Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2014.09.07. 14:50 α Ursae Minoris

Svéd választás

Címkék: politika Svédország

Egy hét múlva, szeptember 14-én lesznek a svéd választások (parlament + megyei és községi önkormányzat).
Úgyhogy erről mesélek egy kicsit, mert érdekes.

A legelső, legalapvetőbb háttérinformáció az, hogy a svédek egy konfliktuskerülő, konszenzuskereső, megoldásorientált nép. A közélet terén is, ami vissza is tükröződik a politikai rendszerben.
Tisztán listás, arányos választások vannak. Ez már önmagában is azt jelenti, hogy a rendszer nem kedvez az erösebb pártoknak, a kicsik is arányos méretű frakcióhoz jutnak, így felértékelődik a tárgyalások, megegyezések szerepe.

Svédországot hagyományosan leginkább a szociáldemokraták szokták vezetni (kivétel az elmúlt nyolc év, egy polgári koalícióval, de ezt most vasárnap véget is fog érni). Érdekes viszont, hogy leggyakrabban kisebbségi kormányzás van.
Ez azt jelenti, hogy adott esetben a kormányt állító szociáldemokrata pártnak (vagy az utóbbi négy évben a polgári szövetségnek) nincs többsége a parlamentben, így egy-egy javaslat keresztülviteléhez még egy-két másik párt támogatását is meg kell szerezniük.
Ezt a kisebbségi kormányzásos rendszert könnyítette meg egész mostanáig az a rendszer is, hogy a miniszterelnök megbízása nem szűnt meg a választással – a korábbi kormány folyamatosan hivatalban marad, hacsak a parlament meg nem választ egy másikat. Szóval amíg nincs egy másik formációnak többsége, addig nem nem számít, hogy történetesen a jelenleginek sincs.
Na, ezt a szabályt megváltoztatták, most először mindenképp szavaznia kell a parlamentnek a miniszterelnökről – többek közt ezért is lesz izgalmas a mostani választás.
A kisebbségi kormányzást segíti még elő, hogy a költségvetést illetően is a „negatív parlamentarizmus” működik – amikor a kormány beterjeszti az éves költségvetést, akkor nincs arra szükség, hogy az többséget kapjon – elég az, ha nincs egy másik költségvetés, ami több szavazatot kap.
Ebben a kérdésben is új helyzet áll most elő – eddig csak a a költségvetés egészéről volt szokás szavazni, tavaly viszont a szociáldemokraták és a Svéd Demokraták összefogva kiszavazták a költségvetésből annak az egyik pontját.
Ez egy új gyakorlat előtt nyitotta meg az utat, és a polgári oldal finoman meg is fenyegette a szociáldemokratákat, hogy nem fognak megszavazni olyan kormányt, ami nem tudna keresztülvinni egy költségvetést.

Rosen.jpg

A szociáldemokraták logója.
Állítólag egyszerre ábrázol rózsát, majmot, orrszarvút és papagájt.

Na, de akkor most térjünk rá magának a választásnak az érdekes részleteire.
Nincs kopogtatócédula, aláírásgyűjtés, és egyáltalán jelöltállítás. Bármilyen párt elindulhat.
Nincsenek előre központilag kinyomtatott szavazócédulák sem.
Amikor választani mégy, kapsz egy (vagyis jelen esetben a háromszoros választás miatt három) üres borítékot. A borítékba annak a pártnak a szavazólapját helyezed bele, akikre szavazni akarsz.
Ilyen szavazólapokat a pártok már jó előre osztogatanak, esetleg postán is kiküldenek neked, de a szavazás helyszínén is ki van rakva jópár párt szavazólapja.
Ezen felül ott állnak a különféle pártok emberei a szavazóhelyiség ajtajában, a párt nevét és jelvényét viselve, és nyújtogatják a belépőknak a szavazólapokat.
Ha netán mégsem kaptál a neked tetsző párt szavazólapjából, akkor sincs semmi gond, mert vannak üres lapok is, amire felírhatod a párt nevét. Vagy amit akarsz (itt lenne aztán terepe a Kétfarkú Kutya Pártnak és más, még radikálisabb kezdeményezéseknek). Minden alkalommal szokott is érkezni például pár szavazat (az egyébként persze nem létező) Donald Kacsa Pártra is. A szavazás értékelésekor ezeket is mind gondosan ismertetik.

valarbetare SvD.png

Az idei választás egyébként azért is izgalmasnak ígérkezik, mert úgy tűnik, hogy a baloldal (szocialisták + zöldek + kommunisták) fog nyerni – a jobboldal megígérte, hogy ebben az esetben átengedik nekik a kormányalakítás jogát.
Viszont úgy tűnik, hogy az (itteni viszonyokhoz képest) szélsőjobboldali Svéd Demokraták „mérleg nyelve” szerepbe fognak kerülni, és nélkülük nem lesz abszolút többsége egyik oldalnak sem.
A jobboldal pedig – mint már említettem – azt is belengette (köszönetképp a tavalyi költségvetés szétszavazásáért), hogy ha a baloldalnak nem lesz meg a saját többsége, akkor szétszívatják őket. Amiben a Svéd Demokraták minden bizonnyal szívesen partnereik is lesznek.
Aztán még elvileg lehetne egy jobboldali kisebbségi kormány is, a szélsőjobb külső támogatásával. Az elmúlt négy évben is ez volt gyakorlatilag a helyzet, csak a kormány úgy tett, mintha nem így lenne. Viszont most egy baloldali győzelem, és a korábbinál kétszer nagyobb SD frakció várható, így már nehezebb lesz megjátszani az ártatlant.
További izgalomra ad okot, hogy ha nem lenne elég a parlamentben jelenlévő nyolc párt, idén a Feminista Kezdeményezés is igen aktív, a bejutásukkal (vagy a be nem jutásuk esetén pedig a baloldalról elvett értékes szavazatokkal) tovább bonyolítva a helyzetet.

