Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2013.02.22. 19:50 α Ursae Minoris

Akire büszkék vagyunk

Címkék: szex feminizmus katolicizmus


Nincs különösebb apropója a dolognak, csak gondoltam, megosztom veletek ezt az érdekes kis szösszenetet.

Ez az alábbi történet a katolikus Zsolozsmáskönyvben szerepel, Árpádházi Szent Kinga ünnepének olvasmányaként, tehát valószínűleg úgy kell értelmeznünk, hogy az Egyház követendő példaként állítja elénk a sztorit.

Ha nagyon jóindulatú akarok lenni, akkor még lehetne is a dolognak egy pozitív, feminista olvasata: A nagyobb hatalmaknak kiszolgáltatott lány a maga módján védekezik a ráerőltetett házasság ellen, és sikerrel is jár. Nem vagyok azonban biztos benne, hogy a szerkesztőknek ez az értelmezés járt az eszében.

szent_kinga.jpg

„Miután a házasságban megegyeztek, magyar nemes urak díszkísérettel Kingát egészen Krakkóig vezették, magukkal vivén annak gazdag hozományát. Az Úr 1239. esztendejében, a város határában a hetedik jelzőkőnél nagy tisztelettel fogadták. Boleszláv herceg anyjával, Grzymislavával és a lengyel nemes urakkal jött köszöntésére; megcsodálta jegyese szépségét és a pompás díszkíséretet. Majd a krakkói várba vezette, ahol Kinga bizonyos ideig anyósa házában lakott, míg a lengyel nyelvet előbb érteni, majd beszélni nem kezdte. A lakodalmi ünnepség nagy fényességgel több napon át tartott. De Kinga nem kívánta a játékokat, a táncot és a nagy lakomákat, hanem könnyek között imádkozva Istennek ajánlotta tisztaságát.

A tisztaságos Úr pedig megmutatta, hogy mennyire kedves előtte a tiszta szív imádsága, és mennyire gondja van a szüzességre. Amikor ugyanis a nászházba bevezették őket, Boleszláv megígérte Kingának, hogy iránta való szeretetből minden kérését teljesíteni fogja. Kinga örömmel megragadta az alkalmat, és Szent Cecília példáját követve, így kezdett beszélni jegyeséhez: „Fenség, gyermekkoromtól mind ez ideig a legnagyobb gonddal őriztem szűzi tisztaságomat, és most az a reményem, hogy ennek a nagy kincsnek őrzője, nem pedig elrablója leszel. Előbb lettem ugyanis Krisztus jegyese, mint a tied, és már régesrég tisztaságot fogadtam neki, jóllehet szüleim parancsától késztetve most téged másik jegyesemnek fogadtalak. Csak azt az egyet kérem, és azért könyörgök, hogy fékezd egy kissé vágyaidat, és egy évig tartóztasd meg magadat. Az emberek szemében jegyesem leszel, Isten előtt pedig testvérem. Ennek hallatára Boleszláv a saját ígéretére és Kinga kérésére való tekintettel, nemkülönben akárcsak Valeriánusz Szent Cecíliától elbűvölve, készséggel megígérte, hogy egy éven át megőrzi a tisztaságot.

A szűzi tisztaságban eltöltött év után Kinga az önmegtartóztatásnak egy újabb esztendejét kérte. Amikor ezt Boleszláv kedvetlenül fogadta, ő a Boldogságos Szűz Mária ajándékát és jutalmát helyezte kilátásba. Midőn pedig a harmadik év kezdete is elközelgett, és Boleszláv a már régóta hiányolt ölelésekben reménykedett, Kinga térdre borult ura előtt, és könnyek között kérte, hogy az eddigi két esztendőhöz Keresztelő Szent János tiszteletére egy harmadikat is adjon hozzá, azt mind közügyeinek, mind pedig magánügyeinek javára tisztaságban töltse, és a hároméves tisztaság megtartásával bizonyuljon katolikus fejedelemnek és a Szentháromság igaz tisztelőjének. Boleszláv fejedelem nagy önuralommal fegyelmezte magát, és mivel reményeiben csalatkozott, semmit sem válaszolt az oly alázatosan előadott kérésre, hanem bosszúsan eltávozott a királyi udvarból, fejedelemsége távolabbi részeire költözött, és az év felét ott töltötte.
Az ekkora erőfeszítéssel megőrzött szüzességnek és nagy életszentségnek a híre Magyarországra is eljutott, és Béla király Mária királynővel együtt nagyon kívánta már látni leányát. Szüleitől tartóztatva hosszabb ideig maradt Magyarországon, mint ahogy elgondolta. Az országban körüljárva Máramarosba is eljutott, ahol sót bányásznak, és atyjától egy sóbányát kért ajándékba.

