Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

acc (1) ADHD (2) Afganisztán (1) Afrika (5) Ålesund (4) alkohol (2) állatok (2) álmok (35) alvás (1) Anglia (1) Anna (19) Ausztria (1) Ázsia (4) Balaton (1) Battlestar Galactica (9) Bayern München (1) blog (12) bölcsesség (2) bor (1) bosszúság (2) brazília (1) buddhizmus (7) címerek (4) covid-19 (5) családom (5) Csehország (1) csillagok (1) dánia (5) depresszió (16) design (1) DNA (2) Doctor Who (1) dráma (5) drogok (2) Egyesült Királyság (1) egyetem (5) Egyiptom (1) élet (15) erotika (14) eső (3) Eszter (4) Esztergom (3) ételek (10) Etiópia (1) feladvány (3) feminizmus (7) Ferenc pápa (2) festészet (7) fiatalság (1) filmek (27) filozófia (3) Finnország (1) Franciaország (1) futás (1) Gandalf (1) gasztroblog (3) geocaching (35) Gödel (1) görögország (1) gyerekkor (2) Győr (2) haiku (1) halál (26) Harry Potter (1) Harstad (5) Havel (1) hegyek (2) hideg (4) (1) homoszexualitás (6) höri (2) Huddinge (5) Húsvét (1) időjárás (1) imvns (1) India (1) Irán (1) iszlám (5) j-pop (1) Jämtland (2) Japán (2) játék (1) ji csing (1) Jucus (41) Juli (5) k-pop (12) kaland (8) kanada (1) karácsony (1) Katalónia (1) Katniss Everdeen (5) katolicizmus (8) katonaság (1) kémia (1) képek (28) kereszténység (34) kiribati (1) kolostor (4) költészet (16) kommunizmus (1) könyvek (35) Korea (27) közösség (1) kreativitás (2) kvantumfizika (1) lányaim (12) lányok (3) lappok (1) latin (1) Lea (9) Letterboxing (1) Lettország (2) líbia (1) Madagaszkár (1) Magyarország (10) Márai (1) masszázs (1) matematika (6) Mauritius (1) mese (5) Mosjøen (5) mosogatás (1) mrożek (1) munka (50) Munzee (1) nácizmus (2) Németország (3) Norvégia (29) nosztalgia (1) novella (3) nyaralás (3) nyelv (15) Olaszország (1) ördög (3) oroszország (1) Pali (1) Pannonhalma (1) pénz (1) Péter (2) Petra (4) pisi (2) poén (1) Pokémon (2) Polaris (1) politika (7) Pollyanna (1) prostitúció (9) pszichiátria (3) pszichológia (3) pszichoterápia (2) Rammstein (1) Ramon (1) rejtvény (6) remény (1) Roger (7) romantika (9) ruhák (1) sakk (1) sapka (2) sci fi (39) séta (2) Skandikamera (1) Skarpnäck (9) sopron (1) sör (1) Star Wars (2) Stockholm (50) svéd (7) Svédország (27) svenska (5) szabadkőművesség (5) szabadság (1) szegénység (2) szerelem (2) szerencse (1) szerepjáték (1) szeretet (1) szex (17) szimbólumok (2) Szíria (1) szobrászat (2) szorongás (1) tánc (3) tavasz (1) tél (1) térkép (1) Tetovált Lány (2) Thaiföld (8) titok (1) Törökország (2) toscana (1) Trump (1) Ukrajna (1) USA (4) utazás (11) vallás (16) Vége (1) vitorlázás (2) Ylvis (2) zászlók (27) zene (13) zöld foki szigetek (1) zsidóság (7) Címkefelhő

Látogatók

Látogatók - térkép

Történetek és gondolatok Északról és Délről

2014.12.21. 19:02 α Ursae Minoris

Svéd választás – újratöltve

Címkék: politika Svédország

Nos, közkívánatra egy politikai poszt az elmúlt hetek eseményeiről.
A háttérhez olvassátok el a szeptemberben írtakat is.

Tehát Svédországban listás, arányos választás van – ennek megfelelően sok kis frakcióval a parlamentben.

partszimbolumok1.jpg

Baloldali blokk (a „piros-zöldek”):
Szociáldemokraták, Zöld Párt, Bal Párt (egykori kommunisták)
Egy blokknak számítanak, de korábban, ha a szociáldemokraták voltak kormányon, sohasem vették be maguk mellé a másik kettőt – ilyenkor azok „támagató partnerként” kívülről segítették a kormányt.
Jobboldali (vagy polgári) blokk, a „Szövetség”:
A nagyobb Mérsékelt Párt mellett három kisebb: a liberális Néppárt, az egykori parasztszövetségből lett Centrum Párt, és a Kereszténydemokraták.
Valamint a harmadik „blokk”, az egykori neonáci pártból kifejlődött bevándorlásellenes Svéd Demokraták.
A deklarált alapállás a többi párt részéről, hogy a Svéd Demokratákkal (a továbbiakban: SD) soha, semmilyen formában nem működünk együtt, és nem hozzuk magunkat tőlünk függő helyzetbe, becsszó.
Ezt jól jegyezzük meg, ennek még nagy jelentősége lesz.

