amik az eletet viszik szet az univerzumban, sajat magukat felaldozva ezen fekete szmotyi segitsegevel, es inditja be a bolygo evoluciojat."

ez oké.

" a koncepcio szerint Jezus is Space Jockey volt es amikor megoltek akkor dontottek el, hogy megolik az emberiseget"

Jézus szpész dzsoki? de akkor már egész jól voltak/éltek az emberek nem? minek ide dzsoki?
és nem űnt fel senkinek hogy jézus nem szakállas és hosszúhajú, hanem kopasz és 3x nagyobb az embernél?
mit akart csinálni itt 2000 éve a jézus dzsoki?

egy jó vélemény a filmről:
"engem az zavart r*hadtul, hogy elméletben ez egy kutatócsapat, milliárd dolláros befektetés, tudósok, minden, ehhez képest egy csapat eltévedt félrészeg nyolcadikos összeszedettségével csinálnak mindent
nem fogok kezet mert rosszkedvű vagyok. ma menjünk be? vagy holnap? á inkább még ma! szerintetek vigyünk fegyvert? á inkább ne. jé itt jó a levegő, vegyük le a sisakunkat, mind! jé te hoztál keresődroidokat? nohát, nem találunk ki, de azért nem szólunk senkinek. Jé egy kígyóféle idegen, fogdossuk meg. stb."

ez nem science fiction, csak fiction: a tudomány hiányzik belőle

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.08.02. 10:27:14

@Vogel Zs: Igen, valóban nem áll össze.
Lehetséges, hogy majd a folytatásból kiderülnek dolgok, de mivel nem sorozatról van szó, hanem önálló mozifilmröl, így szerintem önmagában is meg kellene állni az alkotásnak. Föleg mert elvileg még az is megtörténhet, hogy végül nem is lesz folytatás...

@tesz-vesz: Igen, ezek is mind jogos észrevételek.
Ez a Jézus - Space Jockey ötlet meg már egészen hajmeresztö. Mintha nem lenne már a film már önmagában is elég zavaros, ilyen nyilatkozozatokkal csak még tovább rontanak a helyzeten... :-(

András Ivánkovics 2013.08.25. 12:23:16

De bírom amikor megjelenik egy új film, és mindig van egy-két magát kvantumfizikusnak, vagy kritikusnak képzelő okostojás akinek halvány fingja nincs se a kiborg-technikáról, és úgy egyébként semmiről, ami a science fiction-t jellemzi, mint műfajt. Ez a műfaj olyan elemeket vonultat fel és mutat be, amitől az emberiség még nagyon messze jár. Egyelőre csak a képzeletünkben és a fantáziánkban létezik. Erre utal a fiction azaz a fikció szó is. Honnan tudná egy ember hogyan működik például egy, a filmben szereplő kiborg. SENKI SEM TUDJA. Egy biztos: egy gépnek sincs szüksége levegőre. (Mert a filmet kritizáló személy nehezményezte, hogy hogyan működhet a kiborg levágott feje, miután elválasztották a testétől.)
Ezúton üzenem a feltűnési viszketegségben szenvedő, kamu-kritikusoknak, hogy senki sem kíváncsi az okoskodásukra. Tanulmányozni kéne a sci-fi műfajt. Kezdjék el a legrégebbi alkotásoktól (Pl. a 60-as évek Star Trek filmjei.)Címezve a kedves embernek, aki belekötött a Prometheusba.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.08.25. 14:36:51

@András Ivánkovics: Ha már az SF-alapfogalmaknál tartunk:
David nem kiborg, hanem andorid. :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.08.26. 11:36:33

@András Ivánkovics:
Ha egy kommentre alkalmazható a "déplacée" (~nem helyénvaló) - hát erre igazán áll.
Nem csak azért, mivel a poszt írója bizonyosan eléggé tájékozott a kérdésben (mint korábban megbizonyosodhattam róla), ráadásul sokkal szélesebb látókörben, mint a említetted hatvanas évek (szerintem még Fritz Lang és Griffith elötti művekben is jártas,ha ez neked mond valamit :-P) hanem szigorúan a magánvéleményét írta le egy magánblogban.
Kár volt ezért "ennyi tintát pazarolnod" :-)
süti beállítások módosítása