Földi szüleinek meglátogatása után Lengyelországba visszatérve, szülei bőkezűségéből sok arany holmit vitt magával. Ezeket mennyei Jegyese iránti lángoló szeretetből templomok és kolostorok díszítésére, valamint árvák, özvegyek és szegények megsegítésére fordította. Isteni sugallatra úgy vélte: az lenne a legjobb, ha szerzetesnők számára kolostort alapítana, és megfelelő adományokkal ellátva oda Assisi Szent Ferenc rendjéből (mivel ehhez a rendhez gyermekkora óta szívesen vonzódott) a ferences regula szerint élő szüzeket gyűjtsön.
A földi templomot és kolostort megalapítva Kinga egy másik templom építésére is törekedett, amely egyedül az Úré, és amelyet már régóta építeni kívánt, de igyekvésének Boleszláv király ellenszegült, nem érezve indíttatást arra, hogy az örökös tisztaság megőrzésére ünnepélyes fogadalommal kötelezze magát. Nem tett le ugyanis a reményről, hogy gyermekei legyenek, de mégis barátságosan fogadta Kinga elhatározását. Végül is e szent szűz állhatatos imádságára megváltoztatta elhatározását, legyőzte önmagát, és beleegyezett abba, hogy örökös tisztaságot fogadjon. Ennek ünnepélyes kinyilvánítására, a meghatározott napon, Boleszláv király Prandotha püspök kezeibe a krakkói székesegyházban, nagy sokaság jelenlétében letette a tisztasági fogadalmat.

Kinga pedig, mivel nem elégedett meg a szüzesség fogadalmának vállalásával, Boleszláv király engedélyével és jelenlétében, Szent Ferenc kisebb testvéreinek templomában, Bertalan testvérnek, a lengyel tartományfőnöknek a kezébe, Isten akarata szerint, először az örökös tisztaság fogadalmát tette le, majd vállalta a ferences regulát, és attól kezdve a szegényes szőrcsuhát felöltve és magát kötéllel felövezve igazi leánya lett Szent Ferencnek, buzgón követvén annak minden szabályát.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr485099122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piszt-ráng 2013.02.23. 05:18:51

Ollóztam:"Apja halálakor Mazóviai Konrád anyjával együtt bebörtönözte először Czerskben, majd Sieciechówban. A szökésben segítette Klemens z Ruszczy főúr. 1239-ben az akkor 13 éves Boleszláv feleségül vette a 15 éves magyar királylányt, Kingát, IV. Béla lányát. 1241-ben a tatárjárás alatt családjával együtt Magyarországra menekült. Nagybátyja, Mazóviai Konrád az 1243. évi suchodołi csatában elszenvedett veresége után krakkói herceg lett. Utód nélkül halt meg tekintettel a tiszta házasságra, melyben feleségével, Kingával élt." Ha belegondolunk,hogy nem így történik AKKOR Árpád-házi vér tovább csörgedezhetett volna a Lengyel trónon.Nálunk 1301-ben kihalt!A zászlóról nem is beszélek,hogy akkor kik lengetnék.

piszt-ráng 2013.02.23. 08:53:35

Nem pontosítottam,hogy Ő az ötödik "V" volt.Az első,a Lengyeleknek olyan mint,nekünk Szent István Tehát pontosan: V. Boleszláv, más néven Szemérmes Boleszláv (lengyelül Bolesław V Wstydliwy), (1226. június 21. – 1279. december 7.) Fehér Leszek és Grzymisława fia, Igazságos Kázmér unokája, krakkói és sandomierzi herceg (1233-tól).

Csopak · http://jagkommefranungern.wordpress.com 2013.02.24. 12:16:40

Már egészen kisiskolásként is hittanórákon, inkább furcsának találtam az ilyen történeteket, azt hiszem ez nem az én asztalom, alapból nehezen tudom elhinni őket. :)
Ha rajtam múlott volna, biztosan nem halt volna ki az Árpád-ház, az fix. :)

estrella_ 2013.02.25. 16:00:19

Ezekben a történetekben furcsa ellentmondásba keveredik az egyház a saját tanításaival, nem? Egyfelől ott van a tisztaság, mint istennek tetsző dolog, másfelől meg a házasság szentsége, és az utódok létrehozásának parancsa, ami szintén istennek tetsző cselekedet. És mintha a szüzesség megőrzése emelkedettebb életcél lenne, mint a családalapítás. A katolikus egyháztól aztán szépen ki is halhatna az emberiség. :D

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.02.25. 21:17:56

@estrella_: Igen, Stanisław Lem (az egyik legkedvesebb sci-fi szerzőm) írt is egy novellá, amiben néhány túlságosan sikeres misszionáriusról esett szó. Az egyikükkel pont ez történt: megtérített egy egész bolygót, ahol mindenki olyan komolyan vette a hitét, hogy szerzetes lett – így aztán ki is halt az egész faj.
A másikuk pedig addig ecsetelte egy másik bolygón a vértanúság legszentebb értékét, hogy a friss megtérők a mártírok legendáinak összes kínzását alkalmazva végezték ki ezt a misszionáriust – aki ugyan ellene vetette a híveknek, hogy ettől el fognak kárhozni, mire azok sírva mondták, hogy tisztában vannak vele, de a kedves papjukért önzetlen szeretetükben ezt is felvállalják.

