Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2010.12.20. 08:00 α Ursae Minoris

Pedofilok és terroristák

Címkék: szex halál vallás iszlám kereszténység Stockholm

Ezt a posztot igazából svédül kellene írnom, hiszen leginkább az itteni vitához kapcsolódnak a gondolataim.

Mint tudjátok, nemrég egy (szerintem egész rokonszenves arcú) srác öngyilkos terrorakciót kísérelt meg Stockholmban, amiből szerencsére csak az öngyilkosság jött neki össze (tényleg, vajon fog valaki ez ügyben Lex Maria-anmälan-t írni?). Ennek kapcsán aztán föllobbant a vita az iszlám és a terrorizmus kapcsolatáról, mondta mindenki a magáét a baloldali sajtótól a sverigedemokratákig.

 

Én magam is végiggondoltam, mi is igazából a véleményem.

Aki ilyen oldalamról is ismer, az tudhatja, hogy nem vagyok elragadtatva a svéd bevándorlási politikától - ez azonban számomra sokkal inkább gazdasági, semmint kulturális kérdés. Semmi bajom az iszlámmal önmagában, sőt: Gyakorló katolikusként magamhoz közelebb állónak érzek egy hívő muszlimot, mint egy szekularizált svédet. Sőt, szinte szent irigységet érzek az imaláncot morzsolgató arab férfiak láttán, arra gondolva, hogy mi sajnos nem imádkozzuk ugyanilyen buzgón a rózsafűzért.

 

Így arra gondoltam, hogy ebben a párhuzamban nézem ezt az eseményt is:

A katolikus egyház a pedofil papokkal és az iszlám vallás az öngyilkos terroristákkal.

 

Amikor a pedofil papok esetét tárgyalja a sajtó, akkor legitim érvelésnek számít a katolikus egyház tanítását és gyakrolatát (szexuáletika, engedelmesség, cölibátus) kapcsolaba hozni a történtekkel, az elöljárók felelősségét firtatni, akik esetleg tudtak a pedofil papról, de nem cselekedtek elég aktívan (csak áthelyezték az érintettet, ahelyett hogy fel is jelentették volna). A bírósági ítéletek nemritkán az egyház kollektív kártérítési kötelezettségét mondták ki, például Írországban és Amerikában a csőd szélére sodorva egy-egy egyházmegyét.

Svédországban ugyan nem volt ilyen eset az itteni mini katolikus közösségben (illetve valami 40 évvel ezelőtti esetet sikerült nemrég előásni), de az egyházmegye mégis igen aktív megelőző munkát végez, kidolgozták az erről szóló belső előírásokat, a hittanra járó gyerekeket az elsö összejövetelen felvilágosítják, hogy milyen (világi) szervezetnél tehetnek feljelentést, ha valami gyanúsat tapasztalnak.

 

A muszlim terroristákkal kapcsolaban viszont az hangzik el, hogy ez az illető egyén felelőssége, nem a közösségé; a terrorcselekmény, mint olyan, idegen az iszlám szellemétől, tehát ezért nem lehet a közösséget hibáztatni.

 

Ez így szerintem kettős mérce: a pedofil pap is saját felelősségére ront meg kiskorúakat, a pedofília is idegen a katolicizmus szellemétől, mégsem ússza meg az egyház a számonkérést.

 

Úgyhogy azt gondolom, hogy itt is ugyanabból kellene kiindulni, mint a pedofil papok esetén:

Belülről látva a helyzetet, átérzem, hogy az egyház tanításainak kívülről való leegyszerűsítő magyarázata nemcsak sértő, hanem téves következtetésekre is vezet, így nem szeretném az iszlám esetében sem azt, hogy kívülről magyarázzuk nekik, hogy mi a dzsihád, meg mi nem az.

Viszont jogosan elvárható, hogy a svéd (magyar, angol stb.) iszlám közösség is (éppúgy, mint a katolikus egyház a pedofiloktól) nyilvánosan és egyértelműen ne csak elhatárolódjon a terrorakciók végrehajtásától, tervezésétől és támogatásától, hanem cselekvéstervet is dolgozzon ki ezek megakadályozására, azt hajtsa is végre, és a terrorizmust propagáló tagokat maga az iszlám közösség jelentse a rendőrségnek.

Ha ilyesmi elvárható tőlünk, katolikusoktól, akkor joggal elvárható ez muszlim testvéreinktöl is.

 

Hát ezt gondolom.

Ha ezt most svédül írtam volna, felkerülhetne a link az SvD vagy a DN oldalára, és heves vita bontakozhatna ki. Így talán kevésbé számíthatok indulatokra, de kiváncsi vagyok a véleményetekre.

 

!السلام معكم

 

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr122526594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincent Le Roy 2010.12.20. 20:20:06

es mi van a pedofil iszlamistakkal????

Amugy az iszlam egy hodito vallas, tehat ne varjuk el töle, hogy otthon uljön ölbe tett kezzel. a hodito mivoltjat Ö maga hangoztatja.
Egyebkent a robbancsok nagyresze gyökereit elvesztett emberekböl all. azt kellene inkabb összehasonlitani, hogy az a robbancs aki pl bagdadban robbantja sajat felekezetbeli tarsait, milyen motivacioval rendelkezik, es az aki "minket" robbant az milyennel. nem hiszem, hogy ugyanazt talalna az ember motivaciokent...

