Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2013.01.09. 16:29 α Ursae Minoris

Továbblépés

Címkék: geocaching kvantumfizika Jucus

Ki hitte volna, hogy még itthon, betegen, az ágyban fekve is további előrelépésekre kerülhet sor geocaching terén?

Az egyik kellemes újdonság a lábbeli-kérdést érinti.
Van egy kényelmes városi cipőm, de az nedves, havas időben nem ideális, meg erdőbe sem igazán való. Van egy nagyon ütős csizmám: víz, hó, fagy ellen remekül véd, de egyenetlen terepen, domboldalon elég kényelmetlen benne járni.
Egy bakancsra is szükség lenne ehhez a sporthoz – ezt már konstatáltam egy ideje, de valahogy sosem kerítettem sort arra, hogy vegyek is egyet.
Viszont most, míg itthon feküdtem, Jucus egyszer csak beállított vele!
Bátor lépés volt így, nélkülem, a felpróbálás lehetősége nélkül megvenni, de telitalálatnak bizonyult volt: Kényelmes, masszív, vízálló, terepre való, és pont jó is a lábamra.
Úgyhogy ezért nagy dicséret illeti Jucust!

bakancs1.JPG

A másik újdonsághoz kicsit ki kell térnem arra, hogy mit jelent az előző posztban már említett „trackable fogalma.
A magam részéről legtöbbször beérem azzal egy láda megtalálásakor, hogy a benne lévő papírra felírom a nevemet. Sok ládában azonban az ehhez szükséges füzetecskén kívül „kincsek is vannak, apró kacatok (játékkatona, kitűző, üveggolyó, effélék), amikből elvihetsz egyet – ha cserébe te is beteszel valami hasonló értékű dolgot. Általában nem vonzanak különösebben, úgyhogy ezeket benn szoktam hagyni a dobozban.
Lehet azonban a dobozban valami, ami máshogy működik. Ezek gyakran speciális érmék, vagy egyéb tárgyak, amik el vannak látva egy azonosító kóddal. Ezeknél a tárgyaknál az a lényeg, hogy kiveszed az egyik dobozból, és később berakod egy másikba. Az út aztán nyomon követhető, az is, hogy a tárgy merre járt, az is, hogy ki, mikor, hova mozdította. Némelyikük csak úgy járja a világot, másoknak van valami határozott céljuk, hogy hova szeretnének eljutni, vagy miféle helyeken akarnak megfordulni menet közben.
Efféléből jóval kevesebb van, mint ládából, ezért külön dicsőség, ha ilyet talál az ember.

Én magam pedig már korábban elhatároztam, hogy amikor megtalálom a kétszázadik ládámat, akkor útjára indítok egy ilyet.

Amikor a karácsony előtt geocaching-találkozón voltam, akkor láttam Bernikén (a korábban említett erdélyi lány) egy névtáblát, ami szellemes módon önmagában is egy trackable. Maga a tulaj az, aki hordozza egyik ládától a másikig, de ha valaki más meglátja, akkor az a másik is regisztrálhatja, hogy „felfedezte a névtáblát. Elhatároztam, hogy egy ilyen is kell nekem.
A vaxholmi kirándulásommal elértem a 181. megtalált ládát, a 200. tehát elérhető közelségbe (jó esetben pár hét távolságra) került.
Így megrendeltem ezt a névtáblát is, meg egy érmét is, az utóbbit Schrödinger macskája témával: ezt fogom az útjára bocsátani, hogy keressen fel a kvantumfizika szempontjából fontos helyszíneket, vagy olyan helyeket, amik macskákhoz kötődnek.
Ha valakit érdekel, ez utóbbit a TB4QGN8 kód segítségével lehet majd nyomon követni, merre jár éppen.

