Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2013.01.06. 19:08 α Ursae Minoris

Senki sem sziget

Címkék: geocaching Stockholm

Írtam már egyszer-kétszer az újsütetű hobbimról, a geocachingelésről.

Élvezetes, izgalmas foglalatosság; egészséges, hiszen a szabadban való járkálásra kényszerít; a beavatottság érzését adja, hiszen a kívülállók, a „muglik mit sem tudnak az elrejtett ládákról, meg arról, hogy én mit is keresgélek (bár ez sem mindig igaz száz százalékban – volt, hogy a szomszédos irodaházból hevesen integetve mutatta valaki, hogy a híd korlátjának melyik pontját nézzem meg jobban).

Viszont megvannak azért a dolognak a maga hiányosságai.

Az kevésbé zavar, hogy kissé hülyén nézhetek ki, amikor (mint az a minap történt) az egyik kezemben egy kétkilós kenyérrel (Jucus kérte ugyanis, hogy hozzak hazafelé menet), a másik kezemben meg a zseblámpaként használt mobilommal fésülöm át igen alaposan az óváros mentén haladó autóút szalagkorlátját, miközben mellettem emberek tartanak hazafelé a munkából.
Inkább az a gondom, hogy ez elég magányos tevékenység.
Igaz, néha Jucus elkísér, időnként a lányok is, Győrben meg az unokaöcsém, most nyáron pedig szerveztünk egy caching-túrát a skarpnäcki erdőben az itteni magyarokkal, sőt, egyszer Skandi is velem jött a Vadaspark nevű szigetre ládákat keresni. Olyan is előfordult egyszer-egyszer, hogy egy ládánál más kincsvadászokkal futottam össze – ez is vicces tapasztalat.
Ezek azonban mégis inkább a ritka kivételek, nem állíthatnám, hogy a társasági életem kifejezetten fellendült volna attól, hogy az erdőkben köveket forgatok fel uzsonnásdobozokat keresve, vagy városszerte a kresz-táblák rúdjainak belsejét tapogatom, elrejtett műanyaghengerek reményében.

Egészen a közelmúltig.
Egyrészt kiderült Juliról, hogy ő is érdeklődik eme sport iránt, másrészt tudatosult bennem, hogy vannak úgynevezett „geocaching event-ek, ahol nem csak a térbeli, hanem az időbeli koordináta is meg van adva, és ilyenkor egy helyre összegyűlik jópár ember.
December közepén el is mentünk egy „cseh karácsony témájú eseményre Julival. Csehek és svédek, meg egyebek is voltak ott vegyesen, úgyhogy folyamatos volt a bizonytalankodás, hogy kivel kell angolul beszélni, kivel lehet az otthonosabb svédet használni. Az egyik lánnyal is ingadoztunk, de aztán svédül folytattuk jó darabig – legalábbis addig, amíg Budapest gyakori emlegetése révén rá nem jött, hogy akár a magyar nyelvet is használhatná velem szemben.
Nos, erről az erdélyi lányról kiderült, hogy profi játékos, aki szokott közös túrákat is szervezni az ismerőseivel.

Most szombaton meg is hívott egy ilyen kirándulásra Vaxholmra (a név annyit tesz, hogy Viasz-sziget; nincs jelentősége, csak vicces).
Igazából már pénteken éreztem, hogy kezdek megfázva lenni, de mégsem akartam kihagyni egy ilyen alkalmat, hogy végre egy igazi profival indulhatok útnak, ráadásul a lánynak volt egy csomó trackable-je is, ami... mindegy, bonyolult; a lényeg az, hogy ez még vonzóbbá tette a számomra a dolgot.

Johannesberg.jpg

Szóval nekivágtunk, ez a magyar lány, az ő svéd pasija, meg két magyar villamosvezető ismerőse. Ez utóbbiaknak köszönhetően a beszélgetés a számomra optimálisnak tartottnál többet forgott tömegközlekedéses témák körül, de sebaj, legalább valamelyes (feltehetőleg még így is nagyon lájtos) képet kaphattam arról, hogy érezheti magát a mi kis stockholmi baráti társaságunk körében az az egy-két ember, aki közülünk történetesen valami oknál fogva nem orvos.

