Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2012.04.29. 16:52 α Ursae Minoris

Shatter me

Címkék: szex könyvek sci fi Katniss Everdeen

Spoiler warning!

Ez a poszt utalásokat tartalmaz mind a Hunger Games-trilógia, mind a Shatter me cselekményére vonatkozólag! 
 
A héten nem voltam valami jó passzban lelkileg, és valami oknál fogva azt hittem, hogy erre az a megfelelő gyógyír, ha elolvasok egy újabb nyomasztó könyvet.
Nos, Tahereh Mafi „Shatter me” című művére voltam kíváncsi, mert itt mifelénk tele van a metró a reklámjaival (már ez is gyanút kellett volna, hogy ébresszen bennem, hiszen az Éhezők viadalát bezzeg hogy nem kellett reklámozni, mégis hatalmas siker lett).
 
Az angol címmel hivatkozom a könyvre, mert úgy tudom, magyarul nem adták ki (remélem, nem is fogják). Itt Svédországban egyébként „Rör mig inte” (azaz „Ne érints meg”) címmel jött ki, ami igen találó, ugyanis egyrészt egy lányról van szó benne, akit soha, senki nem érint meg (ugyanis halálos, de legalábbis nagyon veszélyes és/vagy kellemetlen az érintése), pedig ő nagyon vágyik az emberi közelségre, mind lelkileg, mind fizikailag; másrészt a kihúzott szavak, mondatok végigkísérik a könyvet (jobbára, amikor olyan gondolatokról van szó, amiket a lány önmagának sem igazán akar bevallani).
Mindkettő ígéretes ötlet.
Sajnos, a könyv viszont nem igazán tud felnőni hozzájuk.
Kicsit az volt az érzésem, hogy a szerzőnek teteszett az Éhezők viadala, aztán azt gondolta, hogy ír valami hasonlót.
 
Van jónéhány párhuzam:
Mindkét könyv egy környezeti katasztrófa majd egy polgárháború utáni diktatórikus disztópiában játszódik, egy tinédzserlány a főszereplő, aki egyes szám első személyben, jelenidőben meséli a történetet. A lány akarata ellenére gyilkol, és olyan kiszolgáltatott helyzetekbe kerül, ahol nem nagyon van döntési lehetősége. Mindkét lány végül eszköz lesz a felkelők kezében.
 
A cselekmény, meg sok minden más persze jelentősen eltér.
Viszont ebből a könyvből pont az hiányzik, amitől az Éhezők viadala jó könyv.
A Shatter me-ben csak azt halljuk, hogy egy szörnyű katonai diktatúra van, de hiányzik az igazai társadalomkritika, vagy egyáltalán ennek a rendszernek bármiféle érdemi leírása.
Az Éhezők viadala a három köteten keresztül szépen és hitelesen bemutatta Katniss növekvő bizalmatlanságát, majd teljes pszichés összeomlását.
A Shatter me-ben folyton azt olvassuk, hogy Juliette mennyire szenvedett egész életében attól, hogy senki sem ér hozzá, hogy mindenki eltaszítja, mennyire vágyik arra, hogy valaki megérintse stb. A huszadik oldalra már elég jól átjött nekem mindez, de amikor még a századik oldalon is ezen rágódik, akkor már kicsit túlragozottnak tűnik a téma. Viszont ehhez képest meg nem mutatja a lány azoknak a pszichés sérüléseknek a jeleit, amiknek egy ilyen traumatikus gyerekkor után ki kellett volna alakulnia. Mindenkihez csak kedves és jóságos, sőt hajlandó lenne önmagát is feláldozni a (közelebbről nem meghatározott) társadalmi igazságosság érdekében.
 
Teljesen hiteltelen fordulatok vannak benne:
A kegyetlen és nagyhatalmú katonai parancsnokot kétszer is sikerül lefegyverezni (egyszer a kiscsajnak egyedül), de azért mind a kétszer életben hagyják a fickót (nyilván kell egy főellenség a folytatásokhoz is), a katonai szuperbázisról minden további nélkül meg lehet szökni, csak egy hosszú kötél kell hozzá.
Az imént említett kegyetlen parancsnok a csaj kérésére és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül kikapcsolja a kamerákat (és nem csak úgy tesz, mintha, hanem tényleg).
Egy katonaság által megtámadott épületből is könnyen ki lehet jönni, elég, hogy legyen egy hátsó kijárat.
 
Az Éhezők vidalában szinte szóba sem kerül a szex. Itt annál inkább szóbakerül (ez pozitívum lehetne...), a főhőst nem nagyon kéne győzködni (annak részleteibe most nem mennék bele, hogy hogy lehet szexelni egy olyan lánnyal, akinek halálos az érintése), de mivel mégiscsak amerikai könyvről van szó, így végül mégsem olvashatunk semmi pedofil dologról: amikor már akcióra kerülne sor, mindig történik valami, bekopog az ajtón egy síró kisgyerek vagy támad a katonaság, vagy egyszerűen nincs szabad szoba a bázison. Komolyan.
 
A könyv eleje Éhezők viadala, a vége meg Heroes. Az utolsó fejezetekből megtudjuk, hogy a lányon kívül másoknak is vannak különféle rendkívüli képességei, gyógyítás, hajlékonyság, láthatatlanság stb., és ezek a szuperhősök most összefognak egymással a gonosz ellen...
 
