Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2011.08.02. 08:00 α Ursae Minoris

Látogatás a mecsetben

Címkék: vallás iszlám

 

Mondd: „Hiszünk Allahban és abban, ami kinyilatkoztatás gyanánt leküldetett hozzánk és Ábrahámhoz, Iszmáelhez, Izsákhoz, Jákobhoz és Izrael törzseihez és hiszünk abban, amit Mózes, Jézus és a próféták kaptak, az Uruktól. Nem teszünk különbséget egyikük javára sem közülük. Mi Allahnak vetjük alá magunkat.”
(Korán 3:84)
 
Érdekelnek a vallások úgy általában (sokféle istentiszteleten jártam már, csak úgy az „érdekesség kedvéért” is), ezért szinte érthetetlen, hogy eddig még nem voltam semmiféle iszlám szertartáson. Annál is inkább be kellett pótolni ezt a hiányosságot, mert az iszlám Svédország második legnagyobb vallása (vagy ahogy a kísérőm kissé rosszmájúan, de találóan fogalmazott, tulajdonképpen a legnagyobb – nyilván arra célozván ezzel, hogy a svéd evangélikus egyház mostanra annyira elvilágiasodott, hogy már aligha tekinthető „vallásnak”).
Ráadásul két évig a mecset közelében laktunk, és mostanában is gyakran járunk arra, ugyanis mind a katolikus székesegyház, mind a klinikánk adminisztratív központja ott van két saroknyira a stockholmi főmecsettől.
 
Szóval, a minap ügyeletben megkértem egy muszlim ápolót, hogy vigyen el egyszer egy összejövetelre.
Az igazi persze egy pénteki alkalom lett volna, de mivel az dél körül van, így arra csak akkor tudtam volna elmenni, ha szabadságot veszek ki, annyit meg azért nem ér a dolog.
Szóval egy szombati összejövetelre mentünk el (közvetlenül Ramadan előtt), így nem voltak olyan sokan, egyetlen sorban elfért az egész társaság.
 
 
Gondolkodtam egyébként rajta, de végül nem álltam be hozzájuk a sorba, velük hajlongani és le-leborulni. Nem mintha valami elvi kifogásaim lettek volna a dologgal szemben – tulajdonképpen ugyanazt az egy Istent imádjuk, úgyannyira, hogy az arab Allah (الله) szó (ami igazából nem is név, hanem egyszerűen azt jelenti, hogy „az Isten”) megfelel a héber Elohim (אלוהים) szónak (érdekesség egyébként, hogy ez utóbbi egy többesszámú alak), és Jézus maga is ennek a névnek az arámi változatát kiáltja a kereszten (Éli illetve Éloi formában). Szóval nem teológiai problémáim voltak, inkább csak azt gondoltam, hogy rendkívül hülyén venné ki magát, ahogy én ott kívülállóként szerencsétlenkedve próbálom utánozni az igazi muszlimokat. A kísérőm pedig megnyugtatott, hogy nyugodtan tehetek belátásom szerint.
Egy szoros, zárt vonalba felsorakoztak a hívők a csíkos szőnyegen, és párszor elmondták az „Allahu akbar” témát variálgató imájukat. Ez kábé tíz percig tartott, aztán vége volt. Kicsit csalódott voltam, mert valami többre, hosszabbra számítottam – talán ha tényleg pénteken mentem volna... Bár állítólag akkor sincs minőségileg több és más, legfeljebb kicsit hosszabb az ima, meg van némi tanítás is.
Tetszett annak a hangulata, ahogy felsorakoztak imádkozni – összetartozást, egyenlőséget fejezett ki a számomra, ahogy ott állnak egymás mellett.
Kaptam egy Ramadánról szóló kis elmélkedést – a megfelelő kulcsszavak kicserélésével egy az egyben lehetne egy katolikus templomban Nagyböjt előtt osztogatott szöveg is – arról szólt, hogy ne csak a testi böjtre figyeljünk, hanem a lélek megtérése, a bűnök elhagyása és az irgalmasság gyakorlása is kell ahhoz, hogy megszabadulhassunk a bűneinktől.
 