Az elmúlt nyolc évben a Szövetség volt kormányon, ebből négy évig úgy, hogy nem volt abszolút többségük a parlamentben.
Az SD legtöbbször megszavazta a javaslataikat. Ha nem, akkor vagy támogatta a javaslatot egy vagy több baloldali párt, vagy nem ment át a javaslat. Van ilyen.

A nyári választási kampányban a Szövetség többek között azzal riogatott, hogy ha a baloldal kerül kormányra, akkor azok egyrészt nem lesznek képes kormányozni, másrészt pedig le fogják állítani a stockholmi elkerülő autópálya építését, és bezáratják a brommai (Stockholm belterületén lévő) repülőteret.
Akkoriban (ó, boldog békeidők!) a baloldal a svéd poltika eddig nem látott mélypontjának nevezte, hogy efféle negatív kampány zajlik. És különben is, eszük ágában sincs ilyen lépéseket tenni, honnan veszi ezt a jobboldal, aljas mocskolódás.

2014 szeptember, választás.
A balodali blokk több szavazatot kapott, mint a jobb, de egyik oldalnak sem volt 50 %, és a (főleg a jobboldalról elvándorló szavazóknak köszönhetően) jelentősen megerősödött SD került a „mérleg nyelve” szerepbe, csaknem 13 %-nyi szavazattal. (Elvileg ugyan a választás előtt is hasonló helyzet volt, de akkor a jobboldal volt az erősebb, és az SD jóval kisebb volt.)

sved_mandatumeloszlas_2014.jpg

Az előzetes megállapodás az volt, hogy az erősebb blokk kormányzohat. A két blokkot hasonlították össze egymással; az SD-re úgy tekintettek, mintha ott sem lenne, hiszen velük úgyse fog soha, senki, ugyebár...
A jobboldali miniszterelnök tehát lemondott (és ami később fontos lesz: egy füst alatt a Mérsékelt Párt vezető posztjáról való távozását is bejelentette), a szociáldemokraták alakítottak kormányt. A Bal Pártot nem vették be, de a Zöld Pártot igen. Az utóbbinak a kedvéért leállították az elkerülő autópálya építését, és elkezdték a brommai repülőtér bezárásának előkészítését.

2014 december, költségvetési szavazás.
Svédországban úgy van, hogy az ellenzéki pártok is benyújtanak költségvetési tervezetet.
Ha van több ellenzéki javaslat, először azok között szavaznak, majd a győztes ellenzéki javaslatot állítják szembe a kormány javaslatával.
Az első körben a Szövetség közös javaslata nyert az SD javaslatával szemben.
A második forduló a kormány és a Szövetség javaslata köztt zajlott. A szokásjog szerint az SD-nek tartózkodnia illett volna, hiszen az ő javaslatuk itt már nem indult.
Ők azonban belengették, hogy a tartózkodásnak ára van – egyrészt, hogy a bevándorlás üteme legalább ne nőjön, másrészt, hogy a Zöld Párt távozzon a kormányból.
A kormány nem volt hajlandó tárgyalni az SD-vel.
Ha nem, hát nem – az SD megszavazta a Szövetség költségvetését.
Így most előállt egy „béna kacsa” (vagy ez a inkább döglött kacsa) helyzet:
Van egy kormány, ami nemcsak, hogy nem tudja keresztülvinni a költségvetését, de egyenesen kénytelen az ellenzék költségvetését végrehajtani.

A miniszterelnök erre nem mondott le, inkább bejelentette, hogy rendkívüli választást ír ki márciusra.

Nos, ezt követően elszabadult a pokol, olyan mértékű indulatok jelentek meg a parlamentben, az újságokban és az ismerőseim körében, amihez hasonlót eddig csak a magyar politika kapcsán tapasztaltam.
A baloldalra azt mondják, hogy kormányképtelen, kompromisszumképtelen, hataloméhes társaság, aki nem akart érdemben tárgyalni a Szövetséggel, csak a Szövetség megosztására törekedett; hogy bebizonyosodott a miniszterelnök poltikai tapasztalatlansága.
A jobboldalra azt, hogy nem akarták kiengedni a hatalmat a kezükből és most inkább összejátszottak az SD-vel; hogy semmibevették a svéd nép akaratát.
Az SD-ről pedig azt mondják a többiek (bár főleg a baloldal), azt írja minden újság, hogy fasiszták, neonácik, bűnözők.
Rengeteg ilyen cikk jelent meg hirtelen.
A svéd ismerőseim is egyfolytában politikai bejegyzéseket osztanak meg a Facbookon (ez eddig itt egyáltalán nem volt szokásban), alig győzöm már őket elrejteni a hírfolyamból.

