Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2017.07.03. 19:23 α Ursae Minoris

Új kalandok

Címkék: vitorlázás Jucus Roger

Egyszer régen írtam egy posztot Határaink átlépése címmel, ahol a takarítás (számomra) új élménye és a kikötözős szex között vontam párhuzamot.
Azóta aztán sajnos sem a takarítás, sem a BDSM világában nem mélyedtem el jobban; most hétvégén viszont sikerült sokkal nagyobb mértékben átlépnem a határaimat, egészen újfajta tapasztalatokra téve szert.

Egy kis háttértörténet:
A blogom régi, hűséges olvasói emlékezhetnek Rogerre, a versenyvitorlázó világbajnok kollégámra. Nagyon lelkes, gyakran mesél a régi vagy a tervezett útjairól.
Tavaly Tihanyban nyaraltunk a családdal, és úgy adódott, hogy a Kékszalag is pont arra az időre esett, amikor ott voltunk, így láthattuk a startot meg a győztes célba érését is.
Hazaérve Stockholmba említettem ezt Rogernek, aki még csak nem is hallott a Kékszalagról korábban, de ahogy elmeséltem neki, nagyon megtetszett neki a dolog, és azt mondta, hogy jövőre megcsinálhatnánk együtt ezt a túrát, ha szerzek hajót.
Magamban azt gondoltam, hogy ez teljesen ki van zárva, hogy én hajózzak; viszont eszembe jutott, hogy az egykori budapesti főorvosom lelkes vitorlázó, és annak idején a Kékszalagot is rendszeresen megcsinálta.
Megpróbáltam őket összehozni, a tervem az volt, hogy majd ők (meg esetleg még páran) megcsinálják a kihívást, én meg a partról drukkolok neki.
Közben mindenki, minden oldaról győzködött, hogy ha Roger ezt ilyen kedvesen felajnálotta, akkor nehogy már nemet mondjak a kalandra.
Bennem viszont egyre inkább érlelődött a dolog, hogy nem fogok vízre szállni.
Amikor télen a Kanári-szigeteken voltunk (erről sajnos elmulasztottam blogposztot írni), akkor a háromnegyed órás hajóút az egyik szigetről a másikra is teljesen kikészített, pedig az nagy hajó volt, és csak annyi volt a dolgom, hogy egy helyben üljek, és kibírjam valahogy az utat.
Mondtam is Jucusnak ezt követően, hogy most már biztos, hogy én fel nem szállok egy vitorlásra.
Roger és a volt főorvosom (illetve az ő egyik vitorlás ismerőse) felvették ugyan egymással a kapcsolatot, de aztán valahogy elakadt a kommunikáció, amit én egyáltalán nem is bántam – így legalább megoldódott a probléma, ugyanakkor senki sem mondhatja, hogy az én hibámból maradt el a hajókázás.

Történt viszont, hogy nemrég születésnapomra Jucustól egy vitorlás tanfolyamot kaptam ajándékba.
Először egy kicsit lesápadtam, mert mint említettem, nem igazán tudtam magamat elképzelni egy hajón, főleg nem úgy, hogy én ott még aktívan csináljak is valamit – de ha már megkaptam ezt az ajándékot, akkor elfogadtam a kihívást.
Bejelentkeztem a tanfolyamra az első lehetséges időpontban – ha már meg kell történnie, essünk túl rajta minél előbb.
Kétnapos tanfolyam volt (szombat-vasárnap), elmélet és gyakorlat, de azért inkább a gyakorlaton volt a hangsúly.
Gyönyörű helyen, a stockholmi szigetvilág kapujában.
A tanfolyam többi résztvevője azért jelentkezett, mert hamarosan vitorlást szeretnének venni, és előtte egy kicsit fel akarták turbózni az ismereteiket. Én meg jobb híján azt mondtam, hogy azért vagyok itt, hogy valami újat próbáljak ki...
Kicsit túlöltöztem a többieket, egy sárga esőkabát és hozzá tartozó szintén sárga esőnadrág volt rajtam. Amikor rajtam volt a mentőmellény, meg a kezemben volt egy csáklya, úgy néztem ki, mint egy bálnavadász. Míg az oktatóink rövidnadrágban és pólóban voltak...

