Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2011.11.12. 13:00 α Ursae Minoris

Válaszút

Címkék: munka depresszió Eszter

Szégyenletesen régen nem írtam már új bejegyzést a blogomba.

Ennek az van a hátterében, hogy igen fáradt, nyúzott és nyomott voltam mostanában, se energiám, se kedvem nem volt hozzá.
 
De mivel ez most (a régi, titkostól eltérően) nem egy panaszkodós blog, így nem megyek bele további részletekbe.
Aztán volt még egy érdekes álmom, meg részem volt egy nagyon kellemes borozásban a minap – ezek viszont ismét olyan jellegű dolgok, amikről csak a titkos blogon mernék részleteket írni (egyre inkább gondolkodom is rajta egyébként, hogy fel kellene azt is támasztani).
 
Szóval ezekről nem írok.
 
 
A címben említett válaszútról viszont igen, viszont ehhez előbb egy kis háttérinformációval kell kezdenem.
Azt mostanra, gondolom, minden olvasóm tudja, hogy pszichiáter vagyok, talán az is kiderült, hogy kifejezetten addiktológiával (alkohol- és drogfüggők kezelésével) foglalkozom.
 
Az intézményi háttér pedig így néz ki: A svéd egészségügy (megyei) önkormányzati finanszírozással működik. A kórházak, rendelők stb. legnagyobb részének egyben ez az önkormányzat a fenntartója is, de vannak egyre szaporodó számban magánklinikák is, ezeket az önkormányzat éppúgy finanszírozza, és elvárja tőlük az adott teljesítményt, minőséget stb.
Itt Svédországban a jobb- és baloldal azt jelentik, amit jelenteniük kell, úgyhogy a baloldal (inkább) ellenzi a privatizálást, míg a (most éppen hatalomban lévő) jobboldal inkább szorgalmazza.
Na, szóval ezen a rendszeren belül a mi klinikánk önkormányzati tulajdonban van (én tehát a megye alkalmazottja vagyok). Klinikát mondok, de igazából ez egy sajátos intézmény, ami leginkább rendelők hálózatából áll: Úgy képzeljétek el, mintha mondjuk Budapest minden kerületében, meg Pest megye minden érdemleges településén lenne egy-egy pici rendelő, ahova az alkoholisták, drogosok segítségért fordulhatnak. Van aztán ezeken kívül egy kórházi akutunk, pár osztályunk, meg pár különleges rendelőnk (pl. csak buziknak vagy csak kisgyerekes anyukáknak vagy tablettafüggőknek stb.). Szóval nagy intézmény, földrajzilag szétszórva a 6519 négyzetkilométer területű megyében.
 
Én ennek a klinikának ez egyik helyi rendelőjében dolgozom, méghozzá amióta megnyitottuk azt kb. öt éve. Azóta – úgy érzem, és úgy tűnik a visszajelzésekből is – kifejezetten jól működő, sikeres, népszerű rendelő lettünk, sok olyan beteg is minket választ, aki területileg nem is hozzánk tartozna.
 
Eddig a háttér, remélem, nem volt túl unalmas.
A héten lett nyilvános a hír (én persze már egy kicsit hamarabb tudtam róla), hogy az a terv (formális döntés két hét múlva, de ez valószínűleg tényleg csak formalitás), hogy privatizálnak minket. Vagyis hát igazából a feladatot (az adott kerület addiktológiai ellátása) privatizálják, hiszen magát az épületet mi is csak béreljük, a személyzetet meg az új fenntartók vagy átveszik vagy nem.
Méghozzá úgy fog ez zajlani, és ez benne az izgalmas csavar, hogy az új tulajdonosnak az lesz a feladata, hogy vonja össze az általános pszichiátriai és addiktológiai ellátást, és egy kombinált rendelőt hozzon létre, ráadásul a jelenlegi földrajzi területünk kétszeresét lefedve.
 
Nos, mit gondolok, mit érzek?
 
Furcsa, mert egyfelől elvileg szomorúságot kellene éreznem – ennek a rendelőnek én voltam az orvosa az indulásától kezdve (néha egyedül, néha egy-egy rezidenssel megerősítve), kicsit az én érdemem is, hogy ott tartunk, ahol; úgyhogy ez egy kicsit az „én gyerekem” – most pedig ebben a formában gyakorlatilag meg fog szűnni.
De igazából már egy ideje gondolkodtam azon (akik olvasták a régi blogomat, azok tudnak is erről), hogy ideje lenne váltani. Ahogy az általam annyira kedvelt Battlestar Galactica végefelé is elhangzik a kulcsmondat: Let’s start anew.
Innentől (vagyis hát igazából legkésőbb 2013. január 1-től) mindenképp új időszak kezdődik: Vagy maradok fizikailag ott, ahol most vagyok, részben ugyanazokkal a betegekkel, de ekkor egy új munkahelyen, új rutinok szerint, szélesebb feladatkörrel.
Vagy pedig maradok a jelenlegi klinikán belül, átkérve magamat egy másik rendelőbe, vagy netán osztályra.
 