Úgyhogy elvileg még az is előfordulhat, hogy nem sikerült semmilyen kormányt sem alakítani, és új választásokat írnak ki.
Ami nagyon jó lenne, mert akkor azon Anna is szavazhatna – most ugyanis két hét hiányzik szegénynek a nagykorúsághoz, így ebből az izgalmas buliból most egyelőre kimarad...

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr896677657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lady.Bird 2014.09.09. 11:26:17

Ti miért szavazhattok? Állampolgárság, munkavállalás, bejelentett lakhely?

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2014.09.09. 15:34:09

@Lady.Bird: Mi már egy jó ideje svéd állampolgárok (is) vagyunk.

De egyébként aki Svédországban lakik és EU állampolgár, az is szavazhat az önkormányzatokra.
Illetve az is, aki ugyan nem EU állampolgár, de már legalább 3 éve él Svédországban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.09.09. 19:17:16

@α Ursae Minoris: A "konfliktuskerülő, konszenzuskereső, megoldásorientált nép" bizonyos esetekben mégiscsak túllép "a puliszka nem robban" (eredetileg a románokra vonatkozó állítás) alapelven.
Legalábbis ha a Svenskarnas Parti (Korábban Svéd Nemzeti Front - Folkfronten) vonulna fel - majd' 150 (!) fővel.
A folytatásról - szigorúan a két oldal egyensúlya miatt - következzék ezúttal a nol.hu beszámolója:
"A neonácik mintegy százötvenen vonultak végig a svéd fővároson, a hétszer ekkorra, mintegy tízezer főnyi ellendemonstráció tömegének egy része viszont rájuk akart támadni. Őket – írja az AP hírügynökség – többek között kutyás és lovas rendőrök fékezték meg. Két embert letartóztattak."
nol.hu/kulfold/tizezren-mentek-a-feher-allampolgarok-ellen-1483285

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2014.09.09. 19:45:04

@Mormogi Papa:
Érdekes ez a 7 X 150 = 10.000 számítás, nem tudom, hogy sikerült erre az eredményre jutnia az újságírónak.

De igen, ez így van, az SvP egy igazi neonáci párt, de teljesen marginális jelenség.
Az antirasszista, szélsöjobbos fiatalok viszont (akik jóval többen vannak, és elég komoly támogatottságuk van) szintén tényleg igen aggresszívak tudnak lenni.
Dehát fiatalság, bolondság... :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.09.09. 20:32:54

@α Ursae Minoris: Való igaz - de mint tudjuk, a népszabónál korábban sem zavartatták magukat a matematikától :-P

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.09.09. 20:34:48

@α Ursae Minoris: Hát a 10.000 hetedrésze az 1428,5714285714285714285714285714 - már csak a tizedét kell venni és közel vagyunk a 150-hez :-)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.09.11. 20:19:15

A leírásod korrekt, de a jóslatodban nem vagyok annyira biztos: "egy polgári (kék) koalícióval, de ezt most vasárnap véget is fog érni".

Az utca polgára - legyen az vörös vagy kék - tudatában van annak, hogy az esetleges kormányváltás a zsebére megy. A megunás, a szimpátia egy, de a havi 100-200 eurónyi jövedelemkiesés fájdalmas lesz. Adónk amúgy is EU-rekorder, ezért sokak szerint nem kellene tovább srófolni. Egy dolog az, hogy nyolc év alatt megunták a vezető réteget, és más a bugyelláris vastagsága. Szóval nem lehet biztosra menni.

A nagyobb pártok aktivistái vasárnap este összegyűlnek Stockholmban - persze mindenki máshol - hogy a percenként érkező eredményeknek együtt örüljenek-szomorkodjanak. Kb. éjfélkor meg fogjuk tudni, hogy ki, azaz kik nyertek. (Én is bejelentkeztem az egyikre, persze csak szájtáti fotósnak. Ha érdekes lesz, akkor talán írok róla.)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2014.09.12. 17:27:37

@Hobbiszakács: Legyen igazad - én sajnos nem vagyok ilyen optimista.
Akár fogadhatnánk is. :-)

Ha érdekes látványt akarsz, akkor gondolom, valamelyik szélsöséges pártot látogatod meg, az F!-t vagy az SD-t :-)
Persze a nagyok is érdekesek lehenek.
Lekapni Reinfeldt-et, ahogy csalódott arccal lemond, vagy ahogy Löfven-ék felszadabultan ujjonganak (vagy szerencsés esetben, ha igazad lesz, mindez fordítva).
süti beállítások módosítása