Stockholmot erős túlzás lenne a gasztronómia fellegvárának nevezni – ezzel együtt viszont tény, hogy viszonylag jó felhozatal van különféle jellegű éttermekből.
Akad pár étterem, ami büszkélkedtet Michelin-csillaggal, sőt van két olyan hely, ami kettővel is (mellesleg az egyikben voltam már egyszer Jucussal).
A különféle nemzeti éttermekből is van sokféle: kínai, japán, görög, arab, kurd persze számtalan, de akad mongol étterem is, de még az etióp vagy a koreai konyha rajongói is több hely közül választhatnak.
Ennek fényében viszont furcsa, sőt egyenesen érthetetlen a számomra, hogy nincs (és amióta itt lakunk, soha nem is volt) egyetlen magyar étterem sem Stockholmban.
Eddig a Moldau volt az a hely, ami leginkább közel állt ehhez – egy lengyel-osztrák étterem, ahol azért mindig akadt egy-két magyar étel is.
Ezen a héten azonban felfedeztem egy újonnan megnyílt helyet, a Bar Central-t Södermalmon, a Nytorgetnél.
Igaz, ez is általános „közép-európai” profilt visz, nem színtisztán magyart, de itt már azért komolyabb választék van magyar ételekből, amelyeket aztán – a magyar szakácsoknak köszönhetően – valóban úgy is készítenek el, ahogy kell. A magyar borokból is egész elfogadható választékot tudnak felkínálni.
Ma itt ebédeltünk Jucussal és Annával.
Brassói aprópecsenye, vegyes saláta, rántotthús, gesztenyepüré. Nyami.
Sajnos, egyáltalán nem volt olcsó (végül ezer korona fölötti összeget hagytunk ott), de azt mondom, egyértelműen megérte.
Jucus az ebéd végeztével egész jól el is beszélgetett a szakácsokkal – ráadásul elég hosszan, a svéd pincérek meg is jegyezték, hogy ezek a magyarok aztán nincsenek híján a társalgási témáknak...
Nem bánnám, ha ezek a fiatal, lelkes srácok is csatlakoznának az itteni kis baráti körünkhöz.
A helyet pedig melegen ajánlom minden stockholmi ismerősnek és ismeretlennek.