(Sőt, kaptam már olyan ötletet is – tapintatból nem árulom el, hogy kitől –, hogy hagyjam a fenébe egész Stockholmot, és költözzek Norvégiába. Szó se róla, ezt igencsak szívesen meglépném.)
 
Akárhogy is teszek, bármelyiket is választom, valakit, valakiket magára fogok hagyni, pár embert csalódottá fogok tenni.
De nem az én hibám, hogy ez a helyzet létrejött, úgyhogy nem érzek miatta lelkifurdalást.
Sőt, ha magamba nézek, leginkább örülök, hogy kicsit felkavarodik az állóvíz, és lépéskényszerbe fogok kerülni.
 
Szóval bocsánat, kedves stockholmi barátaim, rezidenseim, pártfogoltjaiam, betegeim, de nem ígérhetem, hogy veletek maradok az idők végezetéig – úgy érzem, most el kell kezdenem keresni a magam útját, és lehet, hogy egy bő év múlva el kell válnunk egymástól.
 
Tant pis.
 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr393372531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mégsem én voltam? 2011.11.12. 16:25:43

Szerinted ki nem tudná a régi titkos blogodon, hogy ki ír oda? Bár, gondolom, ha újat nyitnál, az újra teljesen titkos lenne, akkor viszont megfosztanál minket magadtól :-))

Irigyellek, hogy létre tudtál hozni valami újat, jót, hasznosat. Szeretnék néha én is, csak aztán a saját korlátaimba ütközöm, a gyávaságomba, hogy nincsen kedvem otthagyni az állóvizet, vagy legalább felkavarni egy kicsit :-(( Az a baj, hogy tulajdonképpen szeretem, amit csinálok, vannak olyan munkatársak, akikkel kifejezetten jó dolgozni, de sok olyan van, döntési pozícióban is, akikkel nagyon nem jövök ki.

Kár, hogy mire ezek a munkatársak nyugdíjba mennek, addigra én is megöregszem, másrészt gyakran nem vagyok benne biztos, hogy fontos lenne egyáltalán, hogyan mennek a dolgok nálunk.

Család mit szól az esetleges váltáshoz?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.13. 20:03:55

Csak azt nem értem, hogy jön ide a dal címe.
ai magyarul tán "Annyi baj legyen!" Esetleg "Üsse kő" vagy "A fene bánja".
Mert a leírás szerint marad benned tüske - pedig úgy tűnik, nem arról van szó, hogy a megélhetésed forogna veszélyben. Bocsánat, ez már személyes gondolat volt.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.11.13. 20:25:36

@Little.Bear: Így van, ahogy mondod...
Akkor hár most ebből a jelenegi blogból kell kihozni a legtöbbet, és nem régebbieken/újabbakon gondolkodni.

Azt nem merném így kijelenteni, hogy én hoztam létre valamit, hiszen több nővérrel közösen vittük a rendelőt (a betegek gyakrabban találkoznak nővérrel, mint orvossal – ez a svéd rendszerből adódik – de persze azért az orvos szabja meg a kezelés irányát), de mindenesetre részese voltam a létrehozásának, és ez jó érzés.

Amit leírsz, az abszolút ismerős a számomra is – én sem mertem igazán magamtól megkavarni az állóvizet, ezért most végül is valahol örülök neki, hogy kavarodik az a közreműködésem nélkül is. :-)

A család Norvégiát biztos nem köszönné meg, de ezt nem is valószínű, hogy most meglépem.
Az pedig, hogy Stockholmon belül melyik klinikán dolgozom, nem igazán befolyásolja a családot – a baráti kört már egy kicsit jobban, mert az itteni barátok legnagyobb része egyben kolléga is, a legtöbben a jelenlegi klinikámon dolgoznak. A kapcsolatunk nyilván nem szakadna meg, de esetleg egy kicsit átalakulhatna, ha elhagynám a klinikát.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.11.13. 20:37:00

@Mormogi Papa: Nagyon találóak a fordításaid, és pontosan ezt akartam vele mondani.

A megélhetésem nincs veszélyben, de azt nem mondanám, hogy "tüske maradt bennem", sajnálom, ha ez jött átt a posztból.