A kérdés, hogy ki jöhet ki jól a dologból.
A Szövetség közvetlenül egy választási vereség után van, vezető nélkül.
A szociáldemokraták eddig látszólag nem jöttek ki rosszul a dologból, a zöldek népszerűségét viszont megroppantotta az ügy.
Az SD azt hirdeti, hogy ez a tavaszi választás a bevándorlásról szóló népszavazás lesz, és ebbe a tematizálásba láthatólag a többi párt is akarva-akaratlanul belement.
Úgy tűnik, a márciusi szavazás után is az SD kerülne mérleg nyelve helyzetbe – feltehetőleg a mostanihoz képest jelentősen megerősödve (bár az ő vezetőjük is visszavonult a szeptemberi választások után határozatlan időre: most pszichés betegség miatt táppénzen van).

A márciusi választást egyébként még formálisan nem írták ki, valamiféle alkotmányos okokból kifolyólag ezt legkorábban december 29-én teheti meg a miniszterelnök. Sokan igencsak aggódnak, hogy mi lesz most.
Érdekes, elgondolkodtató fordulat az elmúlt hetekből, hogy a Kereszténydemokraták bejelentették, hogy ők tulajdonképpen csökkenteni szeretnék a bevándorlást.
A Néppárt erre úgy reagált, hogy ja, igazából ők is.
A Zöld Párt bejelentette, hogy na jó, január 1-től folytatódik az elkerülő autópálya építése, a repülőtér ügyében meg beérik azzal, hogy kijelölnek egy embert, aki majd végez egy elemzést, hogy megoldható lenne-e a bezárás.

Az elmúlt napok talán legviccesebb fordulata viszont az, hogy egy népszerű dal (a rajongók szerint egyenesen Svédország nem-hivatalos himnusza) szerzője bejelentette, hogy nem fogja engedni többé, hogy a számát bárhol Svédországban lejátsszák, ha márciusban az SD több mint 20 %-ot kapna.

Úgyhogy hallgassátok meg, amíg még lehet...

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noreg.blog.hu/api/trackback/id/tr1007002595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.12.21. 21:40:35

Nagyon érdekes volt a dal is. Az élesedő hangnem meg csak azt jelzi, hogy bármennyire is óhajtják arrafelé a békességet (eltekintve a más idejébe belemosástól, mint HSz írta :-D); éles helyzetben a tanult viselkedési normák (un. kultúrmáz) gyorsan lefoszlik az emberekről.
Végül a svéd is csak emberből van :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.12.21. 21:43:15

Bocsánat, a dal azért érdekes, mert egyértelműen a "vidéki" életformát dicsőíti. Csak a legvégén tűnik fel (miért is?) a főváros látképe.
Mondhatni bukolikus dal - a kellemetlenségekről (amik a vidéki élet óhatatlan velejárói) nem ejt szót. De hét ahány ember, annyi vélemény :-P

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2014.12.21. 22:33:46

@Mormogi Papa: Ha jól megfigyeled, a dal elején elhangzik, hogy "...évente néhány hónapot".

Úgyhogy ez a nagyvárosi ember dala, aki elutazik kikapcsolódni vidékre (lehetöleg nyáron).
Ez egy teljesen létezö, söt gyakori jelenség Svédországban, hogy levonulnak (ha nem is hónapokra, de mindenesetre hetekre) a semmi közepén lévö nyaralójukba - minél egyszerübbek a körülmények, annál jobb.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2014.12.21. 22:38:13

...és úgy persze a kellemetlenségek is kevésbé jelentkeznek, ha csak nyaralni jár az ember vidékre, és nem ott kell munkába járnia, gyerekeket iskolába vinnie, orvoshoz járnia stb...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.12.21. 23:17:43

@α Ursae Minoris: Igen, figyeltem - ám akkor valamiért (a képek?) úgy véltem, a tengeren tölt "egy pár" hónapot, mondjuk vitorlázva vagy halászgatva.
A kellemetlenségek között nem ezekre gondoltam leginkább. A mezőgazdasággal kapcsolatos munkák meg a kellemetlen élősködők (képzavarral élve) lebegtek szemem előtt. A hajnali kelésekről (fejni kell, miegymás) nem szólva... :-P

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.12.22. 17:46:03

@α Ursae Minoris: Jól látod, és köszi, hogy leírtad, nekem ehhez nem lett volna energiám.

Ami csodálatos az, hogy a svéd kormány immár három hónapja nem működik, mégsem lettünk sem szegényebbek, sem boldogtalanabbak. A svédet sokkal fájóbban érinti az, hogy a norvégok megint tarolnak sífutásban. (A kézilabda nem számít).
:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.12.22. 17:56:31

@α Ursae Minoris: Ez pedig a "harmadik" svéd himnusz, (Evert Taube: Calle Schewens vals) ugyancsak Lundell előadásában:

www.youtube.com/watch?v=J6t75NSvN9o

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2014.12.27. 10:58:12

@Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Na tessék, erre mégsem lesz rendkívüli válsztás.
Most aztán írhatok egy újabb posztot...
süti beállítások módosítása