Szorgalmasan kúsztunk-másztunk a szigeten, egyensúlyoztunk a jégen, másztunk a csúszós domboldalakon. Egyszer jól el is taknyoltam. Elég sok ládát megtaláltunk – vagyis leginkább a svéd srác, aki igen gyakorlott és ügyes volt. Én viszont az új telefonommal hatékonyan hozzájárultam az útvonal optimális megtervezéséhez, illetve a cél előzetes lokalizációjához, szóval azért talán hasznos voltam.

Viszont így persze a hidegben való sok mászkálástól végképp kiütött rajtam a megfázás, ma gondosan ágyban maradtam, innen írom ezt a posztot is – de nem kell sajnálnotok, gondoltam előre, hogy ez lesz, mondhatni tudatosan vállaltam ennek a kockázatát.

Mindenestre látom már az új távlatokat a geocaching terén, ez pedig jó dolog!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr595001852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piszt-ráng 2013.01.08. 07:59:37

Újsütetű hobbi,az emberiség legősibb foglalkozása,csak más eszközökkel és más a végeredmény.Gyűjtögetés ,szenzációs elfoglaltság,én gombázni szeretek.Vadászatra is nagyon hasonlít.mert először lecsapázzunk,hogy merre jár a vad és egy sebzésnél követhetjük a vérnyomokat,igaz nem telefon segítségével hanem egy jól idomított kutyával.Nagyon jó elfoglaltság az időjárásnak megfelelő öltözékben.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.01.08. 12:37:27

@bigaCsiga: Bocsánat, véletlenül töröltem a hozzászólásodat.
Olyan könnyü összekeverni a "Komment" és a "Kimoderálom" linket az értesítö levélben, és ráadásul vissza sem kérdez, hogy tényleg törölni akarom-e. :-(
Szóval ezt írtad:

-----------
Egy-két alkalommal kerestünk mi is ládákat, de nálunk pont nem a magányosság volt a jellemző. Gyerekekkel vagy több családdal együtt kutattuk a fák tövét meg a kerítések rejtett zugait.

Most, hogy gyakran írsz róla, gondolkodom, hogy újra kéne kincskeresnünk.

---------

Amire én ezt akartam válaszolni:

Igen, így lehet az igazi.
Örülök, ha újra kedvet csináltam neked a kincskereséshes – igen, vágjatok bele újból. Ahogy most hétvégén rájöttem, nem kell a tavaszra, a „jó időre” sem várni a dologgal.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.01.08. 12:43:55

@piszt-ráng: A „legősibb mesterség” kifejezést ugyan másra szokták használni, de egyszer olvastam egy eszmefuttatást arról, hogy a prostitúció semmiképp sem lehetett az első mesterség, mert már előbb létezni kellett legalább egy másik munkának, amivel megteremtették azt az értéket, amivel aztán ki lehetett fizetni a nőt.
Úgyhogy igen, minden bizonnyal a gyűjtögetés (vagy a vadászat) lehetett az első foglalatosság.

Nagyon-nagyon régen volt, hogy elkísértelek vadászni – ez ebben a formában most sem vonz igazán, de egyszer elmehetnénk együtt geocachingelni valami eldugott erdőbe. Főleg, hogy olyan jó érzéked van ehhez a sporthoz, hogy ott is megtalálod a ládát, ahol nem is kerested. :-)
Egyébként olytan is van, aki kutyával megy geocachingelni, ez is érdekes.