Volt pár további szép tervem ezzel a rendelövel, ami most sajnos füstbe megy, az eddig felépített rendszerrel együtt, ezt valóban sajnálom egy kicsit - de összességében azt mondom, hogy egy új helyzet jön, új kihívásokkal, meg kell figyelni, mi hogy alakul, és alkalmazkodni az új viszonyokhoz.
Aztán ki tudja, egy új kezdet talán még valami jót is hozhat.
És erre mondom azt, hogy "Tant pis".

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.14. 10:49:21

Azt írtad:
"...igazából a feladatot (az adott kerület addiktológiai ellátása) privatizálják..."
Majd:
"...úgy fog ez zajlani, ...hogy az új tulajdonosnak az lesz a feladata, hogy vonja össze az általános pszichiátriai és addiktológiai ellátást, és egy kombinált rendelőt hozzon létre, ráadásul a jelenlegi földrajzi területünk kétszeresét lefedve."

Igazából bennem két kérdés merült fel:
1)(bár lehet, ezt csak a kelet-európai tapasztalatok mondatják velem :-P) az ilyen kényes adatokat, esetleg adatbázisokat magánszemélyre (cégre) bízni nem kockázatos-e?
2) Éppen ezeken a területeken rettentően fontos a páciens és az orvos jó összhangja, s éppen ezért a páciensek nem szívesen "váltanak" a jól megszokott dokiról másikra. Ha ráadásul még többet is kell utazni, hogy odamenjen... esetleg inkább ejti az egészet. (Vagy ez lenne az egyik cél?)
Ezekről persze nem a jelen poszt írója tehet, ez magától értetődik.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.14. 11:23:01

Bocsánat, rendszerint nem idézem hosszan azt, amire hivatkozom, de itt pontosítani akartam...
Máskopr felesleges szószaporításnak, bosszantó redundanciának tartom - főként, ha a komment valójában csak egy kis részére vonatkozik.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.11.14. 16:19:28

@Mormogi Papa: Az első pontban felvetett kérdésed ebben a formában nem jelent gondot, hiszen vannak mind magányos házi- meg szakorvosok, mind nagy egészségügyi szolgáltató hálózatok is, amik jól működnek, az adatvédelem ebben a formában nem aggályos. De valóban van egy ezzel összefüggő probléma: Itt számítógépes kórrajzrendszeret használunk, ami az önkormányzati szektoron belül transzparens (törvény írja elő, hogy annak kell lennie), azaz hozzáférhetek (bizonyos korlátozásokkal) a betegemről más klinikán keletkezett iratokhoz is.
A privatizálással viszont ezeknek a rendszereknek az átjárhatósága mind technikai, mind jogi okokból beszűkül(het) – szóval nem az lesz a gond, hogy a privát rendelő túl sokat fog tudni a betegről, hanem inkább az, hogy túl keveset.

A második ponttal pedig tökéletesen igazad van. Pont ennél a betegcsoportnál nagyon fontos a személyes kapcsolat, ezért minden ilyen átalakítás megterhelő a számukra.
Azt azonban nem hiszem, hogy szándékosan akarnák szétverni a rendszert – az utóbbi években saját kárán tanulta meg a svéd társadalom (Anna Lindh esetéről bizonyára Magyarországon is hallottatok, de volt sajnos még pár másik hasonló történet is), hogy jobb, ha a pszichiátriai és a függő betegek kezelés alatt vannak, mint ha nem.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.14. 22:11:55

@α Ursae Minoris: A második pontban egyetértünk - már "a nép egyszerű gyermekei" szerint is túl sok őrült mászkál szabadon… És most nem képes beszédről vagy mondjuk politikusokról van szó, hanem ténylegesen elmekórtani esetekről.
Az OPNI-t meg még mindig árulják? Erről mostanában érdekes módon nem hallottam híreket. (Pedig akár a múzeum szétverésének felelóse is megérdemelne néhány kiosztott bazi nagy pofont ! ) A könyvtárról és az összegyűjtött dokumentációról ne is beszélve :-(((

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.11.17. 09:09:48

@Mormogi Papa: Az OPNI ügyében nem vagyok naprakész, pedig valaha - igaz, csak rövid ideig - alkalmazottjuk is voltam.