Szóval megrendeltem, és azóta meg is érkeztek szépen ezek a követhető tárgyak.
Most már kezdek is jobban lenni, úgyhogy kalandra fel!

geocoins1.JPG

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr795008450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.01.09. 17:52:36

Beleteszel a Geocaching dobozba egy dobozolt macskát - ez már súrolja a Maruszja baba effektust :-P

Vagy személyes az ügy?
"Schrödinger macskája tehát élet és halál kvantummechanikai szuperpozíciójában lebeg, mivel sorsa összefonódott egy potenciálisan macskagyilkos α-részecskéével."
:-)))

Wiki: "A kvantummechanikában szuperpozíció elvének nevezzük, amikor egy részecske (vagy hullám) ún. kevert állapotban van, azaz bizonyos tulajdonságait nem tudjuk egyértelműen megállapítani. A részecske addig marad ebben, amíg valamilyen módon meg nem állapítjuk, hogy valójában hol és milyen állapotban van. A probléma ott kezdődik, hogy mérés (megfigyelés) hatására a szuperpozíció összeroppan, és a részecske egyértelműen a lehetséges állapotok egyikébe kerül."

Röviden: a megfigyelés módosítja az eredményt…

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.01.09. 21:38:11

@Mormogi Papa: Köszönöm szépen az érdekes képeket és linkeket.

Nahát, az fel sem merült bennem, hogy az α-részecskével is lehet némi személyes kapcsolatom, de valóban... :-)

A Matrjoska-babákként egymásba ágyazódó paradoxont jól látod, sőt, a dolognak van még egy rétege is:

A hivatalos geocaching oldalon jelzik azt is, ha egy ládában trackable van. Sajnos azonban van olyan, aki kiveszi ezeket, de ezt a tényt elmulasztja regisztrálni.

Így tehát ha azt olvasod a ládáról, hogy benne van a Schrödinger macskájának az érme, akkor valószínűleg benne is van, de nem biztos. Erről csak úgy győződhetsz meg, ha ténylegesen odamégy, és kinyitod a ládát. Ekkor azonban – mivel megtaláltad – valószínűleg ki is veszed azt a ládából, megváltoztatva ezzel az állapotát. Amit aztán remélhetőleg jelzel is a honlapon – de az is lehet, hogy nem...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.01.10. 11:38:44

Már az első hozzászólásomnál is eszembe jutott egy másik macska - neki is van/lehet némi köze a dologhoz…
Mégpedig a Cheshire-Cat Lewis Carroll tollából. "Alice's Adventures in Wonderland" - az első magyar fordítást Kosztolányi Dezső készítette, az illusztrátor a druszája, Fáy Dezső volt; és a könyv "Évike Tündérországban" címmel jelent meg az Europa Irodalmi és Nyomdai Rt. kiadásában. Ne lepődjünk meg: akkoriban mindent magyarítottak, néha még a szerzők nevét is :-)
Így lett a magyar szövegben a macska kutyává… mégpedig Fakutya lett a neve - a jellegzetes vigyora miatt.
"- Sertést mondtál, vagy sértést? - kérdezte Évikét.
- Sertést mondtam - nyugtatta meg Évike. - De. kérem, ne tűnjön el mindig olyan gyorsan, mert beleszédülök.
- Rendben van, - felelt a Fakutya - a sertés az nem sértés - és most egészen lassan tűnt el.
Legelőbb a farka hegye tűnt el s legutóljára a vigyorgása. De ez még azután is látszott egy darabig, amikor a Fakutya már sehol sem volt.
- Nahát, - gondolta Évike - kutyát már láttam vigyorgás nélkül, de vigyorgást kutya nélkül most láttam legelőször."

"Did you say 'pig' or 'fig'?" said the Cat.
"I said 'pig'," replied Alice; "and I wish you wouldn't keep appearing and vanishing so suddenly: you make one quite giddy!"
"All right," said the Cat; and this time it vanished quite slowly, beginning with the end of the tail, and ending with the grin, which remained some time after the rest of it had gone.
"Well! I've often seen a cat without a grin," thought Alice; "but a grin without a cat! It's the most curious thing I ever saw in all my life!"

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2013.01.12. 11:50:24

A cicás érme (is) tök jól néz ki! :)
süti beállítások módosítása