Egyébként nem is fenti a történtet szereplőit hibáztatom (illetve ha valakit, akkor a magyar királyt, IV. Bélát – ő hozta a szereplőket ebbe a hülye helyzetbe), nem igazán volt jó választásuk, meg az a korszak amúgy is zavaros időszak volt; az nem fér a fejembe, hogy ez a sztorit képesek még a XXI. században is pozitív példaként prezentálni...

estrella_ 2013.02.26. 10:35:43

@α Ursae Minoris: Sci-fibe bújtatott egyházkritika? Érdekes műfaj. :D
A katolikus egyház nagyon régóta és nagyon jól láthatóan nem találja a helyét a mai világban, szerintem Benedek lemondása is ennek a jele - rájött, hogy fogalma sincs, merre kéne kormányozni a hajót a sok zátony között, amik közül a legnagyobb és legborzasztóbb a saját dogmáik gyűjteménye. Ez a történet pont a dogmák zavarosságát és életszerűtlenségét példázza nekem.

Lady.Bird 2013.02.26. 19:03:24

Mintha valahogyan a keresztény / katolikus hitnek a sarokköve lenne a szexualitás. (Illetve mondjuk azt, hogy az ember életének jelentős része ekörül forog.)

Egyszerűbb lett volna az embert hasonló nemi funkciókkal megteremteni, mint az állatokat: korlátozott peteérés, rövid ideig tartó párosodási időszak, a szexualitás örömszerző jellegének a kihagyásával. Nem lenne a dolog körül ekkora felhajtás :-))

piszt-ráng 2013.02.27. 03:51:34

@Lady.Bird: Állatoknál " a szexualitás örömszerző jellegének a kihagyása" Láttam.szarvasoknál,vaddisznóknál,szürke marháéknál élet-halál harcot a fiuk között.Nem hiszem,hogy azért megy a harc, hogy minél több kötelezettséget teljesíteni tudjanak.Ja meg a lányok csupa elhivatottságból állnak sorba a győztes előtt.Egyforma ez csak az állatoknál a fő hangsúly az utód nevelésre tevődik át az aktus után. Csak ha az ötletedet tovább elemezzük ez embereknél-nem örömszerző,hanem feladat-ez munkává válna.Ki fizetne érte és mennyit.Külön lenne férfi és női munka,esetleg milyen prémium feltételekkel lehetne ösztönözni a teljesítményt,minőség vagy a mennyiség centrikus bértarifa rendszer helyes,hogy ne haljon ki az emberiség.:-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.02.27. 09:29:30

Szerintem bármely kutyatulajdonos kézből kontrázna minden efféle gondolatot :-P
A kutya, ha rájön a vágy, valódi partner híján bármilyen pótlékra vevő… és nem csak a kutya.

Mondjuk a szárnyasoknál meg a kétéltűeknél és halaknál biztosan másképpen van.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.02.27. 17:14:00

@estrella_: Ó, Lem egyébként is zseniális a sci-fi ürügyén kifejtett társadalomkritika terén.

Van egy másik novellája, ami nagyon szellemesen ábrázolja az egykori szocialista rendszert (is).
Arról szól, hogy egy bolygón átvették a robotok a hatalmat, ezért most odaküldenek egy embert kémkedni.
Az illetö beöltözik robotnak, és próbál úgy is viselkedni. A helyiek persze erösen nyomják a robot-érdekek ügyét, fennhangon beszélgetnek arról, hogy milyen jó robotnak lenni, arról, hogy milyen alávalóak az emberek. Mindenki az esetleges betolakodó emberekre figyel. Az emberünket egyszer fel is jelentik - és persze ki is végeznék, ha lebukna.

Aztán történet a végén kiderül, hogy a bolygón már rég kihaltak a robotok, igazából mindenki álruhás ember, csak a többiektöl való félelmében igyekszik görcsösen robotnak mutatkozni...