kieler.JPG

Főleg ezen a hajón gyakoroltunk

Egy csomó új szót, speciális szakkifejezést is meg kellett tanulnom – ez tetszett.
Most a poszt kedvéért kicsit ránéztem a magyar vitorlás szakkifejezésekre, és látom, hogy azok nagyrészt a német szavakon alapulnak, aminek köszönhetően egyúttal egybeesnek a svéd szavakkal is, amiket tanultam. Íme egy kis ízelítő, előbb a „magyar”, aztán a svéd szó:
achterliek – akterlik
backbord és steuerbord – babord och styrbord
bum – bom
lee és luv oldal – lä och lovart sida
unterlieck – underlik
és így tovább.

Nos, a lényeg az, hogy a tanfolyam minden szempontból a várakozásaimon felül sikerült.
Az elmélet érdekes és érthető volt, egy kicsit összeállt bennem a kép, hogy hogy is működik egy vitorlás.
A gyakorlat során mentünk jolléval és tőkesúlyos hajóval (magyarul alighanem kieler-nek hívják az ilyet), kezeltem a kormánylapátot és a schott-ot (ez egy kötél, amivel a vitorlát lehet tartani és irányítani), navigáltam a hajót kikötőből kifelé és befelé, végeztünk fordulást széllel és szél ellen; minden viszonylag jól ment; sőt, kifejezetten élvezetes is volt mindezeket csinálni, érezni, megérteni azt, hogy mindez mire is való.

Szóval ezek után – ha jövőre tényleg sikerül megszervezni – már tényleg nagyon szívesen beülnék egy hajóba, hogy Rogerrel és a volt főorvosommal együtt megcsináljuk a Kékszalagot.
Jucusnak pedig köszönöm ezt a kicsit másféle szülinapi ajándékot, ami valóban segített abban, hogy átlépjem a határaimat!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr4912638827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.07.04. 15:24:41

Nagyon örülök, hogy erre sor került :-)
Jómagam ugyan nem vitorláztam (eddig még), ám sokat olvastam róla, és evégett kissé elmerültem az alap szakkifejezések értelmezésében - főként az angol- és francia szavakban. Amiket örömmel ismerek fel ezekben a svéd-magyar(német) szószedetben is :-)
fr.wikipedia.org/wiki/B%C3%A2bord
fr.wikipedia.org/wiki/Tribord

Érdekes a szavak eredete - angolra váltva oldalt pedig újabb érdekességekre lelhet az érdeklődő :-) Nem teszek sok linket, mivel azt nem támogatja (három vagy ötnél több nem lehet egy kommentben) a bloggrincs.

Külön érdekesség (ha eddig nem írtam már valahol), hogy a hajózás mellett a színházak világában szerepelnek hasonló kifejezések, amik egyértelművé teszik, melyik oldaláról van szó a színpadnak. (Gyakori a filmeseknél is a "Menjen két lépést jobbra. Ne arra a jobbra, magának / a rendezői jobbra!")
E helyett alkalmazzák a "côté cour / côté jardin" kifejezéseket - állítólag egy konkrét színház melletti udvar és kert alapján. (Lásd a francia nyelvű linket: fr.wikipedia.org/wiki/C%C3%B4t%C3%A9_cour_et_c%C3%B4t%C3%A9_jardin

Talán nem független ettől, hogy a XVII-XVIII. századi francia színházakban a színpadi gépészetet (zsinórpadlást, bár akkor még nem a padláson volt) kezelők többsége hajózásból kiöregedett matróz volt...
Mint azt a Cyrano forgatásakor megtudtam...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.07.04. 15:28:27

A kíváncsiaknak itt vannak a szakszavak kigyűjtve:

fr.wikipedia.org/wiki/Glossaire_maritime

en.wikipedia.org/wiki/Glossary_of_nautical_terms

mi több:

sv.wikipedia.org/wiki/Vaterstag
(bár ez igen rövid :-(

Ellenben át lehet váltani németre, spanyolra, portugálra, olaszra - sőt katalánra és románra is.
Magyar szószedet nincsen :-(

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.07.04. 18:09:24

@Mormogi Papa: Köszönöm szépen a linkeket!

