Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2018.10.12. 16:07 α Ursae Minoris

Találmányaim 2.

Címkék: kreativitás geocaching Jucus

Korábban már írtam a sajnálatos módon hamvába holt találmányaimról – időközben eszembe jutott, hogy van még a tarsolyomban pár további példa a kreativitásom dicséretes, ámde fölösleges megnyilvánulásaira.

1. Szellemes geoládák
Voltak mindenféle ötleteim, hogy hogy lehetne egy másféle, eredeti geocache-formát kitalálni. Ez nem hiábavaló próbálkozás, tényleg létezik pár újszerű, egyéni megoldás, és az efféléket igencsak díjazza is a geocaching-közösség.

– Ilyen ötletem volt például egy olyan láda, ami egy adott helyen ülő koldusra van bízva (Stockholmban nagyon divatba jöttek mostanában a román koldusok, és gyakran fix helyük van, egy-egy ember éveken keresztül ugyanott marad). Ennek a ládának az lett volna a neve, hogy „Kérjetek, és adatik” – és az lett volna benne a csavar, hogy így nekünk kellett volna kérni valamit (a ládát) egy koldustól, megfordítván ezzel a szerepeket. Valószínűleg könnyen lehetett volna találni együttműködő koldust is a feladatra, jó kis reklám (és várható plusz bevétel) lett volna a számára a sok érdeklődő geocachingelő. Sajnos rá kelett jönnöm, hogy a jelenlegi szabályzat nem engedi olyan láda kihelyezését, aminek az eléréséhez valakinek az aktív közreműködését kell kérni. A szabály megszületésénél régebben kihelyezett ládák viszont továbbra is működhetnek így, Budapesten is van egy olyan láda, amit egy kávézóban kell elkérni a pultnál.

– Gondoltam egy olyan geocache-re is, ami egy speciális félig-fényézékeny papír lenne, a lakásunk ablakának a belső oldalára ragasztva. A papír a normál fényre nem reagálna, de lézerrel lehetne rajta nyomot hagyni – és az elkötelezett geocachingelők ezen a módon tudnák ráírni a papírra a nevüket. Ezt az ötletet két okból is el kellett vetnem – egyrészt Jucus sem volt lelkes, hogy a lakásunk körül folyton fura alakok mászkáljanak, másrészt szakértők szerint korántsem biztos, hogy egyáltalán létezik ilyen, az elképzeléseimnek megfelelő papír.
Ennek az ötletnek lett aztán végül egy szelídített változata (ami meg is valósult): egy olyan láda, amiben papír helyett üveglapokra lehetett feljegyezni a találatot. Úgy képzeltem, hogy ehhez majd üvegre író filcet használnak felfedezők – páran így is tettek, de a többség egyszerűen kaviccsal karcolta bele a nevét az üveglapba.

– Aztán volt egy olyan ötletem, hogy valahol a falba (például a lakásunknál...) egy pendrive lenne beleépítve, hogy csak az USB-csatlakozó lógna ki a fal síkjából. A pendrive-on egy dokumentum lenne, a kessereknek egy magukkal hozott számítógépet kellene csatlakoztatni a fix pendrive-hoz, hogy a dokumentumot szerkeszthessék, és ilyen módon rögzítsék a találatot.
Ezt az ötletet egy idő után elvetettem: egyrészt arra gondoltam, hogy nem biztos, hogy ezt elfogadnák, mint cache-t; de még inkább azért, mert alapvető számítógép-biztonsági szabály, hogy ne dugdossunk ismeretlen eredetű eszközöket az USB-bemenetünkre, úgyhogy nem akarnék elindítani valamit, ami ennek pont az ellenkezőjére bíztatná az embereket.

dead_drops.jpg
Évekkel azután, hogy elvetettem az ötletemet, véletlenül megtudtam, hogy márpedig igenis vannak ilyen kihelyezett pendrive-ok világszerte, méghozzá jellemzően pont úgy, befalazva, ahogy én azt kitaláltam. Nem a geocaching keretében, ez egy ettől függetlenül létező „játék” Dead drops néven, viszonylag sok kihelyezett eszközzel világszerte – Stockholmban és Budapesten is van belőlük. Itt megnézhetitek az oldalukat, a térképen is keresgélhettek.