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2010.12.20. 20:48:27

@vincent Le Roy: Nyilván van átfedés a két halmaz között, a prófétával az élen, aki számos felesége közül a kilenc- vagy tízévesként feleségül vett Aishát kedvelte a legjobban.

Szerintem egyébként nem lehet olyan nagy különbség az itteni meg az ottani robbancsok között - az ittenieket is "ott" képzik.
Valószínüleg, aki Bagdadban robbant, az is azt gondolja, hogy akiket felrobbantott, azok nem igazi muszlimok, mert azok síiták/szunniták/hitetlenek/megszállókkal együttmüködö gazok.

A "mi terroristánknak" két embert sikerült megsebesítenie, akik közül egy egyik állítólag éppen muszlim volt. Egyes hírek szerint pedig igazából a Högtorget-en szeretett volna robbantani, ott meg kábé annyi az arab árus, mint a bagdadi piacon...

Vincent Le Roy 2010.12.20. 20:55:19

erdekes es tanulsagos film idevagoan a the traitor es a bombak földjen. kb. egyidöben lattam mindkettöt, es mindkettö a robbancsokrol szol többek közt, csak az egyik bagdadban, a masik altalanosan europaban....

amikor sokat voltam meg egy iszlam orszagban es hallgattam a csavot aki tolmacsolta a korant az irastudatlanoknak jutott eszembe, hogy tulajdonkeppen barmit mondhatnak...a poen az, hogy az europai robbancsok nem irastudatlanok, viszont a bagdadiak több mint valoszinuleg azok...

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2010.12.22. 22:17:00

@hosszu arok: Még szép, hogy elítélik.

De arra utalok a katolikusegyházas pedofil párhuzammal, hogy ott sem tekintette a közvélemény elegendönek, hogy az egyház "elítélte" a pedofíliát, hanem választ várt arra is, hogy mi tette azt lehetövé; ki tudott róla; aki tudott róla, mit intézkedett; miért nem tett többet; mit tesz az egyház azért, hogy megelözze a hasonló eseteket a jövöben.

Azt szeretném, ha a svéd közvélemény hasonlóképpen konkrét elemzést és lépéseket várna el azt itteni iszlám közösségtöl is.

l.gabi 2011.01.21. 08:26:57

Szerintem a pedofil-ügyek és a cölibátus között nem egyértelmű az összefüggés. Van olyan felekezet, ahol nincs cölibátus, mégis vannak pedofil-ügyek, botrányokkal, perekkel, kártérítésekkel. A silentlambs-"mozgalom" (ugyanilyen néven van a honlapjuk) például ugyanilyen botrányokkal foglalkozik.

Csomorkány 2011.04.20. 16:57:45

Hirtelen nehezen tudnám megnevezni egy robbancs muszlim egyházi elöljáróját. Azért azt se nagyon várja el senki, hogy az egyház lépjen föl a katolikusnak keresztelt IRA és ETA-tagok ellen. Szóval nem tűnik szerencsésnek az analógia.

Egy pedofil egyházfit évekig képeztek egy egyházi intézményben, mielőtt fölszentelték, utána egy egyházi elöljáró helyezte valahová, utána - ha így alakult - egy egyházi elöljáró fedezte a viselt dolgait, és ez akkor is gáz, ha amúgy elkötelezett katolikus volnék. Amúgy az volnék.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.04.20. 18:18:51

@Csomorkány: A robbantós muszlimok általában egy-egy mecset szellemi közegében radikalizálódnak, így ilyen módon köthetö a dolog valamely imámhoz, vallási vezetöhöz is - de persze, az iszlám decentralizáltabban müködik, mint a katolikus egyház.

A katolikus egyház egyébként már rég kivatalosan kiközösítette az IRA tagjait, úgyhogy itt a hivatalos elhatárolódás is megtörtént.

De amire az analógiával utalni akartam, az az, hogy mind a katolikus egyháznak, mind az iszlám ummának feladata (lenne), hogy ne csak elítélje ezeket a szörnyüségeket (pedofília illetve terrorizmus), hanem tegyen is a megelözésükért.
A katolikus egyház mostanra már legalább megkezdte ezt a munkát - az iszlám oldaláról viszont nem látom az erre való törekvést sem.

Csomorkány 2011.04.20. 21:08:38

@α Ursae Minoris: Egyrészt ezt ilyen formában nem tudhatod, hacsak nem ismered közelről a muszlim kultúrát, és pl. a nyelvet. Amikor a kairói kopt templom robbantása után az Al Ahzar egyetem imámja közölte, hogy egy muszlimnak ugyanúgy kell védenie a keresztény templomokat, mint a mecseteket, valami nagyon fontos dolgot mondott ki.

Másrészt egy imámnak nincs püspöke, aki oda helyezte a mecsetbe, ezek az imahelyek alulról szerveződnek. Aki elégedetlen egy bolond mecsetközösséggel, az elmegy egy másikba, emiatt viszont megvalósul egy remek kontraszelekció.

"Tanítóhivatal" jellege leginkább pont az ilyen muszlim egyetemeknek van, mint a kairói Al Ahzar. De a baj pont az, hogy akik robbancsok, azok nem foglalkoznak ezzel a tanítóhivatallal.

Szóval a robbancsok dolgát számonkérni az ummán olyan, mint egy ameriaki öngyilkos szekta, vagy épp a Koránégető nagyszerűek tetteit számonkérni a Katolikus Egyházon.
süti beállítások módosítása