Az a svéd szócikk, amit az angol listához kapcsoltak a Wikipédián, és amit te is belinkeltél, az csak egyetlen konkrét kifejezésről szól.
A lap alján van egy táblázat a különféle kifejezésekről, de ez is még csak a hajó részeiről szól.
Egy általánosabb svéd szószedet a hajózási szakkifejezésekről a Wikipédián itt található:
sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Sj%C3%B6termer

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.07.04. 19:14:56

@α Ursae Minoris: Gyanús is volt, csak hát nem tudok svédül :-)
A kigyűjtések viszont nagyon hasznosak - még kulináris szakkifejezések gyűjteménye is létezik francia nyelven :-) A link egy másik gépen van elmentve.

Csodabogár 2017.07.05. 19:30:30

Te egy hős vagy! Boldogult ifju koromban, fiuk sokat hívtak vitorlázni, de a hullámzás nem nekem való. Soha semmilyen járművön nem lettem rosszul, de a vitorlást kifejezetten rosszul tűrtem. 2-3 próbálkozás után, már semmivel nem lehetett és lehet ma se rávenni arra, hogy tengeri hajóra üljek. Folyón szerettem evezni és ma is szeretek folyón hajókázni.
Vitorlás versenyző ismerőseimtől hallottam, hogy a Balaton nagyon gonosz hullámokat tud produkálni és sokszor a gyakorlott vitorlások is rosszul lesznek. Ha jól emlékszem ez déli szél esetén fordul elő.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.07.06. 13:55:27

"a BDSM világában nem mélyedtem el jobban; most hétvégén viszont sikerült sokkal nagyobb mértékben átlépnem a határaimat, egészen újfajta tapasztalatokra téve szert."

Nem jár az olvasót falcs reklámmal felcsigázni! Főleg egy olyan szárazföldi patkányét, mint én vagyok. A gőzhajó feltalálása óta a vitorlázásnak annyi értelme sincs mint a hátrafelé gyaloglásnak. Tessék csak a bevezetőben említett szakterületen - és itt nem a takarításra gondolok - feszegetni azokat a határokat!
:-)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.07.07. 09:34:31

@Csodabogár: Nagyon szépen köszönöm az elismerést! :-)
Igen, ennek már hallottam hírét, hogy a Balatonon valahogy egész másféle, gonosz hullámok tudnak lenni.
Úgyhogy lehet, hogy nem kéne elbíznom magam, csupán annak alapján, hogy egyszer egy védett öbölben, nyugodt időben jól bírtam a vizet...

@Hobbiszakács: A bicikli feltalálása óta a futásnak sincs értelme – aztán mégis van, aki rendszeresen kocog (én mondjuk nem tartozom ezek közé...).
Szívesen elmerülnék én a BDSM világában (egyébként tényleg van itt Stockholmban ilyen tárgyú kurzus is!), de nem igazán látom, hogy hol találhatnák én olyan embert, aki kifejezetten azt szeretné, hogy efféle dolgokat gyakoroljak rajta. Ez a fajta foglalatosság pedig végképp olyasmi, ami egyedül valahogy nem az igazi...
Bár ki tudja, némi jóindulattal (vagy épp rosszindulattal) a flagellánsokat ( hu.wikipedia.org/wiki/Flagell%C3%A1nsok ) is fel lehet fogni egy ön-BDSM irányzatnak.
süti beállítások módosítása