Az öltözékemmel különben nem volt hiba szombaton: bunda, csizma (a terepgyalogláshoz ugyan nem volt ideális), csak annyi volt a gond, hogy lehet, hogy aznap már érdemesebb lett volna ágyban maradnom a kezdődő megfázásommal.
De sebaj, majd rendbejövök.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.01.08. 15:20:35

@α Ursae Minoris: Apró ellenvetés :-)Mint tudjuk, mások gyakorta minősítik társaikat oly epitheton ornans-okkal, mint mondjuk…
sarkangyal - Rákóczi-strázsa - izgalmasnővér.
A minősítés alapja ilyenkor a minősítő hozzáállása - s lehet teljes mértékben független attól, hogy a minősített valóban hivatás-szerűen műveli-e a fentemlített mesterséget; avagy bárminémű tárgyi és/vagy anyagi ellenszolgáltatás nélkül, a maga kedvére. (Beleértve ebbe a gyümölcsöket, magvakat, gyökereket, halat-vadat, stb. is.)
Szóval a leírt gondolatmenet feltételezi, hogy ellenszolgáltatás nélkül senki sem lehet szolgáltató - ami vitatható tétel :-)))

piszt-ráng 2013.01.08. 17:06:29

@α Ursae Minoris: Egyszer elmehetnénk együtt geocachingelni valami eldugott erdőbe. Skandit is megfenyegettem,hogy májusban megyek ,ha jó az időpont ,mehetünk az eldugott erdőbe,ha ládát nem is de őz, szarvas,hiúz nyomot biztos találunk.Vadászni nem de úgy rémlik gombázni szerettél./egy -két alkalom rábapatonai legelő /A ti környéketek minden vadászterületet felül mul, így élek a meghívással.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.01.08. 17:30:03

@piszt-ráng: Akkor hát így fogunk tenni!
Reméljük, májusban tényleg rászánod magad a stockholmi útra, és akkor megvalósíthatjuk ezeket a terveket.
Te a nyomokat, én a ládákat keresem majd, Skandi meg mindezt fényképpel dokumentálja (ha szerencsénk lesz, talán még a blogjára is felkerülhetünk).

piszt-ráng 2013.01.08. 17:55:22

@α Ursae Minoris: Köszönöm a gyors választ,és a meghívást. A „legősibb mesterség” kifejezésen gondolkodtam és elővettem társadalom politikai ismereteimet és a következőket találtam.Ősközösség

Az emberré válással kezdődő első nagy társadalmi-gazdasági alakulat, melyben az emberek kezdetleges közösségekben éltek és dolgoztak. A közösségben végzett munkát és a közös elsajátítást a termelőerők alacsony színvonala tette szükségessé. Az ősközösség első korszakában a természet által nyújtoit javakat halászattal, vadászattal és gyűjtögetéssel sajátították el. Amire az első bejegyzésben utalsz akkor azt nem munkának tekintették.

estrella_ 2013.01.09. 09:32:12

@piszt-ráng: Csak nem szarvasgombászol?

piszt-ráng 2013.01.13. 20:03:13

@estrella_: AZ LENNE AZ IGAZI.Sajnos nem.Volt több labrador kutyám de csak apportírozásra /elhozás/ tanítottam,de azt profi szinten művelte.Felesésem szerint a konyhapénzt rá lehetne bízni annyira értelmes.A mi környékünkön nincs szarvasgomba így bár szerettem volna nem vált hobbimmá,pedig ez a csúcs.Aki jól csinálja az már nem is hobbi.Én szeretek gombát keresni és nem szeretek szarvast keresni de ha muszáj mert a lövéstől nem maradt helybe akkor,ha elég vérnyom van akkor én keresek,ha ez nem sikerűn akkor a szálkás tacsi / Matyi / van segítségemre.Vaddisznó és őz esetében is ugyan ez.Mostanában ritkán vadászom de szerencsére nem kell keresni mert ... Matyi azért vaddisznó lábbal gyakorol.Duna parton vadregényes környezetben unokáimmal 1 kilométeren húzzuk a vaddisznó lábat.Pár óra múlva Matyi tévedhetetlenül megkeresi.
süti beállítások módosítása