Akad pár étterem, ami büszkélkedtet Michelin-csillaggal, sőt van két olyan hely, ami kettővel is (mellesleg az egyikben voltam már egyszer Jucussal).
A különféle nemzeti éttermekből is van sokféle: kínai, japán, görög, arab, kurd persze számtalan, de akad mongol étterem is, de még az etióp vagy a koreai konyha rajongói is több hely közül választhatnak.
Ennek fényében viszont furcsa, sőt egyenesen érthetetlen a számomra, hogy nincs (és amióta itt lakunk, soha nem is volt) egyetlen magyar étterem sem Stockholmban.
Eddig a Moldau volt az a hely, ami leginkább közel állt ehhez – egy lengyel-osztrák étterem, ahol azért mindig akadt egy-két magyar étel is.
Ezen a héten azonban felfedeztem egy újonnan megnyílt helyet, a Bar Central-t Södermalmon, a Nytorgetnél.
Igaz, ez is általános „közép-európai” profilt visz, nem színtisztán magyart, de itt már azért komolyabb választék van magyar ételekből, amelyeket aztán – a magyar szakácsoknak köszönhetően – valóban úgy is készítenek el, ahogy kell. A magyar borokból is egész elfogadható választékot tudnak felkínálni.
Ma itt ebédeltünk Jucussal és Annával.
Brassói aprópecsenye, vegyes saláta, rántotthús, gesztenyepüré. Nyami.
Jucus az ebéd végeztével egész jól el is beszélgetett a szakácsokkal – ráadásul elég hosszan, a svéd pincérek meg is jegyezték, hogy ezek a magyarok aztán nincsenek híján a társalgási témáknak...
Nem bánnám, ha ezek a fiatal, lelkes srácok is csatlakoznának az itteni kis baráti körünkhöz.
A helyet pedig melegen ajánlom minden stockholmi ismerősnek és ismeretlennek.