A kísérőmtől kaptam még ajándékba egy könyvet, az iszlám alapjairól szóló könyvet. Jó, érdekes, tanulságos.
Viszont pár dolgon megütköztem benne: Néhány kényes kérdésnél (az iszlám korai harcos terjesztése vagy a többnejűség), ahelyett hogy ügyesen disztanszírozná magát a témáktól, elkezdi védeni ezeket a dolgokat, nagyon gagyi érvekkel (a fegyveres terjeszkedésre szükség volt, hogy elterjedhessen az igazság; a többnejűség a „férfi szükségletei” miatt lehet szükséges, meg lehet olyan, hogy egy nő nem tud gyereket szülni vagy „kedvére tenni a férjének”, és akkor már jobb a többnejűség, mint az örökbefogadás vagy a hűtlenség).
Ez egy kicsit elborzasztott.
De hogy ne legyek igazságtalan, el kell mondanom, hogy például a katolikus hitvitázók, akik elmagyarázzák, hogy miért pont úgy van minden, ahogy az Egyház tanítja és nem másként, szóval ezek is majdnem ugyanennyire tudnak taszítani.
Ahogy erről korábban (más dolgok kapcsán) írtam, nem szeretem azt, ha valaki túlságosan biztos a dolgában.
 
Meg mostanában a vallásoknak (a sajátomnak is) amúgy is inkább a közösségteremtő, csoportdinamikai, szociális oldala érdekel igazán.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr953114822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lee&a 2011.08.17. 20:14:06

Végre rábukkantam valakire, aki úgy gondolkodik a kérdésben, mint én. :o)
Én kb. fél éve voltam mecsetben és nagyon tetszett. Pesten a sok-sok hívő miatt a férfiak pénteken, a nők inkább szombaton mennek istentiszteletre. Nekem sikerült kifogni egy olyan alkalmat, amikor tanítás volt arabul és magyarul. Igazán érdekes volt ez számomra. :)
Milyen könyvecskét kaptál?
Sajnos itt anyagi okok miatt nem igazán jut kiadványokra, úgyhogy kicsit szívnék el a témában megszerzett tudásodból, ha van egy kis időd mesélni az olvasott dolgokról. :)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.08.17. 20:30:09

@Lee&a: Köszönöm szépen a pozitív visszajelzést. :-)
Van még egy, részben a témához kapcsolódó posztom:
noreg.blog.hu/2010/12/20/pedofilok_es_terroristak

Érdekes és kicsit kényes téma is ez (itt Svédországban egy kicsit máshogy és másért, mint Magyarországon), de igyekszem nyitott lenni.

A könyv, amit kaptam, Dr. Hammudah 'Abd al-'Atî: Islam in focus c. könyve volt (svéd fordításban).
De van egy magyar könyvem is, azt akár még kölcsön is tudom adni, Szayyid Abu-l-a'la Mawdudi: Az iszlám alapelvei.
érdekes módon annak idején azt is egy kollégám adta nekem, egy szudáni orvos... :-)

Lee&a 2011.08.18. 13:08:15

Köszönöm a gyors reakciót és a linket! Igencsak érdekes beszélgetést folytattatok Csomorkánnyal. Eszembe se jutott még ilyen kérdéseken elgondolkodni, mint amit ott felvetettél. Elgondolkodtató, az biztos! :)

A könyvek címeit nagyon szépen köszönöm! Megpróbálom őket valahogy, valamilyen számomra érthető nyelven megszerezni, de ha nem sikerül, akkor élnék mindenképp a kölcsönadási ajánlatoddal. :)

Egyébként érdekes emberek vesznek körül. Picit irigykedem is. :o)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.08.25. 10:39:05

@Lee&a: Köszönöm, köszönöm!
Annak meg külön örülök, hogy szerinted érdekes emberek vesznek körül.

Tervezek egyébként egy posztot írni, amiben a vallásokról (úgy általában) elmélkednék el, csak most kicsit hanyagoltam a blogot, nem volt igazán energiám írni. De talán majd a jövö héten...

A nicked egyébként hasonlít a nagyobbik lányom (igazi) nevére - ld. Blogajánló. Csak nem téged is így hívnak? :-)

Lee&a 2011.08.26. 15:32:18

@α Ursae Minoris: Szívesen, szívesen! :)

Várom nagyon a tervezett posztot, addig pedig visszaolvasgatok! :)

A nagyobbik lányodnak igazán szép neve van! ;) Én Lindának sikeredtem anno, talán 26 éve a Lea még nem is volt itthon annyira ismert. :)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.09.07. 07:07:54

@Lee&a: Ha kicsit késöbb is, mint terevzetm, de végül föltettem a posztot, amit ígértem neked:
noreg.blog.hu/2011/09/07/evolucios_istenerv

Lee&a 2011.12.15. 12:01:19

@α Ursae Minoris: Köszönöööööööööööm!
Eltűntem kissé az elmúlt időszakban, szakdogákat kellett írnom. :S Ráadásul nem kaptam értesítőt sem...pfff :S
Most pótolok mindent! :) Köszönöm! Köszönöm!
süti beállítások módosítása