Igazából vacillálok, hogy a „nem túl jó könyv” vagy a „szar könyv” kategóriába soroljam-e, de mindenesetre nem ajánlom senkinek.
 
Tegnap tettem egy nagy sétát Danderydben (11 km-es táv, jól ki is döglöttem, úgy látszik, nem vagyok formában), vittem magammal ezt a könyvet is, hogy legyen mit olvasnom odafele a metrón. Mire Danderydbe értem, már kiolvastam. Mivel úgysem akarom, hogy Anna is elolvassa, így a séta során leraktam a könyvet egy parkban a padra (legalább nem kellett tovább cipelnem), írtam bele egy cetlit, hogy aki akarja vigye el, mert nekem ugyan nem tetszett, de lehet, hogy más majd máshogy vélekedik.
Meghagytam az e-mail címemet is – kíváncsi leszek, érkezik-e majd valami reakció. :-)
 
 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr264479519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.04.29. 18:52:04

A "halálos érintés" itt környezetvédelmi köntösben jelent meg (a film nálunk készült :-P Dolgoztam is benne, csak a credit list-re nem kerültem fel. Tán jobb is...)
www.imdb.com/title/tt0221885/fullcredits#cast
Azt hiszem, ez az egyetlen olyan film, amiben Gera Zoltán és Liptai Klaudia is szerepel :-))) Na, nem együtt... :-P

Ne ítéljen el senki - szívesen olvasok jó könyveket női íróktól (SciFiket is), de a leírás alapján itt mást sejtettem. Rá is találtam a Wikin át:
www.youtube.com/watch?v=cYDUgT7FF3E
Splendid...
További:
en.wikipedia.org/wiki/Shatter_Me

Ez meg szokatlan: "Film rights were purchased by 20th Century Fox, before the book was published. Fox-based Chernin Entertainment will produce the film."
"Lábon" vették meg? Mi az ördögnek???
Ha ide is ellátogatunk és a szerző felől érdeklődünk, akkor kiderül, hogy valószínűleg igen jó ügynököt talált magának :-P

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.04.29. 18:56:58

Bocs, ide:
www.taherehmafi.com/

Egyébként az érintés kapcsán inkább olvassuk el a
The naked sun című könyvet
en.wikipedia.org/wiki/The_Naked_Sun
"The Naked Sun is an English language science fiction novel, the second in Isaac Asimov's Robot series."
hu.wikipedia.org/wiki/A_mez%C3%ADtelen_nap
Klasszikusokat, s vagy jót, ...:-)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.04.29. 19:19:30

@Mormogi Papa: Igen, ez számomra is rejtélyes, hogy mi ez a nagy megelelölegezett bizalom.
És természetesen vannak jó nöi sci-fi írók is, például Ursula K. Le Guin és Joan Slonczewski több könyve magyarul is hozzáférhetö.

A Mezítelen nap egy jó könyv (persze Asimov müvein belül csak az "átlagos" kategória); érdekes ebben a sorozatban a különféle társadalmi konvenciók, tabuk ábrázolása - ebben a könyvben például a szabad ég alatt való tartózkodás "tilalma".

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.04.29. 19:58:51

Igen, Ursulán kívül (aki a férje családnevén ír :-) ezt is többször elolvastam - bár ez inkább Fantasy (vagy a kettő keveréke):
www.szellemlovas.hu/wb_fantasy/index.php?main_page=product_book_info&cPath=1&products_id=1968
Meg még egy Arthur - változatot is.
Meg persze Szepes-t is.
Jó öreg Isaac Mester ezt (meg az Acélbarlangokat, amit először "Gyilkosság az űrvárosban" címen jelentettek meg nálunk) utólag tette bele az Alapítvány sorozatba. Valóban nem a legerősebb műve, de beleillik a sorba. A sorozat címek között más zűrzavar is van magyarul:-P

noreg 2012.05.01. 09:17:57

Miért hivják "noreg"-nak a blogodat? A szónak nem sok köze van Svédországhoz :)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.05.01. 09:30:14

@noreg: Örülök a jelentezésednek. :-)

Nos, a blogom akkor indult, amikor Norvégiában dolgoztam pár hétig; ha visszásol, akkor láthatod, hogy a 2010 öszén írt bejegyzéseim az ottani élményeimröl szólnak.
Nem is igazán voltam benne biztos, hogy folytatom a blogomat a hazaérés után.
Az eredetileg tervezett polaris cím már foglalt volt, mint ahogy a Norge is, így maradt a nynorsk változat.

Aztán mégiscsak folytattam a blogot a hazaérkezés után is, úgyhogy innen a kis keveredés.
De remélem, idén megint megyek Norvégiába, és akkor ismét írhatok az ottani kalandokról is.

noreg 2012.05.01. 10:55:11

Igy már világos :) Jó a blogod, szoktam olvasni.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.05.02. 16:33:03

A Facebook-számláló azt mutatja, hogy ezt a posztomat mostanra 165 ember lájkolta.

Elég nehezen tudom ezt elhinni, bizonyára programhiba.
De ha ez az adat netán mégsem téves, akkor ez messze-messze egyéni rekord.
Ami annál is érdekesebb, mert az utolsó pillanatig vacilláltam, hogy egyáltalán feltegyem-e ez a posztot; arra gondoltam, hogy kit érdekelne az, hogy mit gondolok egy olyan könyvröl, amit feltehetöleg egyik látogatóm sem olavsott, és nagy valószínüséggel nem is fog soha...
süti beállítások módosítása