2. Csőgörény
Tudom, hogy létezik egy ilyen fantáziadús nevű eszköz, de nem ismerem a működési elvét.
Ezért én kitaláltam, hogy ez szerintem úgy működhetne, hogy egy endoszkóp-szerű vékony, rugalmas eszközt levezetnek a csatornába, és átnyomják a duguláson, hogy a csomón túlra érjen az eszköz vége. Akkor aztán egy gombnyomásra három, visszahajló kampó ugrik elő az endoszkópból, és ekkor már csak vissza kell húzni az eszközt, és jön vele a trutyi is.
Szerintem ez egy működőképes ötlet.
Mindenesetre amíg én ezen fantáziáltam, Jucus közben egy rugalmas dróttal sikresen kitisztította a lefolyót.

3. Világító táska
A fekete táskám még feketébb belsejében néha nehéz megtalálni a fekete pénztárcámat és a fekete noteszemet. Ezen segítene, ha a táskámban belül felkapcsolható világítás lenne.
Ez annyire eszébe jutott már másnak is, hogy konkrétan kaphatóak is ilyen táskák.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr8914297869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.10.14. 11:33:25

„Kérjetek, és adatik” – és az lett volna benne a csavar, hogy így nekünk kellett volna kérni valamit (a ládát) egy koldustól, megfordítván ezzel a szerepeket."

Aztán, hogy magyaráznád el neki, hogy miről van szó? Arról nem beszélve, hogy megfordítana téged a vajda - hogy elnáspágolja a feneked - ha meglátná az alkalmazottaknál a ládákat. (Megfigyelted a St. Eugenia előtt álló szürke Volvot, benne a két cingár alakkal, akik a templomlátogatókat nyaggató koldust ügyelik? A mise előtt/után gyűlt pénzre várnak, mielőtt lába kell.)

Amúgy nem rossz ötlet megkérdezni egy koldust, hogy napközben hova dugja a szajrét. A Kultúrház előtt, a falban van egy kis ajtó, azt szokták csukni-nyitni a szakmabeliek.

Jobban meggondolva, a legjobb helyek a napközben nyitva tartó templomokban és a temetőkben lennének/vannak. Az előtérben a faliújság alá, vagy bent a persely mögé/alá lehetne szerelni, természetesen a szolgálatos hívő tudtával/engedélyével. A sírok melletti padokról nem beszélve. Híres emberek, pl. Alfréd Nobel sírját könnyű megtalálni, ahhoz legközelbbi vízcsap melletti szeméttárolóhoz, vagy padhoz lehet erősíteni. (Biztos másnak is megfordult már a fejében, én csak spekulálok.)

" táskámban belül felkapcsolható világítás lenne." Aha, olyan mint a jégszekrényben, csak ne felejtsd égve :-)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2018.10.30. 10:16:10

@Hobbiszakács: Kérdés, hogy a „legjobb helyet” a szajré vagy a geocache elrejtésére értetted-e. :-)

Temetőben elvileg nem szabad geocache-t elhelyezni.
Ezzel együtt a Skogskyrkogården-ben van egy láda, de izlésesen van elrejtve, nem a sírok között van, hanem a temetőben alló irodaépület oldalán függ.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.10.30. 17:58:47

@α Ursae Minoris: Olvastam, hogy valaki a leapadt Duna medrébe rejtett egy ládát, és másnapra kb. 120 centivel emelkedett a vízszint.

index.hu/mindekozben/poszt/2018/10/29/elrejtett_egy_geoladat_a_leapadt_dunaba_masnapra_120_centit_emelkedett_a_vizszint/

Persze, hogy ezt is megóvták, de elég érdekes (azaz szédült) ötlet.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2018.11.01. 14:56:55

@Hobbiszakács: Igen, és is hallottam róla.

Az önmagában még egyáltalán nem extrém (illetve de, extrém, viszont simán előfordul), hogy egy láda víz alatt van elhelyezve, és adott esetben csak búvárkodva lehet elérni. Itt, Stockholmban is van pár ilyen láda.

Úgyhogy ez önmagában még nem lenne probléma.

Jó lenne tudni, hogy miért utasították el a ládát, de három ötletetem is van, a messze legvalószínűbbtől a kevésbé valószínű felé haladó sorrendben:
1. Aki elhelyezte, csak a szokatlanul alacsony vízállást kihasználva volt képes ezt megtenni – nincs rá garancia, hogy később, normál vízállásnál is képes lesz ellenőrizni, karbantartani a saját ládáját, márpedig ez egy alapvető elvárás.
2. A láda valamilyen hajózási útvonalon fekszik, ahol nem szabad merülni, úgyhogy nem lehetne legálisan megközelíteni a ládát.
3. Nem a víz alatti helyszín volt a gond, hanem valami egyéb szabályba ütközött a láda, például nem felelt meg a 161 méteres szabálynak (nem lehet egy ládát 161 méternél közelebb elhelyezni egy másik ládához).
süti beállítások módosítása