@piszt-ráng: @Mormogi Papa: Nem tudom, nekem is olyasmi rémlik, mint amit @Lady.Bird: említ, hogy a nöi orgazmus képssége csak az embernél (meg néhány más emberszabásúnál) van meg.
De mindegy, akárhogy is van az állatoknál, én is azt gondolom, hogy ha Istennek tényleg az volt az ötlete, hogy az életen át tartó monogám, kiegyensúlyozott kapcsolat az ideális, akkor azért egy kicsit ügyesebben is megszerkeszthette volna a dolog élettani hátterét...

Lady.Bird 2013.02.27. 18:31:45

@α Ursae Minoris: " egy kicsit ügyesebben is megszerkeszthette volna a dolog élettani hátterét" - én is erre gondoltam, belegondolva, hogy az ember ivarérett kb. 12-14 éves korától, onnantól kezdve a házasság vagy önmegtartóztatás az isteni idea
meg ugye ha minden jól alakul, és egy nő 14 és 50 éves kora között csak minden 3 évben szül egy gyereket, az ember elég hamar benépesíti a Földet... (most sem férünk már el...)

piszt-ráng 2013.02.28. 02:02:48

"dolog élettani háttere " Ahogy mondani szokás -ez ki van találva!! Valamennyi ma élő ember a Homo sapiens („értelmes ember”) faj, ezen belül a mai ember (Homo sapiens sapiens) alfaj tagja. A szarvasmarha (Bos primigenius vagy Bos taurus)
Lady.Bird "Egyszerűbb lett volna az embert hasonló nemi funkciókkal megteremteni, mint az állatokat:"
Tetszik nem tetszik itt sikerült-már mint marháéknál,azaz embereknél ( 9 hónap a vemhesség és havonként van ciklus).DE!!! Marháéknál a születést követően fő feladat az utód nevelése tanítása és egy hónap múlva megfogant utóddal való törődér /táplálás/ (ha nincs elég szelén a takarmányban a született borjú nem tud felállni nem tud szopni elpusztul Szabadon /vadon/ élő állatok maguk döntik el hol és mit esznek.Fő szerep,a takarmány ,élelem megtalálásában és a csoporton belüli fegyelem megteremtésében a VEZÉR TEHÉNre hárul.KI LEHET VEZÉR TEHÉN:üzekedni nem akaró.vagy nem képes /rossz élelem miatt/,meddő nőivarú.Lényeges,hogy ne legyen utóda ne a sajátjával foglalkozzon hanem a köz érdekében tegyen meg mindent,hogy biztonságban élhessenek és bőséges és jó élelmet és vizet találjanak.Témánál maradva,összehasonlítva /nem én kezdtem/egyéb természeti lényekkel Árpádházi Szent Kinga ha már így döntött ,akkor nem bezárkózva,hanem a népéért Isten teremtményeiért küzdve többet is tehetett volna.Akkor abban a felfogásban jól döntött és szenté is avatták.

piszt-ráng 2013.03.01. 01:13:40

@Mormogi Papa: ..halaknál biztos másképpen van.Megszólítva érzem magam,de piszt-ráng létemre nem beszélem a nyelvet :-( .Belegondolva a lazacok vonulására,bizony óriási erő,ami hajtja őket az utódlás biztosítás érdekében.Még egy /számomra a legérdekesebb,furcsább/egy állat a fekete özvegy pók . Gyakran párzás után vagy közben a nőstény megöli és elfogyasztja a hímet.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.03.01. 09:57:56

@piszt-ráng: Csak arra utaltam, hogy bizonyos élőlényeknél a megtermékenyítés a testen kívül következik be - ami eleve kizárja mindkét fél ilyen érdekeltségét :-)
Ezekben az esetekben nyilván az ösztönök, a "természet szava" adja az indíttatást.

Azt viszont magam is láttam (rokon kutyájánál), mire fanyalodik egy "tüzelő rózsájú" szuka, ha nem engedik partnerhez :-P
A "ha nincs ló, szamár is jó" enyhén szólva (angolosan) understatement :-)))
www.angoltanszek.hu/TUT/tut.php?tid=1548

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.03.04. 11:43:32

@Lady.Bird: Erről ismét egy társadalomkritikus science-fiction jut eszembe, Kurt Vonnegut „Isten hozott a majomházban” című novellája.
Ebben egy tudós felháborodik, hogy amikor vasárnap délelőtt a gyerekeit elviszi az állatkertbe, akkor a gyerekek szeme láttára üzekednek a majmok. Ezért kidolgoz egy szert, ami megszűnteti a szexuális vágyat.
Ezt aztán az egyházak nagy örömmel fogadják, „erkölcsös fogamzásgátlásnak” nevezik, mert a nemzőképsséget közvetlenül nem befolyásolja. Hamarosan aztán kötelezővé is teszik ezt a szert minden embernek a túlnépesedő világban.
süti beállítások módosítása