A múzeumért valóban kár, de azt gondolom, hogy ez az épület a maga idejében korszerü volt, valaha kedves gondolat volt, hogy az elmebetegeknek nyugodt helyet biztosítsanak a zöldben, a természet ölén - ma már viszont az az alapelv, hogy a pszichiátria is az orvosi ágak egyike, így a kórházakban, a szakrendelökben a többi szakma mellett van a helye - és lehetöleg a beteg lakhelyéhez olyan közel kell ellátást nyújtani, amennyire csak lehet.
Úgyhogy a magam részéröl igazából nem bántam, hogy szétszórták az OPNI osztályait a fövárosban.
Persze könnyen vagyok, mert amikor ez történt, már nem dolgoztam ott...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.17. 14:38:33

@α Ursae Minoris: Nem vagyok szakember. De az ott összpontosult tudás, meg a kórtörténetek (szükség esetén kutatható) együttese, benne olyanokkal mint mondjuk Rejtő Jenő alkalmi itt-megbúvása... Szóval nem tudom, jó volt-e mindezt kidobni a szemétre még abban az esetben sem, ha a "közeli ellátást" preferáljuk. Ami szintén viszonylagos dolog. Mert azért a fővároson belül ide eljutni némileg könnyebb volt, mint egy zalai faluból a megyeközpontba...
Egyébként katona korunkban kivezényeltek minket bontómunkára (egy épület tetejét kellett elbontani "társadalmi munkában, kötelező jelleggel - de igen jól esett kiszabadulni a laktanyából legalább nap közben :-) egy kis településre. Ott tapasztaltuk meglepetten, hogy az épületegyüttes - mellesleg jókora kerttel, jó levegővel - a helyi nyugdíjas otthon mellett néhány "speciális esetnek" is helyt adott...
Sajnos tapasztalásból mondom, hogy a "természet öle, a zöld környezet" és a viszonylagos csen valóban javít egyes ápoltak állapotán. Az említett alapelv inkább a falansztert idézi, mikor a beteg is csak "munkadarab". Sajnos ez a szemlélet terjed minden szinten. (Meg az, hogy a problémát nem megoldani, hanem "kezelni" kell, ami egyenlő az elhárítással. Így lesz az ügyfélszolgálati munkatársból ügyfélelhárító amint kiderül: az "illető" nem azért jött, hogy újabb megrendelésekkel gazdagítsa a céget...)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.11.17. 16:44:09

@Mormogi Papa: Hát igen...
Az OPNI-ban összpontosult tudás és a kórrajzok (remélem...) nem kerültek szemétre, csak szétszóródtak különféle budapesti kórházak között.

A természet gyógyító hatását nem akarom lebecsülni, viszont az említett alapelv önmagában szerintem tényleg pozitív: arról szólna, hogy a pszichiátriai beteg sem valami különös és veszélyes személy, akit ki kell zárni a társadalomból, hanem egyszerüen beteg, akit ezzel a betegséggel kezelni kell, éppúgy mint azt, aki lábtörés, infarktus vagy rák miatt szorul ellátásra.

Az viszont már egy másik kérdés, hogy mára az egész egészségügy (nemcsak a pszichiátria) sokkal személytelenebb lett - másrészt viszont sokkal hatékonyabb is, mint mondjuk száz éve.

Ennyiböl tehát van valami abban, amit a falanszterröl mondasz...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.17. 19:24:10

Kételyeim vannak... nem mintha az a kis távolság akadályozná meg őket; inkább a hazaküldések és ambuláns ellátás kérdőjelezhető meg néhány esetben.
Amíg a "Füttyös" volt a legnagyobb gond Pesten, addig nem volt gáz. De mainapság sokkal durvább dolgok esnek - és személy szerint olyat még nem hallottam, hogy egy lábtöréses, egy infarktusos vagy rákos beteg irtotta volna ki a családját, és desszertként a szomszédokat is...

Száz éve... szép is lenne, ha ennyi fejlődést se mutathatna föl a territórium! De dicsekvésre, pláne önhittségre alig akad ok. Amennyi betegség eltűnt, ötször annyi állt a helyükre. Na, ebben nem (csak) az orvosok a ludasak, bár egyes gyógyszerek ütre-fűre alkalmazása biztosan nem volt jó hatással az emberiség egészére.

De ebben osztoznak minden más ipari módszerrel. nem száz, de ötven évvel ezelőtt is a "szénanátha" kivételes betegségnek, inkább kényeskedésnek számított - és nagyon ritka volt. Ma meg ugye a híradó után "pollenjelentés" borzolja a kedélyünket. Az élelmiszerekkel dettó, a rengeteg kemikáliával a háztartásban tózse, az egészségesebb üveges csomagolás helyett PET-palack és ki tudja még mi minden...
(A szándékos eseteket nem számítva.)
süti beállítások módosítása